Hlavní obsah

České tenistky jsou velmoc. Jen probít se do finále bývá problém

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Petra Kvitová tluče svůj obávaný forhend proti Rusce Varvaře Gračovovové na turnaji v Miami.

Reklama

Statistiky jsou skvělý nástroj, ale mohou být zrádné. Třeba ženský tenis. Podle žebříčku WTA jsou Češky mezi špičkou. V první stovce je jich 9. Před nimi jsou jen USA (15) a Rusko (10). Na velkých akcích už ale dominantní nejsou.

Článek

Před každým ženským turnajem to v poslední době vypadá, že se chystá česká smršť.

Pavouky velkých akcí nově obohacují nadějné sestry Fruhvirtovy nebo Linda Nosková. A v prvních kolech se Češkám také náramně daří. Brzy však jejich počet řídne a semifinále nebo finále velkých turnajů už bývají naprostou výjimkou.

Podařilo se to letos zatím jen Barboře Krejčíkové, která ve finále v Dubaji porazila světovou jedničku Igu Swiatekovou. Na velký grandslamový triumf nebo aspoň na účast ve finále se čeká už dva roky.

Řeč je samozřejmě o ženské dvouhře, protože ve čtyřhře dvojice Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková válcuje soupeřky už šest let takovým způsobem, až zůstává rozum stát. Jenže ve dvouhře to tak zářivé není.

Typickým příkladem jsou dva poslední velké jarní turnaje v USA. V Indiana Wells bylo v prvním kole hned devět Češek, v osmifinále ještě pět. Ve čtvrtfinále pak skončily poslední dvě, Petra Kvitová i Karolína Muchová.

V Miami jako přes kopírák. Začalo jich 13, v osmifinále byly tři a do čtvrtfinále postoupila pouze Petra Kvitová.

Všimněte si, že prapor dnes překvapivě drží ta nejstarší, 33letá Kvitová (12. ve WTA). Je mimochodem jedinou ze současných českých tenistek, která je jaksi mimo kategorie a zaslouží jen a jen absolutorium. Vyhrála dvakrát Wimbledon (2011-14) a dokázala se po pěti měsících zázračně vrátit na kurty po těžkém zranění ruky, které jí způsobil útočník na konci roku 2016.

Vrátila se famózně – po zranění vyhrála turnaje v Dauhá a Madridu (2018), dostala se do finále Australian Open 2019 nebo semifinále French Open 2020. Petra zažila slávu, hluboký pád a znovu slávu. Vydělala skoro 35 milionů dolarů (přes 0,75 miliardy korun), už nemusí nikomu nic dokazovat.

Na hraně první desítky žebříčku WTA se s ní dnes drží ještě zmíněná Krejčíková (11.). Její zářnou kariéru v deblu jsme zmínili. Kromě toho má titul v singlu z French Open 2021. Byla už dokonce světovou dvojkou. Letos se prodrala do 4. kola Australian Open a vyhrála již zmíněnou Dubaj.

Další je „smolařka“ Karolína Plíšková (16. ve WTA). Už devět let se drží v popředí světového ženského tenisu, ale vyhrála jen dva velké turnaje – Cincinnati 2016 a Řím 2019. Zato finálových a semifinálových účastí má dnes 31letá hráčka habaděj. Byla už ve finále US Open 2016, Wimbledonu 2021, v semifinále French Open 2017 a Australian Open 2019. Takovou úspěšnost na grandslamech má jen Kvitová. Karolína byla dokonce světovou jedničkou (2017), jenže teď čeká na velké vítězství dlouhé čtyři roky.

Mohli bychom pokračovat. V nejlepším okamžiku české tenistky často zastavují zranění. Teď v Miami skrečovala zápas pro zranění ruky Kateřina Siniaková. Mimochodem pro drobnější zranění už nenastoupila letos v únoru na turnaj v Linci.

Poranění břišního svalu a pak výron kotníku trápily loni dobře rozjetou Karolínu Muchovou. Pro další zranění odstoupila z turnaje v srpnu a teď v Indiana Wells zase hrála se zavázaným stehnem. Loni laborovala s loktem Barbora Krejčíková, s různými potížemi Petra Kvitová a předloni v prosinci si zlomila vřetenní kost Karolína Plíšková.

Jako klíčovou věc to ostatně zmínil před časem pro Seznam Zprávy i otec nadějných sester Fruhvirtových. „Vše stojí na tom, aby obě zůstaly zdravé,“ zdůraznil Hynek Fruhvirt s tím, že se prý snaží, aby v jejich kariéře mělo vše svůj řád, aby stoupaly vzhůru postupně krok za krokem, bez velkých výkyvů.

Právě Linda s Brendou společně s Lindou Noskovou nebo Sárou Bejlek představují dravou nastupující generaci českého ženského tenisu a obsazují přední místa v žebříčku do 19 let. Jenže tato děvčata, která měla raketově našlápnuto do nejvyšších pater, teď narazila na tvrdou zeď velmi kvalitního dospělého tenisu. Nemohlo to být jinak, jejich případný další posun vzhůru do absolutní špičky si vyžádá nějaký čas.

Reklama

Doporučované