Hlavní obsah

Neříkej, co jsem si zlomil! Proč hokejisté tají svá zranění a jiní ne

Foto: FB UAE Team Emirates, Seznam Zprávy

Tadej Pogačar a jeho tým patří k těm, kteří přesně informují nejen o zranění, ale i probíhající rehabilitaci.

Reklama

Nějakou dobu už sledujeme ve světě sportu zajímavý trend. Velké sportovní celebrity velmi přesně informují o svých zdravotních problémech. Jiní naopak své zdravotní potíže dál tají, nebo podávají informace jen velmi povšechné.

Článek

Proti sobě stojí tenis nebo cyklistika na jedné straně –⁠ a hokej na straně druhé. Jedni svá zranění popisují do detailu, druzí se spokojí s tajemnými větami, z nichž odtušíte málo.

V poslední době naprosto přesně informovali o tom, co jim je, tenista Rafael Nadal nebo cyklisté Tadej Pogačar a Tao Geoghegan Hart. Naopak český hokejový tým z Rigy posílal neurčité diagnózy zabalené do frází o „zranění v dolní (horní) polovině těla“.

Proč jsou ve sportu takové rozdíly v informování?

Ve zmíněném hokeji přetrvávající mlžení kolem zdravotních potíží má pochopitelné důvody. Je to tvrdý kontaktní sport. Postižení hráči a jejich týmy nechtějí, aby se soupeř na kritická choulostivá místa mohl zaměřit a hráče tím zcela vyřadit ze hry. Týká se to nejen hokeje, ale i fotbalu, basketbalu a dalších kolektivních sportů.

V mnoha individuálních sportech však jakékoli mlžení přestává dávat smysl a je dokonce kontraproduktivní. Někteří sportovci mají stále pocit, že není dobré o zdravotní situaci hovořit. Jiní, včetně velkých hvězd, si uvědomují, že je správné podávat přesné, férové informace.

Dělají to ze dvou důvodů. Zaprvé, přesnou informací o svém stavu vylučují různé spekulace a dohady. Součástí profesionálního přístupu se stala informace, jak dlouho nebudou závodit (hrát). S tím souvisí i druhý důvod. Dělají to zároveň i kvůli novinářům a tím pro sebe. Média zveřejní komplexní zprávu a dál už nemají potřebu se ptát a sportovce a lidi kolem něj rušit.

Typickým příkladem tohoto přístupu je dvaadvacetinásobný grandslamový vítěz dvouhry Rafael Nadal, který v uplynulých týdnech průběžně informoval o svém zdraví.

„Jak víte, v Austrálii jsem utrpěl vážné zranění svalu psoas,“ uvedl Španěl ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích v polovině dubna. Každý si mohl najít, jak je tento velký sval bederní pro tenistu důležitý, protože propojuje horní a spodní polovinu těla.

„Zpočátku to vypadalo na šest až osm týdnů rekonvalescence, teď jsme na čtrnácti. Situace není taková, jakou bychom očekávali. Všechny lékařské indikace byly dodrženy, ale nevyvíjelo se to tak, jak nám původně říkali. Ocitáme se ve složité situaci,“ uvedl Nadal.

Dnes už víme, že právě komplikované zranění zastavilo jeho naděje na obhajobu titulu na French Open a zisk rekordního třiadvacátého grandslamu.

Informace i o tom, kdo operoval

Podobně teď informoval profesionální cyklistický tým INEOS Grenadier o těžkém zranění jednoho z favoritů Gira Tao Geoghegan Harta. Manažer stáje Rod Ellingworth ve čtvrtek ráno potvrdil, že britský cyklista podstoupil operaci. Podrobnosti zveřejnila dokonce i nemocnice Villa Scassi v Ženevě.

„Pacient byl během večera operován a byla mu provedena repozice a fixace komplexní zlomeniny stehenní kosti,“ stojí v prohlášení s upřesněním, že byla provedena i osteosyntéza dlahami a šrouby. „Operaci provedl tým Dr. Luky Pandolfa, ředitele ortopedicko-úrazového oddělení nemocnice Villa Scassi. Operační i pooperační fáze proběhla v pořádku. Pacient je v dobrém stavu a začíná proces rehabilitace.“

Fenomenální cyklista Tadej Pogačar téměř měsíc po zlomenině zápěstí při havárii v závodě Lutychu-Bastoň-Lutych se teď dokonce podělil o aktuální informace včetně fotek ohledně rehabilitace a o tom, jak pracuje na zotavení ve svém domově v Monaku. Nebál se při tom zveřejnit informace ze svého soukromí. Na fotkách mohli všichni vidět jeho zabandážovanou ruku, jak cvičí se zátěží, běhá po schodech s batohem poblíž svého domova nebo jezdí na kole na válcích v kuchyni.

„Konečně aktualizace mého každodenního života,“ napsal Pogačar. „Poslední dva týdny jsem se cítil dobře, prozkoumával jsem Monako a okolí, tvrdě jsem trénoval na válcích a staral jsem se o své zápěstí.“

Jak rehabilituje Pogačar

Pogačar se svěřil, že se během doby, kdy byl mimo závodění, nenudil a trávil čas sledováním své přítelkyně Uršky Žigartové, jak závodí na La Vuelta Femenina a dalších závodech ve Španělsku. „Vůbec nemám nudný život, nejlepší na tom je, že můžu sledovat Uršku a fandit jí ve Španělsku. Všechny vás budu informovat, jakmile se vrátím na kolo venku. Ale zatím pokračuji v tvrdé práci v mé kuchyni a na zahradě.“

V dnešním moderním sportu je toto vše velmi důležité, sportovci tím pracují na své image. „Nemůžu mluvit za ně, ale patrně jim jde o to, aby byli co nejvíc otevření fanouškům,“ sdělil Seznam Zprávám David Janeczek ze sportovní agentury Sportegy, která zastupuje například úspěšného kanoistu Josefa Dostála nebo plavkyni Barboru Seemanovou. „Moc dobře si totiž uvědomují, že dnešní vrcholový sport je vedle skvělých sportovních výkonů také o komunikaci s fanoušky. Tím, že například odhalí detaily z rekonvalescence a obecně zákulisí, mohou navíc dostat nové fanoušky na svou stranu. Otevřenost je rovněž férová i vůči týmovým a osobním partnerům,“ uvedl Janeczek.

Pogačarův příspěvek vzbudil velký ohlas nejen u fanoušků, ale i mnoha jezdců z celého pelotonu, kteří mu přejí brzké uzdravení. „Maratonský muži Pogu. Bojuj dál, šéfe,“ napsal mu například na Instagramu jeho soupeř Belgičan Remco Evenepoel.

Dvojnásobný šampion Tour de France je přitom kvůli zranění v komplikované situaci, aby se stačil kvalitně připravit na další ročník největšího závodu světa, který začíná už 1. července. Na jedné straně by nebylo by divu, kdyby informace o svém zdraví tajil. On ale dělá pravý opak.

Reklama

Doporučované