Hlavní obsah

Sto dní do startu olympiády. Japonsko očkování nestíhá, lidé jsou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jak Japonsko po dobu olympijských her ochrání sportovce, funkcionáře nebo dobrovolníky? Kolem největší sportovní události světa stále panuje více otázek než odpovědí. Pořádající země totiž patří mezi nejpomaleji očkující státy.

Článek

Lahvička dezinfekce a dvě roušky. Taková byla odpověď organizátorů olympijských her v Tokiu na otázky dobrovolníků, jak budou chráněni během největší světové sportovní události. „Nezmiňují očkování a nemluví se ani o tom, že bychom byli testováni,“ cituje stanice CNN německou dobrovolnici Barbaru Holthusovou z Německého institutu Univerzity Sophia v Tokiu.

Do začátku odložených letních her zbývá sto dnů a pořádající země se potýká nejen s pomalým očkováním, ale také s možnou čtvrtou vlnou pandemie. V sobotu počet nakažených v zemi od počátku pandemie překonal 500 tisíc a denní nárůst počtu nových případů nadále roste. Podle odborníků se země s novou vlnou nákazy nestihne do začátku olympijských her vypořádat.

Japonský premiér Jošihide Suga nicméně v pondělí zopakoval svůj slib zajistit zemi do konce června nejméně sto milionů dávek vakcín proti covidu-19. Právě v očkování Japonsko aktuálně v porovnání se světem výrazně zaostává. Alespoň první dávku vakcíny zatím v zemi dostalo jen okolo 1,1 milionu z celkových 126 milionů obyvatel, tedy méně než jedno procento populace. Oběma dávkami zatím zdravotníci podle serveru Our World in Data naočkovali 0,4 procenta Japonců.

Proč je Japonsko v porovnání s ostatními státy tak pozadu? Na vině je především pomalé schvalování vakcín. Například povolením k použití vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech se místní lékový úřad zabýval déle než dva měsíce. S očkováním země začala podle agentury Kjódó až v únoru a s očkováním seniorů až 12. dubna.

Podle odborníků stojí za dlouhým přezkoumáváním vakcín zkušenosti z předchozích očkovacích kampaní, ke kterým byli Japonci obecně poměrně skeptičtí. „Podle vlády budou do června naočkováni všichni senioři, ve skutečnosti ale ještě nejsou naočkováni ani všichni zdravotníci, kteří se starají o pacienty s covidem-19,“ řekl CNN profesor Hideaki Oka z Univerzity v Saitamě.

Pokud vláda chce, aby olympijské hry v Tokiu proběhly, měla by naočkovat všechny sportovce vstupující do země, myslí si Oka. Už teď je ale jasné, že k tomuto nedojde. Japonská vláda od tohoto úmyslu opustila poté, co se proti případnému přednostnímu očkování olympioniků postavila nejen na sociálních sítích japonská veřejnost.

S nabídkou naočkování všech nebo alespoň japonských sportovců přišla v březnu Čína. Japonský olympijský tým ale pomoc Pekingu odmítl s tím, že žádná z čínských vakcín dosud nebyla v Japonsku registrována, uvádí agentura Reuters. Her se podle odhadů zúčastní přes jedenáct tisíc sportovců z více než dvou stovek zemí světa.

Bez plánů, jak naočkovat sportovce, tak dobrovolníci stále méně věří tomu, že by se při vakcinaci dostalo i na ně. Šéfka her Seiko Hašimotová pak měla podle německé dobrovolnice Holthusové dobrovolníkům během online jednání říct, že spoléhá na to, že „jejich úsměv“ pomůže olympiádě k úspěchu. „Bylo nám řečeno, že náš úsměv pomůže tomu, aby se olympijské hry vůbec uskutečnily. V ten moment si říkáte: dělají si z nás legraci?“ cituje CNN Holthusovou.

Další dobrovolnice řekla CNN, že na jiném setkání s jedním z japonských epidemiologů se dobrovolníci dozvěděli, že by neměli spoléhat na naočkování před startem tokijských her. „Řekl nám, že s výjimkou starších osob se očkování do startu her běžných lidí týkat nebude,“ řekla stanici žena, která si nepřála uvést své jméno. Podle svých slov zvažuje odchod z dobrovolnického programu, pokud nedojde k naočkování všech dobrovolníků. „Pokud se tak nestane, půjde o neuvážené pohrdání našimi životy a nebudeme mít k dispozici optimální bezpečné prostředí, které se Japonsko jako hostitelská země zavázalo poskytnout,“ dodala žena.

Podle pokynů vydaných Mezinárodním olympijským výborem budou mezinárodní účastníci potřebovat negativní test na covid-19 ne starší než 72 hodin před cestou do Japonska, kde navíc testování podstoupí znovu. Podle dokumentu ale sportovci nebudou muset po příjezdu do Japonska podstoupit dvoutýdenní karanténu, a to pokud neporuší místní proticovidová opatření země nebo nebudou vystaveni nákaze.

V Japonsku ale nadále roste odpor k pořádání olympiády. Podle posledního průzkumu agentury Kjódó je pro další posunutí nebo úplné zrušení olympijských her 72 procent dotázaných, informuje server CBS Sports. Konkrétně 39,2 procenta oslovených lidí chce odložení her, 32,8 procenta je pro úplné zrušení akce. Jen 24,5 procenta dotázaných obyvatel Japonska podporuje konání her ve stanoveném termínu.

Reklama

Související témata:

Doporučované