Hlavní obsah

Proč zemřel Gino Mäder? Život špičkového cyklisty vyhasl po sjezdu z 2 315 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB týmu Bahrain Victorious, Seznam Zprávy

Usměvavý Gino Mäder, jak ho všem připomíná jeho tým Bahrain Victorious.

Reklama

Švýcarský profesionální cyklista Gino Mäder (Team Bahrain Victorious) měl těžký pád ve sjezdu na konci čtvrteční páté etapy okolo Švýcarska. Vážným zraněním podlehl.

Článek

Už před startem etapy to nevypadalo dobře.

Královská etapa totiž končila v městečku La Punt v kantonu Graubünden po těžkém sjezdu z průsmyku Albula (2315 m). Vrchol a cíl dělilo pouhých deset kilometrů a závratných 630 metrů převýšení.

Jde vždycky o rizikový faktor, protože cyklisty to vybízí k riskantním pokusům o únik ve sjezdu. Jiní prorokovali velké věci, ale v tom smyslu, že půjde o napínavou podívanou.

„Na královské etapě 86. ročníku Tour de Suisse čekají jezdce alpské průsmyky Furka, Oberalp a Albula, bude to extrémně náročná etapa,“ popisoval trať před závodem bývalý švýcarský profesionál David Loosli. „211 kilometrů a 4700 výškových metrů, které je třeba zdolat na cestě z Fiesch do La Punt. Nejlepší vrchaře opět uvidíme v akci, ale poslední kilometry budou vyžadovat velkou dávku odvahy a vypilované sjezdařské schopnosti. Na posledních kilometrech z průsmyku Albula dolů do La Punt něco uvidíme,“ prorokoval Loosli, aniž tušil, že to nakonec skončí takovou tragédií.

Už sjezd pozdějšího vítěze Juana Ayusa (UAE Team Emirates) vypadal hororově. Ale Španěl to ustál a suverénně vyhrál. Bohužel za ním vylétli krátce po sobě mimo silnici Gino Mäder a Američan Magnus Sheffield.

První ležel bez hnutí v potoce, druhý měl evidentní otřes mozku. Oba skončili v nemocnici v Churu, kde Švýcar později zemřel. Druhý jezdec vyvázl zázrakem bez těžších zranění.

26letý Švýcar patřil k velmi dobrým profesionálům, vyhrál už etapy na Giru a Tour de Suisse (2021), byl druhý celkově na loňské Normandii, kde získal i etapu, a pátý celkově na letošním významném etapáku Paříž–Nice. Vyhrál také klasifikaci nejlepšího mladého jezdce a páté místo celkově na Vueltě 2021.

Silničář i dráhař

Než se Mäder stal profesionálem na silnici, byl i dobrým dráhovým cyklistou, který soutěžil na Mistrovství Evropy 2016 na dráze. Paradoxně patřil také k výborným sjezdařům. Tyto schopnosti si přinesl do silničního pelotonu z horských kol, kde jako mladík závodil v kategorii XC.

Že se chce stát profesionálním jezdcem, věděl, když mu bylo 10 let. Dnes rád hovořil o svých sjezdařských dovednostech. „Horské kolo mi pomohlo vyvinout cit pro kontakt kola s povrchem. Pochopit hranice vlastních schopností a neriskovat víc, než vím, že dokážu,“ uvedl například pro týmový web Bahrain Victorious.

„Pravděpodobně nejlepší tip, jak jezdit dobře z kopce, je být s někým, kdo je lepší než vy, a bavit se tím. Čím lépe rozumíte kolu, tím lépe budete sjíždět. Takže čím více času strávíte v serpentinách klidně i při nízkých rychlostech, tím se budete lépe cítit, a tím rychleji nakonec pojedete,“ zdůraznil Mäder.

Tomu chlapíkovi nebyl lhostejný svět kolem něj. Během Vuelty 2021 věnoval přes 9000 švýcarských franků na projekt JUSTDIGGIT. Ten bojuje proti globálnímu oteplování tím, že přeměňuje pouštní oblasti v Africe zpět na zelené plochy.

Mäder se tehdy rozhodl dát jeden švýcarský frank na udržitelnost za každého jezdce, který v příslušné etapě skončí za ním. Spolu s částkami od dalších lidí to nakonec udělalo v přepočtu přes 200 000 korun.

Zemřel ve svých 26 letech.

Reklama

Související témata:
Kolem Švýcarska

Doporučované