Hlavní obsah

Tak trochu jiný happy end. Inscenace Polibek je hereckým koncertem Šiškové a Klepla

Magazín Slavní: Anna Šišková a Bohumil Klepl v inscenaci Polibek na Malé scéně divadla Studio DVA.Video: Ján Bavala, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hra divadla Studio DVA ukazuje, jak lze ze dvou neznámých lidí udělat během necelých dvou jevištních hodin ty nejbližší osoby na světě.

Článek

Chvíle, která trvá téměř jako krátký polibek, ale přesto dokáže zcela proměnit váš vnitřní svět. Přesně takový zážitek nabízí hra holandského autora Gera Thijse Polibek – a to nejen svým hrdinům, ale aktuálně také divákům Malé scény pražského divadla Studio DVA.

On je postarší neúspěšný kabaretní umělec, ona zase bývalá lékárnice (patřící k místní honoraci), která se obává výsledků svého lékařského vyšetření. Neznají se – a jak se zprvu zdá, ani jeden z nich nestojí o to, poznat toho druhého. Náhoda (nebo osud) je však svede ve stejný okamžik na stejné místo.

„Setkávají se náhodně v lese a ze začátku skutečně netouží, aby se vzájemně poznali; oba tam přijdou se svým vlastním životním příběhem a problémem – až ta lavička v lese je jakoby spojí a začnou si povídat,“ přibližuje obsah hry herečka Anna Šišková. „Právě díky tomu dialogu se pak postupně začnou sbližovat, ale hlavně – začnou poznávat sami sebe, jací doopravdy jsou. Takhle si vzájemně nastavují zrcadlo, občas jeden druhého při něčem přichytí… A ne vždy je to pro ni nebo pro něj zrovna příjemné odhalení.“

„Ta moje postava, která původně odchází na procházku do lesa, je vlastně strašně nešťastná, protože chtěl hrát Shakespeary a krále Leary, ale dělá jen medvěda,“ vysvětluje herec Bohumil Klepl. „V této své tíživé a zoufalé životní situaci potkává ženu, která je na tom také špatně. Polibek je symbolem toho, že se tito dva lidé na chvíli sblíží, čímž vlastně dochází k jakémusi happy endu – ale ne tak levnému jako v americkém filmu, protože ty postavy pak spolu nežijí. Dva negativně naladění lidé díky vzájemnému souznění dostávají novou energii, možná nový podnět, proč a jak žít dál – to je ten polibek,“ říká.

Poslední sezónu s Evitou si vychutnám, říká Monika Absolonová.Video: Ján Bavala, Seznam Zprávy

V rozhovoru pro Televizi Seznam pak slovenská herečka Anna Šišková přiznává, že si tuto hru sama vybrala: „Text jsem dostala k přečtení od naší režisérky Dariny Abrahámové – a ta hra mě zaujala především proto, že je nesmírně pravdivá a autentická. Jako bychom byli svědky jednoho náhodného setkání a skrytou kamerou sledovali, jak ten dialog postupně vzniká a jak se to vlastně vyvine. A právě tento pocit dovoluje nám hercům i divákům Malá scéna Studia DVA. Jsem za tento prostor velmi vděčná, hodně mi to tady připomíná někdejší scénu našeho bratislavského Divadla Astorka, kde se nám vždycky hrálo krásně. Tak jsem ten text posunula Michalu Hrubému ze Studia DVA a hra se mu také zalíbila.“

V tričku Greenpeace a v nové životní roli. Píšu hru o Čapkovi, říká Petr Vacek.Video: Ján Bávala

„Před lety, ještě v dobách svého působení v Divadle Na zábradlí, jsem často hrál i vážnější role, nebyla to od samého začátku jen komika. A tak jsem si říkal, že možná teď nastal ten správný čas opět trochu zvážnět. Polibek je hra o životě, ale v případě mé postavy je to také o hereckém životě – a to se mi hezky spojuje,“ dodává Klepl.

Společně se svojí hereckou partnerkou a kolegyní Annou Šiškovou se pak shodují v tom, že humor a nadhled jsou – nejen na jevišti, ale také v životě – nesmírně důležité.

Nepřehlédnutelnou roli pak v inscenaci Polibek sehrává také jednoduchá, ale přesto vynalézavá a nápaditá scéna Andrijany Trpković. V jednu chvíli je to lavička, která – jak již bylo zmíněno – spojí hlavní protagonisty v začátku příběhu; později se z ní stává stezka nebo chodník, kterým je dle slov postavy Anny Šiškové „propojena celá Evropa – od severního Holandska (kde se jinak příběh odehrává) až po jižní Itálii“.

Scéna navíc plní svůj účel v tom, že ještě více zdůrazňuje autenticitu textu a hereckého ztvárnění.

Jak řekla Anna Šišková, divák má skutečně během představení pocit, že se před ním odehrává malý kousek života dvou cizích lidí, jejichž světy se najednou nečekaně protnou. A my vlastně nikdy předem nevíme, jak to celé může dopadnout…

Jednoduchý, nenápadný – a možná právě proto pravdivý, pulzující a emotivní. Jsou zážitky, které skutečně nepotřebují velký prostor ani čas – a přesto nás jejich účinky dokážou přesáhnout. Polibek Anny Šiškové a Boba Klepla na Malé scéně Studia DVA je hereckým koncertem, který takový zážitek nabízí.

Na rozhovor s protagonisty inscenace Polibek a ukázky z divadelní zkoušky se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované