Hlavní obsah

Tábor přesunul termín rekonstrukce bitvy z června na srpen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Tábor přesouvá z června na 8. srpen termín rekonstrukce bitvy, v níž se před 600 lety husitské město bránilo útoku Rožmberků. Důvodem jsou současná omezení kolem koronaviru. ČTK to řekl starosta města Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Článek

Dodal, že si přeje, aby v srpnu byla situace příznivější a rekonstrukce bitvy se odehrála bez omezení.

„Nikdo nedokáže předpovědět, jak to bude v srpnu vypadat. Ale říkáme si, že lidé sice asi stále budou muset na veřejnosti nosit roušky, ale třeba už nebude platit nařízení o omezení počtu osob na jednom místě a dodržování rozestupů, a celá událost by se tak mohla uskutečnit,“ uvedl.

Rekonstrukce bitvy se měla původně uskutečnit 27. června. Město událost připravovalo jako jeden z hlavních bodů oslav letošního 600. výročí založení Tábora. Rekonstrukce se odehraje na louce za klokotským hřbitovem nedaleko kláštera. „Podle našich odhadů by ji mohlo zhlédnout až 4500 lidí,“ řekl starosta.

Bitva se odehrála 30. června 1420 poté, co papež Martin V. vyhlásil křížovou výpravu proti viklefistům a husitům. Rekonstrukce historické události by se měla účastnit více než stovka aktérů a jezdců na koních.

Rekonstrukci bitvy zajistí spolek Plzeňský Landfrýd. „Pokud by kvůli omezení padnul i srpnový termín, zřejmě bychom celou akci přesunuli na příští rok,“ řekl Pavlík.

Reklama

Doporučované