Hlavní obsah

Zázračná Astrid. Končila, pak vyhrála Vasův běh, teď má i velkou medaili

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Astrid Slindová v ustřižené kombinéze se raduje ze třetího místa na mistrovství světa v Planici.

Reklama

Norská běžkyně Astrid Øyre Slindová doběhla ve skiatlonu na MS v Planici na 3. místě. Nad bronzovou medailí jásala, jako kdyby vyhrála. Musela se zbláznit, řeknete si, protože když Norka doběhne třetí, je to úplně normální.

Článek

Jenže odborníci ten výkon mimořádně oceňují. Astrid Slindové, která si na sobotní závod v nezvyklém teple ustříhla nohavice kombinézy, se totiž podařilo něco neobvyklého.

Tak zaprvé, je jí už 35 let. Zadruhé, Slindová ukázala, že je famózní obojživelníci, která umí zvládnout velmi rozdílné disciplíny. Zatřetí, až donedávna žádný velký úspěch nezaznamenala. V neposlední řadě zachránila Norsku medaili, protože jako první dvě skončily Švédky.

Slindová až dosud žila pořádnou sportovní houpačku. Od roku 2008, kdy poprvé nastoupila do světového poháru, to byla ze severského pohledu jedna velká bída. Na MS do 23 let získala ještě 2. a 4. místo a pomohla Norkám vyhrát štafetu. Ale jinak šest let ve „svěťáku“ prakticky jen paběrkovala. Nic nevyhrála, ani jednou nebyla na pódiu. Když ji trenéři povolali občas do vrcholného závodu, byla ráda, že dojela kolem 30. místa. Čas plynul a najednou už nebyla nadějnou juniorkou, ale marně se plahočící závodnicí, které ujížděl vrcholový sportovní vlak.

S takovými výsledky vám v Norsku brzy zavřou bránu do A týmu. A tak to Astrid po sezoně 2013/2014 zabalila. Ale nechtěla to vzdát úplně. Řekla si, že má poslední šanci – zkusit ve Skandinávii tak populární maratonské závody.

V 27 letech znovu začínala. Z klasických tratí se přeškolit na maratony přitom není snadné. Běžci si musejí postupně přebudovat organizmus na mnohem větší vytrvalost. Naučit se jezdit takřka výhradně soupaž na hladkých lyžích. Někomu to trvá pár let. Astrid to šlo překvapivě rychle. Na 70 km dlouhé Marcialonze v lednu 2016 dojela sedmá. Za měsíc na slavném 90km Vasově běhu už byla pátá.

V dalším roce dosáhla na své první velké podium – na Jizerské 50 byla třetí. A na Vasově hned poté druhá! To je i v Norsku pořádný úspěch. V 29 letech byla Astrid Slindová poprvé slavná a všechny ty dlouhé roky, kdy shromažďovala jen podprůměrné výsledky, začaly dávat smysl.

Za rok dojela na Vasově běhu znovu druhá a začala být stálicí běžkařských maratonů. Jen to velké prvenství jí ještě chybělo. Podařilo se až loni, kdy konečně získala vysněný triumf na Vasově běhu. Brutálních 90 kilometrů navíc zvládla za rekordní tři hodiny, 50 minut a šest sekund. Nejrychleji ze všech žen v historii. Musíme dodat, že ve Skandinávii se vítězkám Vasova běhu dostává stejné popularity jako vítězům mužům.

„Měla jsem úžasné lyže. V průběhu závodu se stále zlepšovaly a já se cítila silnější a silnější,“ říká Astrid o svém úžasném výkonu, který absolvovala krátce po zotavení z nemoci covid-19.

Najednou se jí kariéra dramaticky otočila. Řekla si, že během sezony 2022/2023 zkusí naposledy prorazit i ve světovém poháru a vyjet si účast na MS 2023 v Planici. Začala na přelomu roku celkovým pěkným sedmým místem na miniseriálu Tour de Ski. Mezitím si odskočila na dva maratonské běhy, které vyhrála, a pak to přišlo. Ve francouzském Les Rousses dojela v lednu třetí v hromadném závodě světového poháru na 20 km. Tři týdny před šampionátem měla nominaci prakticky jistou.

A v sobotu zaznamenala už zmíněný velkolepý úspěch v Planici. Z maratonkyně se zázračně přerodila zpět do závodnice klasických tratí. Najednou se z Astrid Slindové ve věku, kdy ostatní běžkyně končí kariéry, stala velká univerzální hvězda, která si poradí se vším. Zvládne kratší závod, dokáže vyhrát 90km Vasův běh a k tomu umí i skvěle zasprintovat. Na MS v Planici ještě nekončí. S vysokou pravděpodobností zaútočí na medaili i v závodě na 30 km příští sobotu, 4. března. Jenže, hned jak MS skončí, má plán přesunout se rychle do Švédska a v neděli, den poté, si dát ještě onen 90km Vasaloppet.

Norský expert na běžecké lyžování Torgeir Bjørn upozorňuje, že kombinovat dálkové a tradiční běžecké lyžování je náročné. Nejen kvůli délce závodů, ale také proto, že maratonské závody se dnes jezdí prakticky jen odrazy soupaž. Zvládnout na nejvyšší úrovni obě techniky není vůbec snadné.

Na druhé straně, při vysoké formě není vyloučené být úspěšný na obou frontách. To se teď možná daří Slindové. Úspěch na MS v Planici ji může postrčit k výbornému výsledku v dlouhém maratonu.

Bjørn už před časem prohlásil, že pokud se Astrid rozhodne jet MS, její přípravu na Vasaloppet to určitě ovlivní. „Pokud se rozhodne upřednostnit medaili na mistrovství světa, pravděpodobně pak bude méně připravená na Vasaloppet. Zároveň to však může sportovce nakopnout, že dělá něco téměř nemožného.“

Slindová dala dlouho dopředu najevo, že jejím letošním hlavním cílem nebude žlutý trikot pro vítěze maratonského seriálu Ski Classics. „Je obtížné kombinovat závody v klasickém lyžování a závody světového poháru. Ale pokud dostanu šanci závodit na šampionátu, pojedu. A potom zkusím i Vasaloppet, protože to stejně bude bonus.“

Reklama

Doporučované