Hlavní obsah

Starosta to schytal od přátel. Se Zemanem nesouhlasí, slavit na Hrad přesto přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

V době, kdy mnoho pozvaných odhlašuje svoji účast na oslavách 28. října a nezúčastní se tak na Pražském hradě udělování státních vyznamenání, je případ starosty Benešova nad Ploučnicí Filipa Ušáka neobvyklý.

Reklama

Článek

Ušák s politikou prezidenta Miloše Zemana nesouhlasí a říká, že by ho nikdy za prezidenta nevolil. Ve své kanceláři nemá na zdi ani jeho fotografii. Navíc jeden z nejmladších starostů v Česku patří do regionální strany Jsme PRO! kraj, jejíž výrazný představitel Martin Hausenblas je Zemanovým kritikem a hledá proti němu silného kandidáta pro volby v roce 2018.

Přesto Ušák udělal to, co lidi z jeho okolí překvapilo. Po několika dnech rozhodování si řekl, že pozvánku od Kanceláře prezidenta republiky neodmítne a na Pražský hrad 28. října přijde. Zúčastní se tak předání ocenění i slavnostní recepce.

„Jsem starostou města, kde Miloš Zeman získal výraznou podporou lidí,“ vysvětlil Ušák. „Považuji za slušné a správné se tohoto slavnostního aktu zúčastnit,“ doplnil.

Byla to moje provokace, říká starosta

Pozvánku podle svých slov dostal za to, že se Benešov nad Ploučnicí loni v prosinci spolupodílel na pořádání cesty Miloše Zemana po Ústeckém kraji. Pro město, kde je starostou od roku 2014, to podle jeho slov byla čest, že ho prezident navštívil. „Vnímám to jako poděkování, jakým způsobem jsme tu návštěvu zorganizovali a že jsme se chovali slušně k hlavě státu,“ podotkl.

Ušák informaci o tom, že 28. října na Pražský hrad půjde, oznámil na svém soukromém profilu na Facebooku. Většina jeho přátel má stejné názory jako on: Tedy s politikou Miloše Zeman nesouhlasí. Za to, že pozvánku přijal, ho téměř všichni kritizují a nesouhlasí s ním.

„Věděl jsem moc dobře, že ta věc nebude přijata kladně. Bylo to svým způsobem provokativní prohlášení, abychom více diskutovali, co je podstata demokracie a respektu k odkazu 28. října. Osobně si navíc myslím, že čím více budeme pana prezidenta ignorovat, či dokonce zesměšňovat, tak tím nejlépe pomůžeme tvůrcům jeho konfrontační kampaně,“ prohlásil Ušák.

Benešov nad Ploučnicí patří mezi města, která vyvěsila vlajku Tibetu na jeho podporu. Ušák před několika dny na Facebooku zveřejnil starší fotografii, na které je vidět, jak vlajku z okna radnice pověsil. Chtěl tím vyjádřit podporu dalajlamovi, který je duchovním vůdcem Tibetu a tento týden do České republiky přijel.

S dalajlamou se mimo jiné setkal i ministr kultury Daniel Herman. A poté se v médiích objevila informace, že kvůli tomuto setkání odmítl Zeman 28. října ocenit Hermanova strýce Jiřího Bradyho, který prošel koncentračními tábory a přednáší o hrůzách holokaustu. Tibet neuznává Čína, k níž má naopak blízko prezident Zeman a také několik členů vlády.

„Co se týče návštěvy dalajlamy, pan prezident je mentálně nastaven tak, že je pro něj důležitější byznys s Čínou než lidská práva. S tím osobně nesouhlasím, ale má na tento názor právo,“ dodal Ušák.

Právě kvůli tomu, že Zeman odmítl ocenit Bradyho, začali ministři a poslanci hromadně oznamovat, že 28. října na Pražský hrad nepřijdou. Místo toho chtějí vznik republiky oslavit na Staroměstském náměstí.

Reklama

Doporučované