Hlavní obsah

Státní pojišťovna schválila 10 miliard na záruky v COVID plus

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie

Reklama

EGAP povolila záruky v hodnotě přesahující 10 miliard korun v záchranném programu COVID plus. Příjem žádostí je spuštěn od května, ale pojišťovací společnost očekává největší nápor až nyní. Nejvíce získal automobilový sektor.

Článek

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) schválila v programu COVID plus záruky za 10,4 miliardy korun. Příjem žádostí byl spuštěn 5. května.

Nejvíce, zhruba čtvrtina poskytnutých záruk připadá na automobilové firmy. Další největší objem úvěrů získaly podniky zaměřené na dopravní strojírenství a slévárenské společnosti. Na půjčky se státní zárukou dosáhli už také dva dopravci. Řekl mluvčí EGAP Jan Černý.

EGAP dosud schválila 47 žádostí, dvě zamítla. Předseda představenstva pojišťovací společnosti Jan Procházka očekává, že nyní bude počet žádostí narůstat rychleji než dosud. „Teprve nyní se začíná ukazovat, jak na tom velké firmy s likviditou jsou, a s tím i jejich potřeba zajištění financování. To podstatné je tedy ještě před námi, z hlediska statistik programu rozhodne podzim,“ uvedl.

Automobilový sektor zatím získal záruky za 2,4 miliardy korun, společnosti pro dopravní strojírenství dosáhly na úvěry v objemu 2,1 miliardy korun, podobná suma byla schválena slévárenským podnikům.

Dodatečně byli do programu zařazeni také dopravci a firmy z cestovního ruchu. EGAP je podle Procházky se všemi velkými dopravci v kontaktu a dvěma prvním již byly schváleny záruky v součtu za 590 milionů korun, řekl. Úvěr se státní zárukou 80 procent získala společnost Umbrella Coaches and Buses, pod kterou patří značka mezinárodní autobusové dopravy FlixBus. Podle registru smluv je hodnota záruky 96 milionů korun. Druhá smlouva zatím není zveřejněna.

Pouze zdravé společnosti

Program COVID plus je zaměřen na firmy s více než 250 zaměstnanci a minimálně pětinovým podílem vývozu na loňských tržbách, včetně výrobních dodávek pro jiného exportéra. Prostřednictvím komerčních bank mohou podniky žádat o půjčky od pěti milionů do dvou miliard korun.

Maximální výše úvěru odpovídá 25 procentům ročního obratu společnosti. EGAP garantuje 80 procent jistiny. Na úvěr z programu COVID Plus nemají nárok firmy, které měly existenční problémy před vyhlášením nouzového stavu 12. března.

Záruky poskytované EGAP umožnila dubnová novela zákona, podle které se rozšířila činnost EGAP o poskytování záruk za splacení úvěru vývozců, výrobních a obchodních podniků na provoz, pracovní kapitál, inovaci a zkvalitnění výroby s cílem posílení likvidity podniků. Záruka bude platná maximálně tři roky pro úvěry na pracovní kapitál a maximálně pět let pro investiční úvěry.

V důsledku koronavirové krize Ministerstvo financí zvýšilo pojistnou kapacitu EGAP ze 142 miliard na 330 miliard korun.

Reklama

Doporučované