Hlavní obsah

Srážky tokům na Moravě mírně pomohly, vody je ale stále málo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Srážky v předchozích dnech tokům v povodí Moravy mírně pomohly, nebyly však nijak výrazné. Průtoky v tocích jsou tak stále podprůměrné, pohybují se mezi pěti až 40 procenty obvyklého stavu v květnu.

Článek

ČTK to dnes řekl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Za posledních 24 hodin na některých místech východní části sledovaného území spadlo podle mluvčího maximálně 15 milimetrů vody, toky jsou tak na některých místech rozkolísané. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji napršelo za posledních 24 hodin do pěti milimetrů vody.

„Srážky vedly ke krátkodobému zvýšení průtoků některých vodních toků, a to v řádu jednotek procent. Přesto jsou prakticky všechny vodní toky na podprůměrných hodnotách,“ uvedl mluvčí.

Nejvyšší průtoky vykazuje Desná, je na 41 procentech obvyklého stavu v květnu, také Morava v horní části toku, která je na 40 až 44 procentech. Dřevnice je v Zlíně na 31 procentech, Bečva v Dluhonicích na 24 procentech, Olšava v Uherském Brodě na 18 procentech květnového normálu. Nejhorší situace je stále na Romži ve stanici Stražisko (pět procent) a na Veličce ve Strážnici (čtyři procenta).

Většina nádrží má podle mluvčího plné nebo téměř plné zásobní prostory, naplněnost se pohybuje mezi 75 a 100 procenty. Některé nádrže nadále nadlepšují situaci ve vodních tocích, odtéká z nich tedy více vody, než kolik do nich přitéká. Jde například o Vír, Vranov, Plumlov nebo Mostiště.

„Situace v tomto období není dobrá, vše bude záviset na vývoji srážek v následujících dnech a týdnech. Stávající podmínky zatím jasně nasvědčují tomu, že sucho bude nadále pokračovat,“ uvedl mluvčí.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy a Dyje. Spravuje téměř 11 000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Reklama

Doporučované