Hlavní obsah

Tyčkařské drama v Budapešti skončilo dohodou. Zlato braly dvě závodnice

Foto: Getty Images, Getty Images

Moonová slaví společné zlato s plačící Kennedyovou.

Reklama

Mistrovství světa v atletice už nabídlo spoustu skvělých příběhů. Souboj Američanky Katie Moonové s Australankou Ninou Kennedyovou patřil k těm nejlepším. Obě nakonec dramatickou bitvu vyhrály a rozdělily se o zlato.

Článek

Ty dvě ženy zcela ovládly večer na atletickém stadionu v Budapešti. Předvedly nervy drásající souboj první kategorie. Už už to vypadalo, že má favorizovaná Američanka Australanku na lopatě. Jenže 26letá žena ze Západní Austrálie se hned několikrát zázračně vzchopila a dvakrát překonala australský rekord.

A tak obě soupeřky nakonec skončily na stejné výšce 490 cm se stejným počtem pokusů. Mohly dál bojovat o první místo na snížených výškách. Jenže Moonová přišla za Kennedyovou a po krátké debatě jí nabídla dělené zlato. Kennedyová souhlasila, a tak si největší trofej MS obě ženy rozdělily.

Ty dvě normálně od sebe dělí tisíce kilometrů. Žijí v jiných částech planety, Nina je o šest let mladší a atleticky méně zkušená a zas tolikrát se na světových atletických kolbištích nepotkaly.

26letá Kennedyová teď hned dvakrát zlepšila národní australský rekord. Do včerejška nebyla žádným „nazdárkem“, ale atletickou superhvězdou také ne. Soutěžila na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 a získala zlato na hrách Commonwealthu 2022.

S atletikou začala, když jí bylo 11. O rok později zkoušela tyč. V roce 2012, ve 14 letech, Kennedyová skončila na druhém místě na seniorském australském šampionátu ve skoku o tyči s osobním rekordem 4,10 metru. O rok později dala 4,31 metru a umístila se na pátém místě na mistrovství světa mládeže U18. Na mistrovství světa juniorů IAAF v roce 2014 dosáhla osobního maxima 4,40 metru a skončila čtvrtá.

Za čtyři roky Kennedyová zvýšila své osobní maximum na 4,60 metru a o týden později se posunula na 4,71 metru. Na mistrovství světa v atletice v roce 2022 Kennedyová získala bronz s výkonem 4,80 metru a teď si po obrovské bitvě doskočila pro zlato.

To 32letá Moonová už má velkých trofejí víc. Získala zlatou medaili na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021, na mistrovství světa v atletice 2022 a také stříbro na halovém mistrovství světa v roce 2022.

Katie bavily nejdřív skoky do vody a v devíti letech už dělala na proslulé sportovní střední škole Olmsted Falls v Ohiu gymnastiku. Tím si položila perfektní základ pro tyčku.

Školu končila s rekordem Ohia ve své kategorii – 3,97 m – a dál se potom zlepšovala. Ale její kariéra nepřipomínala kometu. Šla vzhůru krok za krokem. Teprve v 27 letech prorazila i na mezinárodní úrovni. A opravdu vystřelila až před dvěma lety na olympiádě v Tokiu. V dnešní zrychlené době neobvyklé. A Nina Kennedyová jako by šla v jejích stopách.

Včerejší moment z Budapešti připomněl, jak si Katařan Mutaz Essa Barshim a Ital Gianmarco Tamberi rozdělili zlato ve skoku vysokém na olympijských hrách v Tokiu v roce 2021.

„Když finále začalo, nepřemýšlela jsem o tom, že by mi sdílení zlaté medaile prospělo, ale teď jsem naprosto spokojená,“ řekla Moonová. „Jaká to byla bitva. Jaká úžasná noc. Doufám, že si ji všichni užili. My ano.“

Kennedyová vypadala, že má ještě mnohem větší radost, a popsala zlatou medaili jako splněný sen. „Dnes v noci jsem doslova vyskočila z kůže. Bylo to naprosto šílené. Měla jsem pocit, že celý stadion sledoval každý náš jednotlivý skok, bylo to opravdu neuvěřitelné.“

Reklama

Doporučované