Hlavní obsah

Nejuniverzálnější cyklista planety. Pogačar dokázal, co naposledy Merckx

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Pogačar při jednom z nedělních nástupů na kopci Koppenberg.

Reklama

Tadej Pogačar v ikonickém závodě Kolem Flander ukázal, že je nejvšestrannějším cyklistou současnosti. Je schopen vyhrát největší etapový závod Tour de France i velké monumentální klasiky.

Článek

Výkon Tadeje Pogačara je něco naprosto mimořádného. Před pěti desetiletími se to podařilo legendárnímu Eddymu Merckxovi, jinak od té doby nikomu.

V pouhých 24 letech dobyl Slovinec nesmírně obtížné 273 km dlouhé Flandry, krutý závod plný děsivých hromadných pádů a ostrých nástupů.

Pogačar má tak za sebou naprosto úctyhodnou sbírku vítězství. Dvakrát vyhrál Tour de France, jednou byl druhý a jednou třetí na Vueltě. K tomu má čtyři vítězství na monumentálních klasikách (v neděli Flandry, předtím dvakrát Lombardie, jednou Lutych–Bastoň–Lutych). Další tři vítězství získal na ostatních klasikách a tři výhry na prestižních jednotýdenních etapových závodech.

Obrovsky talentovaný závodník UAE Team Emirates vlastně Ronde van Vlaanderen neměl vyhrát. Lépe řečeno byl posledním ze tří největších favoritů, jimž se před závodem dávaly šance.

„Kdybych vyhrál Flandry, bude to nejlepší den mého života,“ řekl před závodem. Právě proto, že věděl, jak ta výhra pro něj může být těžká. Pogačar je totiž výborný ve stoupáních, má obrovský motor, ale kopce na Flandrech nejsou tak dlouhé. Navíc nemá takovou rychlost v cílových sprintech.

Věděl, že jeho jedinou šancí je přijet do cíle osamoceně. A to se mu také po opakovaných nástupech na legendárních kopcích – hellingenech – podařilo. S relativně slušným náskokem projel cílem v Oudenaarde před velkým soupeřem Nizozemcem Mathieu van der Poelem. Teprve za nimi s dalším odstupem přijela skupinka, v níž byl třetí z favoritů Belgičan Wout van Aert, který nakonec dosprintoval až čtvrtý.

Pogačar poprvé zazářil v 18 letech, když zvítězil v týdenním etapovém závodě Tour California. Podařilo se mu to jako nejmladšímu cyklistovi historie.

Pak už to bylo jedno vítězství za druhým. Získal ročníky Tour de France 2020 a 2021 a k tomu vyhrál i tři různé dresy, což je za téměř čtyři desetiletí nevídaný výkon.

K Merckxovi byl už přirovnáván opakovaně. Sám Merckx po Lombardii 2021 řekl, že se o spoustě cyklistů říkalo v minulosti „nový Merckx“, ale žádný z nich to nikdy nesplnil . V případě Pogačara si myslí, že je to konečně pravda.

Tadej Pogačar se narodil a vyrostl ve vesnici Komenda severně od slovinského hlavního města Lublaně a má tři sourozence. Matka Marjeta je učitelkou francouzštiny, otec Mirko dříve pracoval ve vedení továrny na židle, než se v roce 2021 připojil k Tadejovu bývalému týmu Lublaň Gusto Santic jako součást manažerského týmu.

Slovinský mladík je absolutní „antistar“ a chová se naprosto skromně a normálně. Mluví plynně italsky a anglicky a v poklidu žije v Monaku se svou partnerkou, slovinskou profesionální cyklistkou Urškou Žigartovou.

Reklama

Doporučované