Hlavní obsah

Státní fond kinematografie dá na sedm celovečerních filmů 64 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Státní fond kinematografie podpořil výrobu sedmi tuzemských celovečerních filmů 64 miliony korun. Podpořené rada fondu vybrala ze 33 přihlášených projektů. Vybrané filmy se zabývají především aktuálními společenskými tématy.

Článek

Nejvyšší podporu 15 milionů korun získal film Highlight scenáristy a režiséra Ondřeje Provazníka, ve kterém se řeší sexuální obtěžování.

„Všech sedm podpořených projektů má vedle kvalit ryze filmových také aktuální a společensky podstatná témata. Od sexuálního obtěžování, přes nucené sterilizace romských žen, vnímání rozpadu manželství rodičů z pozice dítěte, dramatické dopady znečištění životního prostředí, nebezpečí číhající v kyberprostoru na dospívající až po stárnutí nahlížené z pozice vdovy,“ uvedla předsedkyně rady fondu Helena Bendová.

Počet žadatelů byl podle fondu v této výzvě vysoký - v roce 2020 rada rozhodovala při dvou výzvách na výrobu celovečerního filmu o 21 a poté 26 žádostech, letos na jaře o 29 projektech. Nadstandardní počet žádostí v kombinaci se vzrůstající výší rozpočtů a strategií rady nesnižovat výši podpory oproti navrhované částce vedl k tomu, že rada mohla podpořit jen o něco více než čtvrtinu projektů, stojí na webu fondu. Aby tak mohla učinit, musela přidělenou podporu ve všech případech mírně snižovat, vždy však s ohledem na realizovatelnost projektů.

Druhý celovečerní film Ondřeje Provazníka sleduje příběh bývalé členky pěveckého sboru, která se po 15 letech života v zahraničí vrací do ČR. Stejně jako několik jejích bývalých kolegyň je předvolaná k soudu jako oběť a svědkyně v případu sexuálního obtěžování. Obviněným je jejich bývalý sbormistr. Prvním filmem Provazníka byli Staříci.

Film Úsvit režiséra Matěje Chlupáčka získal 14 milionů korun. Děj filmu se odehrává v roce 1937, kdy do slovenského města Svit přijíždí těhotná lékařka se svým manželem, ředitelem továrny. Ten má stavět nové město podle vzoru Zlína. Jejich plán ale naruší nález mrtvého dítěte. Drama s kriminální zápletkou je druhý režisérův celovečerní film.

Třetí film režisérky a scenáristky Beaty Parkanové, intimní rodinné drama z prostředí maloměsta Světýlka podpořil fond deseti miliony korun. Stejnou sumu dostal film scenáristy a režiséra Bohdana Slámy, který má název Sucho Je příběhem o lidské lhostejnosti, která způsobí znečištění přírody a postaví proti sobě dvě venkovské rodiny.

Fond podpořil i nový projekt Ivana Ostrochovského, režiséra filmu Služebníci. Film Pramen je příběhem o romských ženách, které byly na jihovýchodním Slovensku v 80. letech přinuceny ke sterilizaci, a dostal od fondu sedm milionů korun. Režisérka a scenáristka Alice Nellis se vrací s projektem Buko, který dostal pět milionů korun. Celovečerní debut Pavla Soukupa, který má za sebou úspěšný krátkometrážní seriál #martyisdead, rada podpořila třemi miliony korun. Film Anna is missing poukazuje na nebezpečí, které číhá v kyberprostoru.

Reklama

Doporučované