Hlavní obsah

Na poslední gól mu nahrál Jágr, ten nejslavnější ale dal Nový Kanadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Milan Nový byl hostem hokejového podcastu Seznam Zpráv Nosiči ledu.

Reklama

Hokejista Milan Nový patřil k nejlepším československým útočníkům. Jeho čísla v lize jsou naprosto impozantní. V 70. letech patřil ke klíčovým hráčům reprezentace, které se podařilo narušit nadvládu Sovětů nad světovým hokejem.

Článek

Za 16 sezon odehrál Milan Nový v československé lize 633 zápasů a v nich nastřílel 470 gólů, což je o 42 více než druhý Vladimír Růžička. Na dalších 357 gólů nahrál, což činí dohromady ohromujících 827 kanadských bodů.

Hned šestkrát dokázal soupeřům v nejvyšší soutěži nastřílet čtyři branky v utkání! Dohromady pak v nejvyšší soutěži nastřílel neskutečných 26 hattricků! První ligový gól dal hned při svém debutu v roce 1969, na jeho poslední gól mu v roce 1989 přihrával kolega z útoku Jaromír Jágr.

A právě Milan Nový byl hostem podcastové série Seznam Zpráv Nosiči ledu.

Projděte si hlavní témata, která v rozhovoru zazněla.

Jak se stát střelcem

Milan Nový dal za svoji kariéru v československé lize 470 gólů, to jsou statistiky skutečného střelce. A jaký je podle něj recept na to být tím rozhodujícím článkem útoku? „Musíte mít štěstí na spoluhráče. Já s Edou Novákem, Lubošem Bauerem, Frantou Kaberlem a Frantou Pospíšilem jsme hráli několik let a pak prostě víte, kde kdo stojí. Přihrávky jsou automatické. Zajímavé je, že jsem s Frantou Pospíšilem nikdy tohle netrénoval, on mě vždycky našel ve správnou chvíli.“

Foto: ČTK, Getty Images, Seznam Zprávy

Nosiči ledu

Podcastová série Nosiči ledu hokejového historika a člena návrhové komise Síně slávy českého hokeje Tomáše Kučery, ve které přibližuje nejzajímavější okamžiky bohaté české a československé hokejové historie a v osobních rozhovorech zpovídá ty, kdo tyto dějiny tvořili přímo na ledě. Vychází jako bonusová řada Nosičů vody.

O začátcích v reprezentaci

Československá hokejová reprezentace patřila v 70. letech k těm nejlepším na světě a konkurence v týmu byla velká. I proto Novému chvíli trvalo, než se na soupisku probojoval. „Čekáš. Měl jsem třeba štěstí, že emigrovali Richard Farda a Václav Nedomanský, protože Vašek byl hvězda, dal spoustu gólů. Pak se uvolnilo místo pro mě.“

Vítězný gól proti Kanadě na Kanadském poháru 1976

Svůj nejslavnější gól Milan Nový vstřelil na Kanadském poháru 1976 v zápase proti Kanadě, který Československo vyhrálo 1:0. V rozhovoru Nový popsal, jak se celá akce odehrála. „Vláďa Martinec byl geniální, hned na modré obešel kanadského hráče, uvolnil se tím prostor, nahrál mi a já jsem nahrál Pepíkovi Augustovi, protože s ním jsem hrál v Jihlavě a věděl jsem, že puk zatáhne a že na mě čeká. A já jsem si tam najel. Brankář si lehl, kdyby zůstal stát, tak bych ho třeba trefil, ale já jsem viděl, že když padá a vystřelím rychle zápěstím po ledě, tak že by byla šance, aby to tam projelo. A ono to tam projelo. Náhoda to ale nebyla, měl jsem to promyšlené,“ vzpomíná Nový.

Historky z historie hokeje

Foto: Getty Images

.

Seznam Zprávy připravily seriál článků o historii hokejových šampionátů. Kde se rodila hokejová vášeň, kdy byli Češi šampiony? Neznámé historky z dějin tohoto sportu.

Vzpomínka na první zápas v NHL

Nový při své premiéře v NHL v dresu Washingtonu Capitals zaznamenal proti New Yorku Rangers jeden gól a dvě asistence. Stal se třetí hvězdou zápasu a jeho spoluhráč Mike Gartner mu přivezl puk na památku. „Mike jel do brány a bral ten puk a já říkám: Miku, co to je? To máš na památku, ne. A pak mi ho pan David Poile (generální manažer) dal. Ale hezky ve dřevě (a s nápisem) New York Rangers. Majitel přišel do kabiny, podával mi ruku, všichni stáli v pozoru a říkali, Milane, toho si považuj, protože to není jen tak. Měli radost, že koupili dobrého hráče.“

O Jaromíru Jágrovi

Při návratu do Kladna se Nový v kabině i na kluzišti setkal s mladým Jaromírem Jágrem, který teprve v mužském hokeji začínal. „Jarda vždycky na sobě velmi, velmi pracoval. A proto měl takovou skvělou kariéru, proto dosáhl tolika úspěchů. Protože si přidával navíc a nenechal nic na náhodě,“ vzpomíná na legendu českého hokeje. Symbolické bylo i předání generačního žezla, když Nový vstřelil svůj poslední ligový gól. Na ten mu nahrával právě Jágr.

Celý rozhovor si můžete poslechnout také v audioverzi v podcastu Nosiči ledu:

Nosiči ledu

  • Autor: Tomáš Kučera
  • Editor: Pavel Vondra
  • Hudba: Martin Hůla
  • Sound design: David Kaiser

Podcastová série Seznam Zpráv, ve které Tomáš Kučera přibližuje nejzajímavější okamžiky naší bohaté hokejové historie a zpovídá ty, kteří byli u těch největších úspěchů osobně.

Každý čtvrtek – od 21. 3. – k poslechu jako bonusová epizoda spřízněného podcastu Nosiči vody na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Zpětná vazba vítána na e-mailové adrese audio@sz.cz.

Foto: ČTK, Getty Images, Seznam Zprávy

Nosiči ledu

Reklama

Doporučované