Hlavní obsah

Svitavy zřídily psí útulek v místní části Lačnov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Svitavy zřídilo a začalo provozovat od ledna psí útulek. Je na kynologickém cvičišti v místní části Lačnov. Je tam několik nových kotců.

Článek

Zařízení se zvládne postarat až o 15 psů najednou. Opuštěná zvířata dosud strážníci vozili do záchranné stanice Zelené Vendolí.

„Kapacitně jsme zařízení odhadem na osm až deset větších psů, plus pro nějaké menší psy, kteří budou v místnosti. Tak jich může být asi pět,“ řekl správce útulku Bohumil Makovský, který se kynologii se věnuje pět desítek let.

„Útulek je města, jsem správce. Musel jsem složit v Brně na veterinární vysoké škole zkoušky. Dělal zkoušky na odchyt psů, na psí hotel a podobně, nebylo to jednoduché,“ dodal Makovský.

Radnice dosud měla smlouvu s Českým svazem ochránců přírody Zelené Vendolí, kam opuštěná zvířata odchycená v katastru vozila. Smlouva skončila loni na konci roku. Z centra města je kynologické cvičiště v Lačnově 2,5 kilometru, do záchranné stanice je to šest kilometrů.

„Výhodou přemístění útulku do Svitav bude i jeho stálá přístupnost pro strážníky městské policie. Obyvatelé Svitav si budou moci osvojit psa zcela zdarma a bez následných poplatků,“ uvedl Petr Šmerda z odboru životního prostředí svitavské radnice.

Reklama

Doporučované