Hlavní obsah

Je tu Super Bowl LVII. Jediný, kdo nemůže prohrát, je matka bratrů Kelceových

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Bratři Kelceovi při prezentaci ve Phoenixu.

Reklama

Jason a Travis Kelceovi se zapíší do historie NFL. Budou prvními bratry, kteří v Super Bowlu nastoupí proti sobě. Jejich matka si vezme „dělené“ oblečení se symboly obou dresů.

Článek

Oba Kelceovi patří k oporám svých týmů a nejlepším hráčům na svých pozicích v NFL. Mají přes 190 cm, ale jiné váhy, i proto hrají na jiných postech. 33letý Travis v ofenzivě jako tight end, zatímco o dvacet kilo těžší 35letý Jason v ofenzivní řadě jako center. Jejich souboj bude v dějinách Super Bowlu naprosto mimořádný.

Vyrostli v Ohiu, studovali University of Cincinnati a pak se vydali na dráhu hráčů NFL. Až utkání Eagles a Chiefs skončí, jeden z nich odejde už s druhým mistrovským prstenem. Jason totiž zvítězil s Philadephia Eagles v sezoně 2017, zatímco Travis s Kansas City Chiefs o dva roky později.

Jejich cesta do NFL začala v Cleveland Heights v Ohiu. O dva roky starší Jason hrál na střední škole jako running back a linebacker a dvakrát získal ocenění All-Lake Erie League. A byl také úspěšným hráčem na baryton saxofon v místním symfonickém a jazzovém orchestru. Mladší Travis hrál rozehrávače a ocenění All-Lake Erie League získal jako dospělý.

Po absolvování střední školy Jason pokračoval do Cincinnati Bearcats, kde se časem posunul do ofenzivní řady. Jako junior začínal na levém guardu a v roce 2010 se přesunul na pozici centra, kde zahájil všech 12 zápasů a připravil se na přesun do NFL. Vybrala si ho Philadelphia Eagles v šestém kole draftu NFL 2011. Dařilo se mu v tréninkovém kempu a stal se prvním nováčkem, který zahájil na pozici centra všech 16 zápasů.

V březnu 2022, poté, co Jason zvažoval konec kariéry, podepsal novou roční smlouvu s Eagles v hodnotě 14 milionů dolarů, což z něj udělalo nejlépe placeného centra v NFL.

Mladší bratr Travis následoval Jasona do Cincinnati, ale průlomový rok měl až v seniorské sezoně. V roce 2012 mladší Kelce zaznamenal 45 příjmů, osm touchdownů a získal ocenění Tight End of the Year.

Ve třetím kole draftu NFL v roce 2013 si ho vybrali Kansas City Chiefs. Všechno ale mohlo být jinak. V tom draftu byli bratři nejblíže společnému působení, Eagles si však nakonec místo Travise vybrali jako tight enda Zacha Ertze.

Jason Kelce je ženatý, má dvě děti a třetí na cestě. Jeho manželka Kylie dokonce bude na nedělním utkání se svým lékařem pro případ, že by porodila.

Svobodný vs. ženatý

Travis zatím zůstává svobodný navzdory tomu, že byl hvězdou v seznamovací reality show „Catching Kelce“ v roce 2016.

Oba bratři na svých pozicích mezi profesionály brzy vynikli. Jason byl za 12 let s Eagles pětkrát vybrán do prvního týmu All-Pro a je všeobecně považován za nejlepšího z centrů v současné NFL.

Travis se zas etabloval jako nejspolehlivější tight end a v roce 2020 vytvořil s 1 416 yardy historický rekord v příjmu.

Zatímco jejich vzájemný zápas v Super Bowlu je první, proti sobě hráli již dříve, přičemž Travis s Chiefs v sezoně 2021 Jasona s Eagles porazil.

Bratrský souboj trenérů

Jason s Travisem jsou prvními bratry, kteří proti sobě nastupují jako hráči, ale v Super Bowlu č. 47 v roce 2013 se už zapsali do historie bratři Jim a John Harbaughovi ze San Francisco 49ers a Baltimore Ravens. Byli prvními sourozenci, kteří proti sobě soutěžili jako trenéři.

V předvečer nynějšího Super Bowlu je velkou celebritou i matka bratrů Kelceových – Donna. Na sobě bude mít dělený dres, džínovou bundu i dělený pár bot se symboly obou týmů, aby podpořila oba syny. Její situaci přesně vystihl mladší Travis: „Moje máma nemůže prohrát.“

Co jste možná nevěděli o Super Bowlu

Jak to bylo poprvé: V úplně prvním Super Bowlu 15. ledna 1967 Green Bay Packers porazili Kansas City Chiefs 35:10. Tehdy si první TV vysílání naladilo 60 milionů lidí. Dnes je to kolem 100 milionů. Každý hráč Packers si odnesl bonus 15 tisíc dolarů. Pro srovnání: každý hráč Chiefs dostal za vítězství v Super Bowlu 2020 bonus 124 tisíc dolarů.

Příležitost k hostině: Odhaduje se, že Američané snědí o víkendu Super Bowlu 1,4 miliardy kuřecích křidélek. Únorová neděle je druhým nejvyšším dnem spotřeby potravin v USA, hned po Dni díkůvzdání.

Reklama

Doporučované