Hlavní obsah

Fantastická Markéta Vondroušová. Co umí milovnice bot a tetování

Foto: Getty Images, Getty Images

Markéta Vondroušová ve Wimbledonu po úspěšném úderu proti Američance Pegulaové ve čtvrtfinále.

Reklama

aktualizováno •

Markéta Vondroušová je jediná ze 14 českých tenistů a tenistek, kdo dokázal uspět ve Wimbledonu a projít až do finále. Opakuje se tak zatím situace z letošní Paříže, kde Karolína Muchová prohrála až v  posledním možném zápasu.

Článek

Aktualizovali jsme podle výsledku semifinále.

Už v semifinále byste z Češek spíš čekali Petru Kvitovou, Karolínu Muchovou, Barboru Krejčíkovou nebo třeba Marii Bouzkovou.

Ale na travnatý kurt dnes ve Wimbledonu nastoupila Markéta Vondroušová a překvapivě suverénně přejela Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:3, 6:3.

Ještě nikdy nevyhrála grandslam. Navíc ve čtvrtfinále to s ní jednu chvíli vypadalo bledě. Prohrávala se zkušenou Američankou Pegulaovou ve třetím setu 1:4, ale pak se čtyřiadvacetiletá už vdaná paní vzepjala k úžasnému obratu, k němuž možná pomohla i přestávka kvůli dešti, během které se přes mobil spojila s manželem.

Velké věci v kariéře

Markéta, milovnice tetování, což je při pohledu na její zápasy evidentní, už za svou krátkou kariéru dokázala velké věci. Ve všech grandslamech postoupila aspoň do čtvrtého kola, na French Open 2019 dokonce až do finále.

Jenže Wimbledon je Wimbledon. Nejvyšší třída. Tady se už semifinále cení vysoko, možná jako finále v Paříži, Melbourne nebo na US Open. A ona je teď dokonce ve finále.

Levoruká Vondroušová už překvapila několikrát. Třeba na jaře na Australian Open, kdy zaskočila světovou dvojku Ons Džábirovou. Bylo to asi největší překvapení mezi ženami v Melbourne. Markéta Vondroušová favorizovanou Tunisanku porazila ve třech setech.

Ještě k té Francii 2019. Tehdy až ve finále prohrála s Australankou Ashleigh Bartyovou. Stala se první teenagerkou ve finále grandslamu od Caroline Wozniacké. Loni pak získala stříbro na olympiádě v Tokiu. Ve třetím kole soutěže vyřadila domácí oblíbenkyni Naomi Ósakaovou a ve čtvrtfinále Paulu Badosaovou. V semifinále olympiády přišla zkušenost, která se může ve čtvrtek hodit – Vondroušová porazila čtvrtou nasazenou Elinu Svitolinovou. Teprve ve finále podlehla po boji Švýcarce Belindě Bencicové. Vyšplhala se až na 14. příčku na světě.

Toho, kdo její kariéru pozorně sledoval, to nemohlo překvapit. Už v květnu 2015 se stala světovou jedničkou na juniorském kombinovaném žebříčku ITF a vyhrála dva grandslamové tituly ve čtyřhře. Do první stovky žebříčku WTA vystoupala ještě před dovršením 18 let.

Typickým úderem Vondroušové je rychlé zkrácení hry. Obecně hraje lstivě a využívá širokou škálu úderů. Tento herní styl vyvinula ze spolupráce s jedním ze svých prvních trenérů Janem Fuchsem. Hraje dlouhé výměny, při nichž dělá minimum chyb, a spoléhá na jistý levoruký forhend s vysokým topspinem. A má i kvalitní příjem. „Snažím se o agresivní hru, chci dobře podávat a pohybovat se,“ říká.

Pozor na levé zápěstí

Těžko říct, kde už mohla být, kdyby ji netrápila častá zranění.

Kvůli poranění lokte nehrála velkou část sezony 2016. Podobně i druhou polovinu sezony 2019 po finále na French Open. Kvůli problémům s levým zápěstím musela vynechat několik měsíců. Pak podstoupila operaci v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou u Radka Kebrleho, který operoval i Petru Kvitovou.

Stejné zápěstí ji zastavilo i loni. V květnu ji čekala další operace a na okruhu chyběla více než půl roku, čímž se propadla mimo první stovku žebříčku.

Teď ukazuje, jaké to je, když je chvíli zdravá.

K tenisu ji přivedl v rodném Sokolově otec už ve čtyřech letech. Za zmínku stojí, že sám hrával jen rekreačně. Zato maminka smečovala vrcholově za extraligový volejbalový tým SK Slavia Praha. A pradědeček František Frk se stal v roce 1935 mistrem Československa v pětiboji.

Rodiče byli chytří, že Markétu vedli i k jiným sportům. Hrála fotbal, stolní tenis, v zimě lyžovala. V ničem nebyla průměrná.

Dnes má doma manžela, projektového manažera Štěpána, kočku a libuje si v botách. Teď jí nastává nová éra kariéry.

Reklama

Doporučované