Hlavní obsah

Táta to domluvil. A z mladíka je nejdražší posila velkého rivala

Foto: Profimedia.cz

Declan Rice v přípravném zápase Arsenal – Manchester United.

Reklama

I v děravém státním rozpočtu České republiky by to byla hodně zajímavá částka. Arsenal zaplatil za záložníka Declana Rice londýnskému rivalovi West Hamu United sto milionů liber, téměř tři miliardy korun.

Článek

Nikdy „Kanonýři“, jak zní přezdívka Arsenalu, za nějž hrával Tomáš Rosický a chvíli chytal Petr Čech, nevydali za žádnou posilu vyšší finanční obnos.

A nejde jen o klubový rekord. Čtyřiadvacetiletý Declan Rice minimálně vyrovnal Jacka Grealishe, který byl nejdražším anglickým hráčem v historii Premier League. Primát držel od léta 2021, kdy za něj Manchester City zaplatil 100 milionů liber Aston Ville.

Jde o hodně vysokou sumu. Riskantní? „Arsenal získal super hráče,“ nerozporuje ji Jan Říčka, velký odborník na fotbalové talenty, jenž v pozici skauta hledal v minulosti posily pro Chelsea a Manchester City. „Vynaložené peníze se vyplatí,“ ubezpečuje.

Luxusní zboží

Riceho fotbalové umění měli příležitost na vlastní oči zhlédnout i čeští fanoušci, za West Ham United nastoupil ve vítězném finálovém utkání Konferenční ligy, které se konalo v Edenu začátkem června, proti italskému týmu ACF Fiorentina.

Zatímco jeho čeští spoluhráči Vladimír Coufal a Tomáš Souček se nadále připravují na nový ročník nejstarší ligové soutěže na světě v dresu „Kladivářů“, Rice se přesunul v hlavním městě Spojeného království Velké Británie a Severního Irska na jinou adresu: na Emirates Stadium v Islingtonu, kde sídlí Arsenal.

Očekávání jsou velká, ale nová tvář do souboru španělského kouče Mikela Artety má co nabídnout. „Nemá slabinu,“ prohlašuje Říčka s naprostou odpovědností. „Ke skvělé defenzivní činnosti, kdy je silný v osobních soubojích na zemi i ve vzduchu a odvede pro mužstvo obrovské penzum práce, přidává i ofenzivní nadstavbu – kolmou přihrávku do akce, doplnění při útoku, zakončení nohou i hlavou,“ vypočítává český odborník hráčovy přednosti.

Největší Riceho devízou je podle něj to, že umí na sobě pracovat. „Dříve mu vyčítali, že je poněkud pomalejší, ale on k vytrvalostní stránce přidal i tu rychlostní,“ dokládá hráčův vývoj, který se ve 24 letech zdaleka nezastavuje. „Bude se nadále zlepšovat,“ soudí Říčka.

A opakuje, že si Arsenal za velké peníze pořídil skutečný skvost.

Londýnské dítě

Dobře ví, o čem mluví. Rice vnímá od jeho prvních fotbalových kroků. Anglický klenot od sedmi let vyrůstal ve třetím londýnském klubu Chelsea FC, pro který Říčka jako skaut na vyhledávání posil před lety pracoval. „Když jsem přišel, péče o talenty nebyla na vysoké úrovni, teď se Chelsea chlubí mnoha reprezentanty ve všech mládežnických kategoriích,“ dokládá Říčka.

Rice však do rivalského West Hamu odešel ještě jako žák, ve 14 letech. „Místní akademie, která má vynikající renomé, mu v jeho rozvoji hodně pomohla,“ říká český internacionál Tomáš Řepka, jenž v londýnském klubu působil v letech 2001–2006 a nadále jeho výsledky pozorně sleduje. „Fanoušci ho berou jako pravého odchovance, jako je například Mark Noble,“ poukazuje někdejší český stoper na klubovou legendu.

Přestup Rice do konkurenčního týmu přijímá bez emocí. „West Ham nikdy nebude mít takové prostředky, aby trvale patřil mezi anglickou elitu a bojoval každý rok o medailové pozice v Premier League,“ připouští Řepka. „Prodej Rice je logickou politikou klubu, zvláště za takovou sumu,“ schvaluje transfer.

Debut proti Česku

Rodák z městečka Kingston upon Thames, ležícího na řece Temži, které ovšem náleží do široké londýnské aglomerace, se prosazuje i na mezistátní úrovni. Anglii reprezentoval na loňském mistrovství světa v Kataru, z evropského šampionátu 2020 (covidová pandemie ho ovšem odsunula do roku 2021) si odvezl stříbrnou medaili.

Declan Rice

  • Narozen 14. 1. 1999, Kingston upon Thames
  • Hráčská kariéra: Chelsea FC (2006–2013), West Ham United (2013–2023), Arsenal FC (2023)
  • Reprezentace Irska: 2018 (3/0)
  • Reprezentace Anglie: 2019–2023 (43/3)
  • Úspěchy: vicemistr Evropy 2020, vítěz Konferenční ligy 2022/2023

Ve finále proti Itálii neúnavně bortil útoky soupeře a tahal akce vlastního týmu do 74. minuty, kdy ho vystřídal Jordan Henderson. Neúspěšný penaltový rozstřel, jenž sebral Angličanům sen o evropském vavřínu, sledoval z pozice toho, kdo ho nemůže nijak ovlivnit.

Pro český fotbal je k zapamatování, že debutoval proti výběru trenéra Jaroslava Šilhavého v kvalifikaci Eura 2020 v březnu 2019, kdy domácí na kultovním stadionu ve Wembley vyhráli rozdílem třídy 5:0. Rice přišel v 63. minutě místo Dele Alliho, osobně přihlížel dvěma gólům v Pavlenkově síti.

Irské kořeny

Přitom dres se třemi lvy nemusel vůbec oblékat. Přestože se narodil a vyrůstal v Anglii, má úzké vazby na irský národ. Jeho prarodiče z otcovy strany Margaret a Jack pocházeli z městečka Douglas v regionu Cork County. Otec Sean je tedy pravý Ir.

Syn reprezentoval jeho původní vlast v mládežnických výběrech, dokonce třikrát nastoupil za A-tým. Ovšem v žádné oficiální soutěži. Když se v únoru 2019 rozhodl převléci do anglického trička, FIFA mu to začátkem března posvětila. A následoval už zmiňovaný debut proti českému týmu v kvalifikaci světového šampionátu…

Otec státní „přestup“ přijal s nadhledem. „Cítím se velmi jako Ir, moje máma a táta byli Irové a Declan vyrostl v irsko-anglickém prostředí, jak to bývá u spousty lidí v Londýně,“ přemítal. „Nakonec se tak rozhodl a já ho musím podporovat,“ zvýraznil rodičovský vztah. „Nikdy bych si nemyslel, že může reprezentovat Anglii, ale stalo se. Držím palce, ať všechno dobře dopadne,“ vyjádřil přání do budoucnosti.

Agent vlastního syna

Rodinné vztahy jsou o to užší, protože otec Sean pracuje rovněž jako hráčský agent svého syna. Nikdy neskrýval, že je obrovským fandou Chelsea, v jejíž akademii Rice mladší vyšlapával první fotbalové kroky.

Když se ukázalo, že reprezentačnímu záložníkovi bude už ve West Hamu těsno (finančně), upřely se zraky otce-agenta nejprve k působišti v mládí. Údajné jarní jednání – tajné, neboť ještě nezačal přestupový termín – s argentinským trenérem týmu Mauriciem Pochettinem však k dohodě nevedlo.

Komplexního středopolaře sledoval pozorně i vládce anglického i evropského fotbalu Manchester City, vítěz Ligy mistrů a držitel anglického titulu, rovněž městský rival Manchester United se zajímal, z kontinentální pevniny se ozval Bayern Mnichov, kde byl usilovný trenér Thomas Tuchel. V mediích se probíralo, že Sean Rice je nejvytíženější hráčský agent na světě.

Částka odstupného však nepřevýšila 85 milionů liber – asi 2,4 miliardy korun.

Za takový „pakatel“ Kladiváři odmítali svůj poklad pustit. Hodně ostré finanční zbraně si nabrousil až Arsenal.

Reklama

Doporučované