Hlavní obsah

Také se stalo: pokuta Hradu za Peroutku, „chemik" z letiště a coming out vlády

Odpolední přehled krátkých zpráv

Reklama

Článek

Hrad má zaplatit 100 tisíc za kauzu Peroutka

Exekutor uložil prezidentské kanceláři pokutu 100 tisíc korun za nerespektování rozsudku v kauze novináře Ferdinanda Peroutky. Pokud Hrad svou povinnost nesplní, může mu exekutor obstavit účet.

Peroutkově vnučce Terezii Kaslové přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman" a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Hrad se však ve stanovené sedmidenní lhůtě od právní moci rozsudku neomluvil, a Kaslová proto na prezidentskou kancelář podala exekuční návrh.

Britové dopadli podezřelého z paniky na letišti

Britská policie zadržela 25letého muže, kterého podezírá, že v pátek použil chemikálie na letišti London City v britské metropoli. Stovky cestujících a zaměstnanců byly kvůli incidentu dočasně evakuovány poté, co si tři desítky z nich stěžovaly na náhlé dýchací potíže.

Muž byl po sdělení obvinění propuštěn na kauci, uvedla dnes agentura Reuters. Policie ho zadržela v jeho bydlišti ve východním Londýně už v sobotu. Okolnosti incidentu se dále vyšetřují.

Vláda je pro osvojení dětí u gayů a leseb

Vláda chce umožnit osvojení partnerova biologického dítěte v homosexuálních párech. Ministři dnes schválili návrh novely zákona o registrovaném partnerství, která s tím počítá. O změně, která by poskytla větší právní jistotu dětem v registrovaných partnerstvích, se diskutuje několik let. Obdobný návrh obsahuje poslanecká novela, jejíž projednávání Sněmovna po bouřlivé debatě v červenci přerušila.

Reklama

Doporučované