Hlavní obsah

Příběh Belgičanky vyděsil olympioniky. Nemohla se dostat z izolace

Foto: Profimedia.cz

Belgická skeletonistka Kim Meylemansová při závodu Světového poháru v německém Winterbergu v prosinci 2021.

Reklama

Olympioniky zneklidnil případ belgické skeletonistky, která se ani po absolvování izolace kvůli pozitivnímu testu na covid-19 nesměla vrátit do olympijské vesnice. Po její výpovědi na sociálních sítích nakonec zasáhli pořadatelé.

Článek

Noční můru každého sportovce mířícího na letošní zimní olympijské hry si prožila belgická skeletonistka Kim Meylemansová. Závodnice musela zamířit do izolace, protože po příletu do dějiště her měla falešně pozitivní test na nákazu covidem-19.

V pekingské izolaci Meylemansová strávila tři dny, po opakovaném testování, kdy byl výsledek vždy negativní, pak směla podle pravidel her izolaci opustit. Sportovkyni vyzvedla sanitka, k jejímu zděšení ale nezamířila směrem do olympijské vesnice, uvádí server Yahoo Sports.

Sanitka namísto do olympijské vesnice pětadvacetiletou sportovkyni odvezla do jiného izolačního zařízení. Zde měla Meylemansová bez kontaktu se svou reprezentací strávit dalších sedm dní, během nichž měla dvakrát denně podstupovat PCR test, uvádí deník South China Morning Post.

O nečekané změně sportovkyně informovala v emotivním videu, které zveřejnila na sociálních sítích. „Ahoj všichni. Někteří z vás četli dobré zprávy, že jsem byla propuštěna z izolačního zařízení. Mysleli jsme si, že to bude znamenat, že se můžu vrátit do olympijské vesnice a bude se mnou zacházeno maximálně jako s blízkým kontaktem. Cestou jsme ale neodbočili do vesnice, sanitka jela do jiného zařízení, kde jsem teď,“ vypráví ve videu znatelně otřesená sportovkyně.

„Dovolili mi trénovat pouze o samotě. Ani si nejsme jistí, že mi někdy bude dovoleno vstoupit do vesnice,“ říká také Meylemansová na videu.

Pozdě v noci, když se její video začalo na sociálních sítích rozsáhle sdílet, zjevně zasáhli organizátoři olympijských her, uvádí South China Morning Post. Krátce před půlnocí téhož dne tak byla Meylemansová převezena do olympijské vesnice.

Případ vyvolal ve sportovním prostředí silné pobouření, organizace Global Athlete například odsoudila zacházení s Meylemanovou jako „naprosto nepřijatelné“. Podle kritiků se tak odhalil dopad čínské „strategie nulové tolerance“ v boji s covidem-19 na sportovce a jejich psychické zdraví.

„Samozřejmě máme obavy,“ uvedl podle agentury AP Rob Koehler z Global Athlete. „Máme obavy kvůli celým pravidlům o covidu-19. Máme obavy z karanténních zařízení a máme obavy kvůli všemu, co nebylo zveřejněno, což jsou detaily. Ďábel je vždycky v detailu.“

Podle nastavených pravidel sportovci před příjezdem do Pekingu a po něm musí absolvovat velké množství PCR testů, a to i v případě, že se nedávno zotavili z onemocnění covidem-19. PCR testy přitom mohou ukazovat pozitivitu i dlouho poté, co jedinec přestal být nakažlivý.

Odborníci varovali, že příliš přísná pravidla by mohla „některé lidi bez dobrého důvodu diskvalifikovat“ nebo na sportovce nahromadit zbytečný stres. Meylemansová je pak podle nich ukázkovým případem, před kterým varovali, uvádí Yahoo Sports.

Belgická olympionička se před měsícem nakazila covidem-19, ze kterého se úspěšně zotavila. Vinou nemoci ale musela vynechat závody Světového poháru. Meylemansová uvedla, že „od té doby byla prakticky každý den testovaná“ a téměř každý mezinárodně uznávaný lékař by řekl, že již nemůže virus dále šířit.

Poté ale dorazila do Pekingu, kde jeden ze tří testů na covid-19 vyšel pozitivní. „Pokud je po deseti dnech váš PCR test pozitivní, je to jen detekce mrtvých zbytků viru, který přetrval ve vašem organismu,“ vysvětlil serveru Yahoo Sports specialista na infekční onemocnění Bill Schaffner. „To ale neznamená, že jste nakažliví,“ dodal Schaffner.

Zatímco soupeřky Meylemansové dostaly šanci si obhlédnout olympijskou dráhu, Belgičanka mezitím trénovala na rotopedu v izolačním hotelu. Oficiální tréninky skeletonu žen začínají 7. února a samotná soutěž, ve které Českou republiku reprezentuje Anna Fernstädtová, startuje 11. února.

Případ Meylemansové ale není jediný, nakažených sportovců po příletu do Pekingu přibývá. Podle americké stanice CNN pořadatelé ve čtvrtek evidovali více než 280 případů nákazy covidem-19 v souvislosti s olympiádou, z nichž 102 tvoří sportovci nebo funkcionáři národních týmů.

Vzhledem k tomu, že hry začaly již v pátek a některé disciplíny odstartovaly ještě před samotným zahajovacím ceremoniálem, někteří sportovci s pozitivním testem na covid-19 se již vzdali naděje na účast.

Biatlonistka Ruského olympijského výboru Valeria Vasněcovová řekla, že její olympijské ambice skončily poté, co byla dvakrát pozitivně testována po příletu do Pekingu. Americká bobistka Elana Meyers Taylorová, která do Číny odletěla minulý týden, pak musela nastoupit do izolace poté, co měla dva dny po příletu pozitivní test na covid-19.

Pro Taylorovou je izolace zvlášť stresující, protože je odloučená od rodiny. Syn se narodil teprve předloni s Downovým syndromem a sportovkyně ho pořád kojí. „Voláme si přes FaceTime, co to jde. Děláme vše, abychom zůstali ve spojení,“ svěřila se stanici ABC. Americký tým jí pomohl, aby syn dál mohl dostávat mateřské mléko.

Reklama

Doporučované