Hlavní obsah

Takhle jela Ester. Jak vypadaly další nejlepší výkony roku?

Foto: Profimedia.cz

Připomeňte si nejlepší sportovní výkony roku 2020.

Reklama

Letošní rok silně ovlivnila pandemie koronaviru, i tak ale bylo k vidění hned několik dechberoucích sportovních představení. Kdo všechno se dostal do výběru nejlepších výkonů letošního roku?

Článek

Liverpool a titul po třiceti letech

Pro tradiční anglický klub to byl nakonec velmi povedený rok. Největší zásluhu na spokojených tvářích v Liverpoolu má bezpochyby zisk titulu mistrů Anglie. The Reds přitom ještě v polovině března nevěděli, co se slibně rozjetou sezonou vlastně bude. I Premier League totiž na jaře zastavila pandemie koronaviru a hrozilo i ukončení ročníku bez korunovace mistra. LFC přitom v té době disponoval obřím náskokem.

Naštěstí pro všechny příznivce celku z legendárního stadionu Anfield k takovému scénáři nedošlo. Vedení soutěže se s kluby dohodlo na opětovném zahájení sezony tři měsíce po jejím přerušení. Hráčům trenéra Kloppa přitom k zisku vytoužené trofeje stačily dvě výhry.

Titul Salahovi a spol. zajistilo nakonec zaváhání konkurenčního Manchesteru City v druhém zápase po restartu soutěže. Liverpool si tak konečné prvenství v Premier League zajistil úctyhodných sedm kol před koncem ročníku.

Pohár pro vítěze nejvyšší anglické ligy se na severozápad Anglie vrátil po dlouhých třiceti letech, o to speciálnější zisk trofeje byl. Jürgen Klopp dovedl Liverpool k již devatenáctému titulu v historii a přiblížil tak Reds v historických tabulkách k Manchesteru United, jenž vlastní o jeden více.

Jako jeden z nejlepších sportovních výkonů roku lze Liverpool zařadit hlavně kvůli dominanci, se kterou k poháru dokráčel. Na Ostrovech totiž nebývá obvyklé, aby mistrovský tým slavil tolik kol před koncem soutěže.

Bayern Mnichov, nejen proti Barceloně

Jestli se dají vyrovnané výkony Liverpoolu v Premier League v roce 2020 s něčím srovnat, bude to počínání Bayernu Mnichov v minulém ročníku Ligy mistrů. Bavorský celek totiž dokráčel suverénním stylem až k zisku ušatého poháru a soutěž ovládl ve velkém stylu.

Spanilá jízda družiny německého kouče Hansiho Flicka začala už v prvním vyřazovacím kole. V osmifinále totiž, v té době již korunovaný mistr Bundesligy, zdemoloval londýnskou Chelsea. S týmem Franka Lamparda si Bayern poradil s celkovým skóre 7:1.

Konečný výsledek dvojzápasu s Blues svět ale za pár dní úplně zapomněl. Ve čtvrtfinále s Barcelonou totiž Bayern Mnichov šokoval ještě více. Messiho a spol. totiž německý tým doslova zválcoval a katalánskému velkoklubu nasázel na rozloučenou s Ligou mistrů hned osm gólů, tentokrát ale v jediném zápase.

Kolosální ostuda stála místo tehdejšího trenéra Katalánců Quiqueho Setiéna. Co víc, osmigólový bavorský příděl odstartoval krizi v Barceloně naplno. Klub je údajně ve velkých finančních problémech, největší hvězda Lionel Messi je prakticky na odchodu a hlavně nikdo neví, co nejbližší budoucnost s gigantem španělského fotbalu provede.

Naopak Bayern Mnichov kráčel v Lize mistrů suverénně dál. V semifinále si bez větších problémů poradil s francouzským Lyonem. Gnabryho dva góly a jeden zásah Roberta Lewandowskiho, pozdějšího vítěze nejlepšího hráče FIFA, posunuly Die Roten až do finále.

Zápas o všechno Bayern proti francouzskému PSG zvládl také. Jediným gólem rozhodl o zisku titulu pro šampiona Ligy mistrů Francouz a bývalý hráč finálového soupeře bavorského celku - Kingsley Coman. Nejúspěšnější německý celek tak získal svůj historicky šestý triumf v nejsledovanější klubové soutěži světa. Do historie se ale nezapíše jen číslo, ale i styl, kterým k poháru Bayern dokráčel.

LeBron James, hrdina finále a legenda NBA

Za velkou louží letos leží celý sportovní svět u nohou basketbalistovi LeBronu Jamesovi, a nutno podotknout, že po právu. Pětatřicetileté americké křídlo totiž v odloženém koronavirovém playoff, které se mimochodem hrálo v bublině v dětském zábavním parku v Disney Worldu, přepisovalo historické tabulky.

LeBron totiž dovedl už po dvou letech v organizaci Lakers k titulu šampionů NBA. James se triumfem s tradiční basketbalovou organizací navždy zapsal do historie nejlepší ligy světa. „Král James“, jak se mu často přezdívá, se stal totiž jedním ze čtyř hráčů NBA, kterým se povedlo získat titul se třemi různými kluby.

Navrch byl James zvolen nejužitečnějším hráčem finálové série s Miami Heat, kterou jeho tým ovládl poměrem 4:2 na zápasy. Ziskem již svého čtvrtého individuálního ocenění z finálové série tak LeBron vyrovnal takové velikány, jako byli Shaquille O’Neal, Earvin „Magic“ Johnson a Tim Duncan. V historických tabulkách tak je před Jamesem se šesti cenami jen legendární Michael Jordan. Všichni čtyři zmínění, na rozdíl od Jamese, trofej ale získali jen v jediném klubu.

Triumf byl pro basketbalisty Lakers důležitý i v kontextu úmrtí bývalého hráče organizace a klubové legendy Kobeho Bryanta. „Black Mamba“ totiž zemřel při havárii vlastní helikoptéry letos v lednu. Titul tak šampioni věnovali právě jemu.

Lewis Hamilton a překonání Schumacherova rekordu

Nejen ve světě motorsportu šlo o velkou věc. Lewis Hamilton naprosto dominuje ve Formuli 1 už posledních šest let, přitom titul pro celkového vítěze seriálu získal čtvrtou sezonu po sobě. Britský jezdec stáje Mercedes se letos zapsal i do historických tabulek, a to tučným písmem.

Lewis Hamilton totiž nejdříve srovnal a poté i překonal rekord Michaela Schumachera v počtu vítězství ve velkých cenách. Pětatřicetiletý závodník na začátku října na slavném okruhu Nürburgring slavil 91. vítězství v kariéře, čímž rekord legendárního Němce vyrovnal. K velkému úspěchu mu tehdy gratuloval i syn bývalého pilota stáje Benetton a zejména Ferrari Mike Schumacher.

O dva týdny později už Hamilton Schumacherův rekord 92. vítězstvím ve Velké ceně Portugalska překonal, a vytvořil tak nové maximum. Britskému pilotovi k zisku 92 trofejí pro vítěze velké ceny stačilo jen čtrnáct sezon, oproti tomu Michael Schumacher první místa sbíral v devatenácti sezonách.

Hamilton se letos stal nejúspěšnějším jezdcem F1 vůbec. Ziskem již svého sedmého titulu mistra světa, kterým se v historických tabulkách vyrovnal právě Michaelu Schumacherovi, totiž německého jezdce v celkovém hodnocení předčil, a to právě v počtu celkových vítězství.

Nezastavitelná Ester

V únoru to už budou tři roky od neuvěřitelného úspěchu české obojživelnice na lyžích. Tehdy Ester Ledecká vytřela zrak celému světu, když v superobřím slalomu ve sjezdovém lyžování získala v korejském Pchjongčchangu zlatou olympijskou medaili. Po dvou letech ve sjezdovém lyžování nemohla sportovní veřejnost uvěřit, že nejcennější kov získala právě česká závodnice, která se dříve zaměřovala výhradně na paralelní slalom, ovšem na snowboardu.

Ester je od té doby už samozřejmě dobře známá i ve světě sjezdového lyžování. Ve Světovém poháru si připsala hned pět umístění mezi nejlepšími pěti. Na konci roku 2019 ovládla dokonce sjezd v kanadském Lake Louise a v letošním roce přidala i třetí místo z kombinace a ještě jednu bronzovou medaili získala ve sjezdu.

Rok 2020 ale bude držitelka titulu Sportovec roku 2018 končit opět jako vítězka. Čtyři dny před Vánoci Ester Ledecká totiž ovládla další závod Světového poháru. Olympijská šampionka dokázala zvítězit v superobřím slalomu ve francouzském Val d’Isere a připsala si tak další fenomenální úspěch.

Sama Ester své poslední vítězství řadí, vzhledem k větší konkurenci, ještě nad svůj olympijský triumf z roku 2018. „Já vím, že to někomu bude připadat hodně zvláštní, ale tohohle vítězství si vážím o něco víc než toho olympijského. A to z toho důvodu, že na olympiádu se nominují jenom čtyři z každé země, zatímco tady byly úplně všechny. Takže mám radost, že se mi je dnes podařilo předjet,“ prohlásila po závodě.

Další triumf Ledecké na lyžích umocňuje i fakt, že týden předtím vyhrála závody na snowboardu v italské Cortině d’Ampezzo. Ester se přitom na snowboard vrátila po 11 měsících.

Reklama

Doporučované