Hlavní obsah

Stát se začal jistit, že maturitu nebude mít každý

Večerní Zprávy 12. 4. 2017.

 

Reklama

Na střední školy s maturitou by se už měly dostávat jen děti s dobrými znalostmi. Alespoň to si slibuje Ministerstvo školství od nových jednotných přijímacích testů. Právě dnes je skládali první studenti, kteří se hlásili na čtyřleté obory.

Článek

Děti musely zvládnout sérii otázek z matematiky a češtiny. Testy připravila státní organizace Cermat, která spadá pod Ministerstvo školství. Žáci devátých tříd si mohli podávat přihlášky na dvě školy, a mají tak dva pokusy u zkoušek. Počítá se jen ten lepší.

Tři čtvrtiny zájemců o maturitní obor, tedy víc než 65 tisíc dětí, si podaly dvě přihlášky, jen jednu odevzdalo zhruba 21 tisíc žáků.

Rozhovor s ministryní školství Kateřinou Valachovou.

Největší zájem byl tradičně o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo víc než 18 tisíc žáků, více než pětina všech, již se na střední školy hlásí.

Ministerstvo školství si od zavedení jednotných přijímacích zkoušek mimo jiné slibuje, že se na maturitní obory přestanou dostávat uchazeči s nedostatečnými studijními předpoklady. Kritici ale namítají, že bez určení minimální hranice výsledků, které by uchazeč musel pro přijetí dosáhnout, jednotné přijímací zkoušky ztrácí význam. Ředitelé samotných škol pak říkají, že neexistuje žádný univerzální test, jenž by vybral kvalitní žáky. A státem organizované přijímací zkoušky jim jen komplikují život.

Reklama

Doporučované