Hlavní obsah

„Spratci s plamenometem“ chtějí změknout a vzít Babišovi voliče. Neztratí ty vlastní?

Foto: Česká pirátská strana

Ivan Bartoš je podle interních průzkumů sympatický většímu počtu voličů ANO, než kolik lidí volí TOP 09 dohromady.

Reklama

To nejtěžší a s nejistým výsledkem ale pro Piráty bude přesvědčit voliče, že to skutečně myslí vážně se vstupem do vlády už za dva roky, a že jim tudíž mohou svěřit do rukou celou zemi.

Článek

O víkendu na ostravském sjezdu Piráti odstartovali novou éru svého působení v politice. Chtějí se odpoutat od svých mladických začátků, kdy brázdili zemi s autobusem s obrázky konkurenčních politiků, kteří by měli jít do vězení, a u toho si zpívali „my nejsme saně, tak pusťte nás na ně“.

Piráti se staronovým lídrem Ivanem Bartošem chtějí nově oslovit další voliče kromě svých skalních. Taková operace, jak se v minulosti přesvědčilo několik tradičních stran, je vždycky riskantní. Občas se jí říká „tvrdé jádro, měkký obal“.

Ponecháte si svůj pevný myšlenkový základ a étos, na němž jste vznikli, ale zároveň přijdete s novými tématy i způsobem prezentace, abyste oslovili i další část veřejnosti. Riziko spočívá v tom, jak to vybalancovat – když moc „změknete“, můžete zklamat a ztratit své původní voliče.

V podzimních volbách v roce 2017 strana získala necelých jedenáct procent, následně několik měsíců v průzkumech pomalu rostla, ale nakonec narazila na hranici zhruba 15 procent. Europoslankyně Markéta Gregorová to nazvala „skleněným stropem“, který se nedaří prorazit.

Hlavní pirátský stratég Mikuláš Ferjenčík přichází s plánem zaměřit se především na současné voliče Babišova hnutí ANO. Argumentuje interním průzkumem, podle něhož počet příznivců ANO, jimž je předseda Ivan Bartoš sympatický, je víc než všech voličů TOP 09.

Kromě toho Piráti chtějí ukázat, že v programu neřeší jen legalizaci konopí, zlepšení podmínek pro domácí vaření piva nebo pro hráče pokeru, ale mají plány pro všechny. Proto hodlají připravit nový program v pěti oblastech: ekonomika, sociální systém a důchody, modernizace školství, zdravotnictví a životní prostředí.

To nejtěžší a s nejistým výsledkem ale pro Piráty bude přesvědčit voliče, že to skutečně myslí vážně se vstupem do vlády už za dva roky, a že jim tudíž mohou svěřit do rukou celou zemi. Což třeba s každoroční – údajně satirickou – anketou na pirátském fóru mezi straníky, jestli by nebylo lepší stranu rozpustit, nejde moc dohromady.

Právě tohle je asi největší bariéra, která brání k proražení zmíněného skleněného stropu. Část veřejnosti Pirátům neupírá energii, entuziasmus a pracovitost, ale zkrátka nemůže se zbavit dojmu, že jsou „spratci s plamenometem“, kteří z opozice chtějí spálit všechno a všechny ostatní. A ještě k tomu se kvůli aroganci s nikým nejsou schopni bavit.

Staronový lídr Ivan Bartoš si toho je vědom, ve svých projevech na víkendovém sněmu často opakoval, že Piráti už dospěli a vládnou v koalicích s různými partnery na radnicích ve třech největších městech. V Praze s TOP 09, lidovci a Starosty, v Brně jsou v koalici s ODS a v Ostravě s hnutím ANO.

Všude tam poznávají, že politika a vládnutí je přece jen trochu komplikovanější, než se to zdálo z autobusu v kampani.

Reklama

Doporučované