Hlavní obsah

Zemřela basketbalová legenda Bill Russell

Foto: Profimedia.cz

Bill Russell dostal v roce 2010 Prezidentskou medaili svobody od tehdejšího prezidenta Baracka Obamy.

Reklama

Nebyl jen slavný sportovec, ale i bojovník za lidská práva. Bývalý soupeř o něm s uznáním mluvil jako o „nejchytřejším hráči, který kdy hrál tuto hru“. Díky jeho lidskoprávní aktivitě ho vyznamenal prezident Barack Obama.

Článek

Ve věku 88 let zemřel Bill Russell, jedenáctinásobný vítěz NBA a legenda týmu Boston Celtics. Po Russellovi je pojmenována trofej pro nejužitečnějšího hráče finále NBA. Russell byl jedním z prvních černošských hráčů v univerzitním basketbalu.

Jeho smrt oznámila bez dalších podrobností rodina.

Když byl Russell v roce 1975 zvolen do Basketbalové síně slávy, Red Auerbach, který zorganizoval jeho příchod do týmu Celtics a trénoval ho v devíti mistrovských týmech, ho nazval „nejničivější silou v historii hry“.

Nebyl s tímto názorem sám: V anketě basketbalových expertů z roku 1980 (dlouho předtím, než na scénu vstoupili Michael Jordan a LeBron James) byl Russell zvolen nejlepším hráčem v historii NBA.

Russellova rychlost a jeho neskutečná schopnost blokovat střely proměnily středovou pozici, kdysi místo pro pomalejší hráče. Bývalý senátor Bill Bradley, který se v 60. letech utkal s Russellem v týmu New York Knicks, na něj pohlížel jako na „nejchytřejšího hráče, který kdy hrál tuto hru, a ztělesnění vedoucího týmu“.

Russell byl znám také jako bojovník za lidská práva. Zúčastnil se pochodu ve Washingtonu v roce 1963 za práci a svobodu a seděl v první řadě davu, aby slyšel reverenda Martina Luthera Kinga Jr. přednést svůj projev „I Have a Dream“.

Poté, co byl zavražděn aktivista za občanská práva Medgar Evers, odešel Russell do Mississippi a spolupracoval s Eversovým bratrem Charlesem na otevření integrovaného basketbalového tábora v Jacksonu. Patřil ke skupině prominentních černošských sportovců, kteří podporovali Muhammada Aliho, když Ali odmítl narukovat do války ve Vietnamu.

Reklama

Doporučované