Hlavní obsah

Co čeká Jakuba Vránu? Program v NHL, který hokejisty tahá z maléru

Jakub Vrána byl vyřazen ze zápasové soupisky Detroitu kvůli potížím s návykovou látkou.

Reklama

Program pomoci hráčům NHL/NHLPA Player Assistance byl vytvořen v roce 1996, aby umožnil hokejistům vypořádat se se závislostí na návykových látkách, ale také s duševním zdravím a dalšími osobními problémy. Jak funguje?

Článek

Jakub Vrána, odchovanec letňanského hokeje a elitní střelec zámořské NHL, se ocitl v nejdramatičtějším bodu své kariéry. Jeho současný klub Detroit Red Wings ho poslal do programu určeného hráčům, kteří propadnou závislosti na drogách nebo jiných látkách.

NHL je tvrdá konkurenční soutěž, v níž se s hráči za jistých okolností zachází jako se zbožím. Jak ukazuje dění kolem Jakuba Vrány, ale i hráčů, kteří do podobného průšvihu spadli před ním, dokáže však v nouzi nejvyšší podat pomocnou ruku. Vránu Detroit nevyhodil, jen vyřadil ze soupisky, aby mu dal šanci uniknout potížím. I když nehraje, dál mu vyplácí plat.

V programu, v němž se Vrána ocitl, mohou hokejisté zůstat tak dlouho, dokud se jejich situace nezlepší. Zvykem v NHL je poskytovat o tom, kdo do programu vstoupil a proč, jen minimum informací, což se děje i v případě českého reprezentanta.

Je respektována značná citlivost situace a soukromí hokejistů i jejich rodin.

Bylo to něco, co si mnoho lidí neuvědomovalo a v první chvíli cítím zklamání, že jsme nebyli schopni pochopit, čím si prochází, a pokusit se mu pomoci. Ale jsem na něj hrdý, že učinil rozhodnutí, které učinil.
Brendan Gallagher

Co čeká Jakuba Vránu v příštích dnech, můžete tak spíš popsat na případu jeho předchůdců než na něm samotném. V minulé sezoně do stejného programu dobrovolně vstoupili brankáři Carey Price a Connor Ingram.

O Vránovi přesně nevíme, za jakých okolností – zda úplně dobrovolně, nebo pod tlakem klubu – začíná s léčením. Dlouholetý spolehlivý brankář Montrealu Canadiens Price se ke stejnému kroku odhodlal dobrovolně. Rozhodl se sám požádat o pomoc. Po 14 sezónách se ocitl ve složité osobní situaci a skončil na návykových látkách.

Kritický stav, do něhož se tento výborný brankář dostal, lze složit z drobných střípků. 35letá opora Canadiens toho v kariéře dosáhla hodně.

Potomek indiánů, na kterého toho bylo už moc

Jeden z nejlepších brankářů NHL posledních let vyhrál zlato na olympiádě v Soči 2014 nebo na Světovém poháru v roce 2016 v Torontu. Získal cenu Bill Masterton Memorial Trophy, udělovanou hráčům, kteří jsou nejlepším příkladem kvality, vytrvalosti, sportovního ducha a oddanosti hokeji.

Potomka indiánů z kmene „Nosičů“ (Dakelh či Carrier) z dnešní Britské Kolumbie začaly v hokejově pokročilém věku trápit zdravotní problémy. Zápasil s vážným zraněním kolene, které není dodnes zcela vyléčené, hrozí mu dokonce, že se už nikdy nepostaví do branky.

V tom se od Vrány liší. Odchovanec Letců Letňany je vlastně ještě mladý – v 26 letech může mít před sebou mnoho sezon, nebo také žádnou, pokud svůj momentální boj vzdá.

Brankář Price už je „otec od rodiny“. Před dvěma lety se mu narodilo třetí dítě, chlapec Lincoln. Ukázalo se, jak těžké pro něj je skloubit život rodiny a vrcholový hokej.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Carey Price

Do záchranného programu vstoupil jako někdo, kdo byl do té doby vzorem pro mladé hokejisty. I Vrána jím je, jak ukazují reakce na sociálních sítích, kde mladí fanoušci vyjadřují Vránovi podporu. Ale přece jen: Price patří k absolutním hvězdám, Vrána v NHL k lepšímu průměru.

„Díváte se na něj celou dobu jako na takového Supermana… Považuji ho za velmi dobrého přítele. Znám ho více než 10 let, a kdykoli jsem si něčím prošel, byl vedle mne, aby mi pomohl,“ popisoval svůj vztah k Priceovi hokejový parťák Brendan Gallagher a pokračoval: „V první chvíli jsem cítil zklamání, že jsme nebyli schopni pochopit, čím si prochází. Ale jsem na něj hrdý, že učinil rozhodnutí, které učinil.“

„Věci kolem nás nejsou vždy skvělé, jsou chvíle, kdy je to nahoru a dolů,“ doplnil Gallaghera další Priceův spoluhráč Jeff Petry. „Snažíte se netahat si s sebou domů problémy, které jsou na kluzišti. Moje děti vědí, co dělám, ale neznají ten tlak a věci, které přicházejí.“

Gallagher upřesnil, že toho bylo pravděpodobně mnoho, co se v Priceovi nahromadilo. „Nebylo to něco, co se jen tak najednou stalo. Myslím, že se to v něm hromadilo delší čas.“

Jak Price dopadl? Po měsíci léčení se loni znovu připojil ke svým spoluhráčům z Canadiens. Vydal prohlášení, v němž odhalil, že se rozhodl vstoupit do léčebného zařízení, které se zabývá zneužíváním návykových látek. Dodal, že to bylo po letech, co zanedbával své vlastní duševní zdraví.

Kdy s léčením skončí Jakub Vrána, není samozřejmě známo. Je na začátku zápasu, který nemusí končit výhrou v základní hrací době.

Reklama

Související témata:

Doporučované