Hlavní obsah

Šternberská radnice plánuje stavbu domova pro seniory

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Stavbu domova pro seniory plánuje radnice ve Šternberku na Olomoucku, aby v příštích letech dokázala zajistit tyto služby rostoucímu počtu dříve narozených obyvatel.

Článek

„Město Šternberk reaguje na současný trend stárnutí populace přípravou nového domova pro seniory. Ten by mohl vzniknout v rozlehlé zahradě v majetku města, která se nachází v těsné blízkosti centra a městského parku Tyršovy sady,“ uvedla mluvčí radnice Irena Černocká.

Možnost stavět na tomto pozemku dlouhá léta limitoval jeho nepravidelný tvar a omezené dopravní napojení. Pro stavbu domova pro seniory je ale tento pozemek podle Černocké ideální, protože sociální zařízení není náročné na dopravu.

„Malé dopravní nároky tohoto typu objektu mohou být ještě zredukovány sdílením dopravní obsluhy se sousedící mateřskou školou. Navíc je do budoucna možné pracovat s tématem mezigeneračního setkávání seniorů a dětí, protože zahrady jak mateřské školy, tak i domova pro seniory spolu přímo z velké části sousedí,“ uvedla Černocká.

Dům pro seniory je v připravené studii plánován s kapacitou 50 lůžek. „Dům v budoucnu umožňuje navýšení kapacity o další patro, kde by se mohl nacházet chráněný pavilon třeba pro klienty s Alzheimerovou chorobou,“ podotkla Černocká.

Zastupitelé města schválili v září střednědobý výhled rozpočtu Šternberka na léta 2021 až 2025, který počítá s dokončením významných investic města, jako je atletický stadion a krytý bazén. Starosta Stanislav Orság (ODS) upozornil, že prozatím do tohoto časového horizontu nebyla zakomponována investice na domov pro seniory. „Město se stavbou tohoto objektu v horizontu několika let počítá, ale prozatím v rozpočtu částka není zahrnuta, jelikož její výši ještě neznáme,“ dodal.

Reklama

Doporučované