Hlavní obsah

Statisíce rohingských uprchlíků žijících v Bangladéši jsou v ohrožení života. Valí se na ně monzunové deště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Monzunové deště v Bangladéši ohrozí na životech statisíce rohingských uprchlíků.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Několik set tisíc Rohingů, kteří uprchli do Bangladéše, aby si zachránili život, teď čelí další hrozbě. Indický poloostrov brzy zaplaví monzunové deště, před kterými se uprchlíci žijící v provizorních stanech nemají jak uchránit.

Článek

Na území Bangladéše udeřily první prudké lijáky. Jde o předehru monzunových dešťů, které přináší vydatné srážky, záplavy a následné sesuvy půdy. Každoročně v oblasti jižní Asie o život připraví stovky lidí.

Podle britského deníku The Guardian letos území Bangladéše obývá na 700 tisíc Rohingů. Drtivá většina z nich nemá kam jít a žije v provizorních stanech z bambusu a plachtoviny. Proti ničivým záplavám a sesuvům půdy tak budou bezmocní.

Jak uvádí zahraniční zpravodaj Guardianu Michael Safi, v příštích měsících se v přímém ohrožení života ocitne až 200 tisíc rohingských uprchlíků. Potřebují rychlou evakuaci. Tu si ale chudý a přelidněný Bangladéš nemůže dovolit.

Rohingům tak nezbývá nic jiného než připravit svá obydlí na to, co přijde. K dispozici však mají jen pytle s pískem, provazy a plastové lahve naplněné hlínou.

Rohingové do Bangladéše utíkají ze sousední Barmy, kde jsou podle OSN systematicky vyvražďováni. Armádní tažení proti této menšině začalo poté, co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili na řadu stanovišť barmské policie. Barma tvrdí, že jde o legitimní kampaň proti muslimským „teroristům“, podle rohingských uprchlíků ale vojáci při operacích vraždí a znásilňují civilisty a vypalují celé vesnice.

Doporučované