Hlavní obsah

Teprve teď jde Djokovičovi o všechno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

První výhra Novaka Djokoviče v Monte Carlu vůbec nebyla hladká. S Rusem Gachovem se trápil hlavně v prvním setu.

Reklama

Neúčast v Indiana Wells a v Miami byla pro neočkovaného Novaka Djokoviče takřka prkotinou. Až teď mu půjde o všechno. Monte Carlo má být důležitým testem pro Paříž, kde nesmí pochybit.

Článek

Světová jednička, Srb Novak Djokovič, už vlastně nemusí nutně honit body z „podřadných“ turnajů. To klíčové, o co usiluje, jsou grandslamy – o ně se teď vede rozhodující boj mezi ním a věčným soupeřem, Španělem Rafaelem Nadalem.

Djokovič přitom tuší, že už nemusí mít času nazbyt. Zezadu se na staré veterány tlačí mladá krev, především tenisový virtuóz, Španěl Carlos Alcaraz.

Počítejte s námi, tahle rošáda je brutálně jednoduchá. Věční nerozluční rivalové Novak a Rafa teď mají shodně 22 grandslamových titulů. Federer se 20 je už nedožene, aktivní kariéru loni skončil.

Pokud by Djokovič vyhrál Paříž, zasadí tím Nadalovi drsnou ránu. Proč? Pařížská antuka je totiž výlučným kolbištěm Španěla. Tady to on umí lépe než kdekoli jinde. Zde může znovu vyhrát i přes vážné zdravotní trable. A že na tom není dobře, je jasné. Dokonce se odhlásil i z Monte Carla.

I Rafa vše směřuje k French Open. Už nemůže hrát na několik turnajů dopředu. Jeho čas se krátí, chatrné zdraví ho víc a víc zrazuje. Kdyby se mu podařilo připravit na Paříž a vyhrát ji, posune Djokoviče opět za sebe a ten bude muset znovu dohánět neúprosné grandslamové body ve Wimbledonu a pak na US Open. Také Srb ví, že to bude pořád těžší a těžší.

Djokovič zahájil sezonu 2023 v úžasné formě vítězstvím v Adelaide a získáním titulu na Australian Open, čímž se mu podařilo dohnat v počtu grandslamových vítězství Nadala. Jenže od jeho poslední soutěže už uplynul více než měsíc.

Teď myslí na Paříž, ale aby ji vyhrál, potřeboval by dominovat už „doma“ na antuce v Monte Carlu – je to Srbova laboratoř pro úspěšné French Open.

„Musím říct, že Roland Garros je vzadu v mé mysli, jako konečný cíl na antuce. Opravdu chci být schopen vybudovat si formu, abych mohl v Paříži dosáhnout vrcholu,“ řekl Djokovič. „Je to ještě dlouhá cesta… ale samozřejmě, Roland Garros je konečný cíl,“ zdůraznil pro Eurosport.

V Monte Carlu má malou výhodu. Tady je doma, žije zde už roky s rodinou. Velmi dobře zná klub i kurty. Zde má své věrné fanoušky.

„Je skvělé spát ve vlastní posteli, na vlastním polštáři. Obvykle to tak není, neustále cestujete. A samozřejmě je také příjemné mít vedle sebe rodinu, přináší vám to trochu klidu a můžete dobít baterky.“

Djokovič je v Monte Carlu dvojnásobným šampionem, vyhrál turnaje 2013 a 2015. Jenže v posledních dvou letech se trápil. Loni tu dokonce utrpěl šok hned v úvodním zápase, když ho porazil Alejandro Davidovič Fokina.

Teď se Srbovi určitě ulevilo, ve druhém kole vyřadil Rusa Ivana Gachova 7:6 a 6:2. Ale nebylo to nic zázračného. K výkonu šampiona to mělo daleko.

„Dnes to byla asi ošklivá tenisová výhra,“ přiznal dvojnásobný vítěz Monte Carla. „Nehrál jsem nejlépe, zvláště v prvním setu. Ale tak trochu jsem očekával, že to tak bude i díky podmínkám, foukal silný vítr. Celkově jsem ale spokojený s tím, jak jsem udržel nervy v důležitých okamžicích,“ svěřil se Djokovič.

Mimochodem, pokud by se mu dařilo až do finále Paříže, mohl by být prvním mužem, který vyhraje všechny čtyři grandslamy alespoň třikrát.

Reklama

Doporučované