Hlavní obsah

Svatba je větší nervák než vstup na burzu, říká investor Ondřej Bartoš

Foto: Credo Ventures, Seznam Zprávy

Úspěch UiPath se mohl stát kdekoli, Rumunsko bylo víceméně náhoda, přemýšlí investor, který pomohl „vyrobit“ nejbohatšího Rumuna.

Reklama

Článek

Host 122. dílu podcastu Jedno procento investor Ondřej Bartoš ví, že úspěch v investování je kombinací tří faktorů: dobrého odhadu, tržní příležitosti a zejména štěstí.

Jméno Ondřeje Bartoše vám může být povědomé hned ze dvou důvodů. Za prvé: v Jednom procentu jsem s ním už mluvil, a to loni v únoru. Ve světě zrovna houstla atmosféra kolem jakéhosi nového koronaviru, ale ještě ne natolik, aby se počínající pandemie stala hlavním tématem našeho rozhovoru.

Druhý důvod, proč jste jméno Ondřeje Bartoše asi slyšeli, je vyloženě aktuální. Investičnímu fondu Credo Ventures, jehož je spoluzakladatelem a jedním z partnerů, se podařil velký úspěch. Na burzu doprovodil firmu UiPath, založenou v Rumunsku, dnes globální korporaci s hodnotou přes 35 miliard dolarů.

Bartoš a Credo Ventures představují českou stopu v takzvaném jednorožci, tedy startupu s kapitalizací přes miliardu dolarů, na který čeští zakladatelé technologických firem s globálními ambicemi stále marně čekají. Proč se to podařilo v Bukurešti a ne v Praze? O tom jsme s Ondřejem Bartošem mluvili.

Jak se povede najít investiční příležitost, která se zhodnotí z osmi milionů dolarů na řádově stovky milionů? Kdy se poprvé setkal se zakladatelem Danielem Dinesem? A jak se od té doby změnil, když je dnes s velkým náskokem nejbohatším Rumunem?

Zeptal jsem se Ondřeje Bartoše také na to, zda mu bylo líto, že kvůli covidu nemohl být 1. dubna v New Yorku a musel vstup UiPath sledovat online z pražské kanceláře. A co si z této úspěšné investice odnáší, tedy samozřejmě kromě zhodnocených peněz? Bude těžké takový úspěch zopakovat?

Příjemný poslech!

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované