Hlavní obsah

Strojař s vazbou na Čínu i Hrad. Kdo je kandidát na ministra kultury

Foto: ČTK/Deml Ondřej

Poslanec Jan Birke z ČSSD před květnovým jednáním Sněmovny.

Reklama

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke má nakročeno na pozici ministra kultury. Tedy v případě, že post uvolní současný šéf Lubomír Zaorálek.

Článek

Plánovaná rošáda na postu ministra kultury a zahraničí přinesla nečekanou zápletku. Proti instalování Jana Birkeho na post šéfa české kultury se postavily nejen profesní organizace, ale také dosavadní ministr Lubomír Zaorálek.

Kdo je vlastně Jan Birke? A jaké zkušenosti a osobní vazby dostaly absolventa průmyslovky do pozice vážného adepta na funkci ministra kultury?

Birke je vzděláním strojař, v životopise uvádí jako nejvyšší dosažené vzdělání Střední průmyslovou školu strojnickou v Novém Městě nad Metují.

V devadesátých letech se vydal za obchodem do Čínské lidové republiky. Ve svém životopise uvádí, že v letech 1993 až 1996 pracoval jako manažer americko-čínské společnosti, která se zabývala „zabezpečením výroby a dodávek strategických surovin v Číně“.

O jakou společnost šlo ani další detaily své „čínské zkušenosti“, však politik nechce prozradit. V roce 2013 se stal předsedou Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce, později byl předsedou její dozorčí rady a nyní zastává post místopředsedy. Komora vznikla na podporu podnikatelských aktivit, jejím současným prezidentem je taktéž sociální demokrat Jaroslav Tvrdík.

Štědrý dar od krásného lidu

Že Birkeho vztah k Číně je stále vřelý, dokazuje mimo jiné dopis, který zveřejnila spisovatelka a režisérka Monika Le Fay. Birke v něm děkuje tajemnici komunistického výboru města Kchaj-feng za zásilku roušek.

„Z postu starosty města Náchoda, všech Náchoďáků, ale hlavně všech těch, kteří se v dnešní vyhrocené době nevzdávají, Vám z celého srdce děkuji za štědrý dar poskytnutý Vámi, Vaším krásným městem a lidem,“ stojí v dopise.

Birke zastával řadu funkcí v regionální i vyšší politice. V letech 2005 a 2006 byl ředitelem kabinetu premiéra Jiřího Paroubka. Pro připomenutí: Právě v té době označil Paroubek Čínu za strategickou zemi, vydal se do Čínské lidové republiky také na oficiální návštěvu a na historicky první návštěvu přivezl do Česka čínského premiéra.

V zastupitelstvu města Náchod Birke sedí od roku 2002, více než deset let město řídí z pozice starosty. Byl krajským zastupitelem, za ČSSD sedí i ve Sněmovně.

Do práce postupně a s velkou pokorou

Jednapadesátiletý otec dvou dětí se v posledních letech potýkal se závažnými zdravotními problémy. Kvůli problému s cévami musel podstoupit urgentní operaci s dlouhou rekonvalescencí.

Letos v únoru byl hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Hradci králové se zápalem plic způsobeným nemocí covid-19. Birke později uvedl, že si během nemoci sáhl na dno a že se do práce bude zapojovat postupně a s pokorou.

Birke má blíže k dopravě než ke kultuře, za ČSSD ostatně vystupuje jako odborník právě na dopravní otázky. Mezi své úspěchy sám řadí dopravní stavby v domovském Náchodě, například místní autobusové nádraží. K oblasti kultury se dostal nejblíže, když z pověření strany spolupracoval s exministrem kultury Antonínem Staňkem na památkovém zákonu.

Místo osobností z kultury pěstuje dobré vztahy s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a prezidentem Milošem Zemanem. Spojenectví s šéfem sociálních demokratů demonstroval na posledním sjezdu, kdy Hamáčka podpořil ve volbě předsedy.

Prezidenta a první dámu hostil jako starosta v Náchodě, před necelým měsícem se naopak sám vydal na návštěvu manželů Zemanových na Pražský hrad. Stručná zmínka na stránkách Hradu uvádí, že Birke přišel na vlastní žádost. Zeman už se vyjádřil, že Birke by byl dobrým ministrem kultury, vyzdvihl například jeho životní zkušenosti.

Reklama

Doporučované