Hlavní obsah

Prověrkou před olympiádou v Paříži neprošlo osm set dobrovolníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paris 2024, Seznam Zprávy

Paříž bude hostit olympijské hry letos v červenci a srpnu. Ilustrační obrázek.

Reklama

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin v neděli uvedl, že přibližně 800 lidí, kteří „neměli dobré úmysly“, bylo vyloučeno z práce na organizaci olympijských her v Paříži. Prověřeni budou i všichni sportovci či novináři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzské bezpečnostní složky prověřují všechny, kteří mohou přijít do styku s olympijskými hrami v Paříži: Dobrovolníky, nosiče pochodní, lidi, kteří budou vítat účastníky, a mnoho dalších, informuje francouzský zpravodajský server RFI.

„Je třeba provést milion kontrol; již jsme jich provedli 180 000. Vyloučili jsme 800 lidí,“ řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin televizní stanici LCI.

Mezi vyloučenými 800 lidmi je 15 z nich na seznamu „Fiche S“ (seznamu „hledaných“). Písmeno „S“ používají orgány činné v trestních řízeních jako označení osoby, která je považována za vážnou hrozbu pro národní bezpečnost.

„Znamená to, že jsou tam lidé, kteří se chtěli zaregistrovat jako nosiči ohně, jako dobrovolníci na olympijských hrách a zjevně neměli dobré úmysly,“ vysvětloval Darmanin. Dále upřesnil, že mezi vyloučenými byli „radikální islamisté“ a „radikální ekologičtí aktivisté, kteří chtějí protestovat“.

Před zahájením olympiády 26. července projde prověrkou všech 10 500 sportovců a rovněž 4400 těch, kteří se zúčastní paralympiády, stejně jako jejich trenéři a zdravotnický personál. Prověření nemine ani 26 000 akreditovaných novinářů.

Ve Francii platí nejvyšší stupeň bezpečnostní pohotovosti. Více se dočtete zde:

V souvislosti s olympijskými a paralympijskými hrami bude Francie mobilizovat téměř 45 000 příslušníků vnitřních bezpečnostních složek. V celé zemi bude denně ve službě v průměru 35 000 policistů a četníků. K tomu se přidá nejméně 18 000 vojáků a 18 000-22 000 zaměstnanců soukromých bezpečnostních agentur.

Reklama

Doporučované