Hlavní obsah

Ledecká přijde o světový šampionát, co bude dál, se neví

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ester Ledecká teď bude muset být trpělivá.

Reklama

aktualizováno •

Tříštivá zlomenina klíční kosti je pro Ester Ledeckou a její tým pořádnou komplikací. Její tým oznámil, že vzdává účast na mistrovství světa, které se jede za dva týdny.

Článek

Ester Ledecká se nezúčastní světového šampionátu v alpském lyžování. Důvodem je dřívější zranění, zlomenina klíční kosti.

Ledecká měla letos potvrdit výborné loňské výsledky, kdy se celkově propracovala na 3. místo ve sjezdu. Kdekdo čekal, že to ještě vylepší.

V týmu i v materiálu provedla několik zásadních změn. Odešel servisák Miloš Machytka, místo něho dostala rakouského superodborníka Guntrama Mathise. Přešla z lyží Atomic na česko-rakouskou značku Kästle. V rámci této změny materiálu dostala i novou parťačku, dvojnásobnou mistryni světa ve sjezdu Slovinku Ilku Štuhecovou.

Mohla to být zajímavá sezona se dvěma vrcholy. MS v alpském lyžování v Courchevelu–Meribelu (6–19/2) a závěrečným březnovým finišem v Andoře. První vrchol tedy Ledecká musela vzdát, jak to bude v sezóně dál, ale zatím není jisté.

Všechny plány Ledecké dostaly zásadní trhlinu kvůli zlomenině klíční kosti a léčení tohoto zranění. Tým Ledecké už v listopadu loňského roku, po reoperaci v Innsbrucku, zvažoval různé varianty, jak a kdy pokračovat.

Ledecká se proto dosud neobjevila na žádných závodech.Přišla o několik závodů v rychlostních disciplínách – 2× sjezd a SG v kanadském Lake Louise na přelomu listopadu a prosince a další 2 sjezdy a SG ve švýcarském Svatém Mořici uprostřed prosince. Mimochodem loni se jí tam moc nedařilo. Nejlépe dojela 12., nejhůře dokonce až 22. Ale v roce 2019 tam vyhrála.

Tři varianty postupu

Před českou obojživelnicí jsou teď více dvě základní varianty dalšího postupu.

Zaprvé, pokusí se co nejdříve vrátit na lyže a snowboard a zachránit část sezony, například kvůli šampionátu na snowboardu. Zadruhé, sezonu 2022/23 úplně odepíše, pořádně se vykurýruje a připraví na sezonu další.

Ve hře bude nejen zdravotní stav Ledecké. Důležité budou její pocity, to jak se bude na lyžích bez pořádné předchozí přípravy cítit. Klíčovou roli budou hrát i komplikované počty – půjde o to, aby co nejméně ztratila v pořadí nasazování do závodů. A konečně do všeho můžou zasáhnout i sponzorské smlouvy, protože sponzoři budou chtít vidět Ledeckou na svahu.

Začít v polovině sezony není výhodné

Obecně začít v polovině sezony je nevýhodné, Ledecká mimo jiné ztratí pozice v žebříčkovém i startovním pořadí.

Proto se nabízí i varianta, že celou závodní sezonu 2022/23 vypustí. Pořádně se uzdravit, jakmile to půjde, začít v klidu trénovat na lyžích, pracovat na technice, dokonce odstranit některé nedostatky, na něž dosud nebyl čas, a být perfektně připravena na sezonu 2023/24.

Podobně na tom byl Ondra Bank

Podobným martýriem si v kariéře, dokonce dvakrát, prošel náš nejlepší sjezdař Ondřej Bank. Poprvé to bylo, když si v lednu 2008 zlomil nohu při sjezdu v Kitzbühelu. Před závodem na tom byl velmi dobře, ale najednou byla celá sezona pryč. Jenže rehabilitace trvala déle, než se čekalo. I další sezonu ho noha bolela a Ondra musel začátek sezony stále oddalovat.

Tehdy jeho tým zvolil konzervativní přístup. Ondra mohl trénovat na rovnějších úsecích, jezdil několik měsíců volněji a ani jednou se nepokusil do sezony naskočit.

Mělo to tehdy podle všeho pozitivní efekt. Ondra zapracoval na technice a v sezoně 2009/10 i v té následující mu najednou všechno šlo. V obřáku dojel 12., ve slalomu 15. Na ZOH ve Whistleru se několikrát pohyboval na hranici první desítky a v superkombinaci byl 7.

Podobným zlepšením po delší pauze si pak prošel po záhadném onemocnění, které si přivezl na jaře 2011 z Thajska. Pořádně se tehdy vrátil vlastně a na ZOH v Soči 2014. A ta byla pro Ondru skvělá, dojel například 5. v obřáku.

Pokud by Ester Ledecká letošní sezonu úplně vynechala, pomůže jí pro nasazení v sezoně příští i tzv. „injury status“. Tím Mezinárodní lyžařská federace FIS chrání právě výborné lyžaře, kteří se zranili. Pokud nezávodí déle než 8 měsíců, mohou se v klidu připravit a pak v další sezoně nastoupit jen s malými propady ve startovním pořadí.

Reklama

Doporučované