Hlavní obsah

Střed Čech překvapil. Některé hospody na silvestra vydělaly víc než loni

Foto: Shutterstock.com

Na silvestra měla otevřeno méně než třetina ze všech restaurací. Celkem tak tržby spadly o 75 procent.

Reklama

Pandemie koronaviru zavřela koncem roku obchody i služby a restauracím zbyla jen výdejní okénka. Přesto v nich během silvestra dokázali někteří provozovatelé vytočit ještě vyšší tržby než přesně před rokem.

Článek

Některé podniky dokázaly vydělat na silvestra více než před rokem, navzdory karanténě a možnosti mít otevřené jen výdejové okénko. Ukazují to data společnosti Dotykačka. Její pokladní systémy používá zhruba třetina restaurací na českém trhu. Z dat vyplývá, že na silvestra 2020 otevřelo jen 31 procent gastronomických podniků – tedy méně než třetina z těch, kde se slavil Nový rok ještě před rokem. Některé podniky ale na svém „otevření“ vydělaly. A víc než loni.

Rekordmany se staly restaurace ve středních Čechách. Tam, kde zůstalo výdejní okénko otevřené, byly v průměru tržby o osm procent vyšší než před rokem. Jinak byly ale napříč celou republikou vidět spíš poklesy.

V průměru tržby otevřených podniků spadly o třetinu. V některých krajích se propadly i o polovinu. Nejhůř na tom byl kraj Karlovarský. Tam měly restaurace s výdejním okénkem tržby o 55 procent nižší.

Kromě extrému ve Středočeském kraji se poměrně dařilo i otevřeným provozovatelům v kraji Královéhradeckém, kde jsou i turisty vyhledávané Krkonoše. Tady si otevřené hospody a restaurace mohly stěžovat „jenom“ na devatenáctiprocentní pokles.

Podstatně se ale letos změnilo složení silvestrovských tržeb. „Letos se téměř vůbec neprodával klasický alkohol ani nealko. Místo toho se z okýnek prodávaly horké nápoje – jejich spotřeba se proti loňsku zdvoj- až ztrojnásobila. Lidé očividně nakupovali něco na zahřátí během silvestrovských procházek. Podstatnou část tržeb také tentokrát tvořily obědy. Během silvestra 2020 představovaly 57 procent obratu, zatímco o rok dřív to bylo jen 32 procent,“ vypočítává Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka.

V důsledku aktuálních omezení jsou zavřené prakticky všechny kluby a diskotéky. U barů klesly tržby na jednu provozovnu meziročně o polovinu, u restaurací o 39 procent. Daří se ale kioskům. V průměru mají v těchto dnech o dvě procenta vyšší tržby než loni.

Reklama

Doporučované