Hlavní obsah

AI napáchá reálné škody, varuje ekonom Microsoftu. Ne tím, že nahradí lidi

Foto: zdroj fotografie: World Economic Forum, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Hlavní ekonom Microsoftu, Michael Schwarz, na Světovém ekonomickém fóru v Ženevě (koláž vygenerovaná AI nástroji)

Reklama

Neměli bychom se bát, že nám umělá inteligence vezme práci, přínosy pro produktivitu prý budou významnější, myslí si Michael Schwarz, hlavní ekonom Microsoftu. Větší škody podle něj napáchá zneužívání AI podvodníky a manipulátory.

Článek

Generativní umělá inteligence by podle odborných studií mohla mít velký vliv na pracovní trh. Nová vlna automatizace se dotkne především profesí, které vyžadují vyšší vzdělání, kreativitu, nebo těch, které jsou obecně lépe finančně hodnoceny.

Ale podle hlavního ekonoma Microsoftu bychom se toho neměli příliš bát: „Nezapomeňme na důležitou věc. Když umělá inteligence zvýší naši produktivitu, my všichni jako lidstvo bychom na tom měli být v součtu lépe,“ řekl Michael Schwarz na Světovém ekonomickém fóru v Ženevě .

Ukázka z panelové diskuze na Světovém ekonomickém fóru 2023 v ŽenevěVideo: video: World Economic Forum, střih a překlad: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Firma Microsoft, která Schwarze zaměstnává, samozřejmě v tomto ohledu není neutrální. Vývojem na poli umělé inteligence se americký softwarový gigant zabývá už více než deset let.

Letos Microsoft díky významné investici do firmy OpenAI získal přístup k pokročilým jazykovým modelům GPT-4. Ten využívá například k vylepšení svého vyhledávače Bing a plánuje jej integrovat i do kancelářských nástrojů Microsoft Office a Microsoft Teams.

Schwarz se domnívá, že vyšší produktivita bude mít celkově velmi pozitivní dopad. Tedy alespoň pokud to lidé dobře zvládnou zařídit.

Pozor na podvody a manipulátory

To však neznamená, že nejsou s AI spojená rizika. A Schwarz tady nemluvil o vzdálených rizicích, před kterými varují třeba informatik Geoffrey Hinton nebo podnikatel Elon Musk. Konkrétně zmiňoval rizika, která jsou na pořadu již nyní.

V krátkodobém časovém horizontu umělá inteligence nezmění nic. V dlouhodobém naopak změní úplně všechno.
Michael Schwarz, Microsoft

„Myslím, že mnohem více bychom se měli bát toho, že umělou inteligenci zneužijí podvodníci a nepřátelé s cílem napáchat škody,“ řekl na diskuzním panelu zástupce Microsoftu. „Pamatujme, prosím, že ničit je vždy jednodušší než tvořit.“

„Dříve než vám umělá inteligence bude moci sebrat vaši práci, tak může umělá inteligence rozhodně napáchat hodně škod v rukou spamerů nebo lidí, kteří chtějí manipulovat volby a tak dále. S tím musíme být opravdu opatrní,“ řekl Michael Schwarz.

Umělá inteligence na vzestupu

Strojové učení není žádnou novinkou. Teprve v posledních letech se ale ke slovu dostaly tzv. velké jazykové modely. Nejznámější ukázkou je populární ChatGPT, jehož fungování podrobně popisujeme v tomto článku:

Důležitým faktorem aktuální popularity systému umělé inteligence je velké množství textů dostupných na internetu. A také rychlý hardware, který umožnil vytrénování řádově výkonnějších modelů. Takových, ve kterých se objevuje „emergentní chování“, jež se v některých ohledech vyrovná lidské inteligenci:

To samozřejmě vyvolává debatu o tom, zda nová vlna automatizace nahradí lidskou práci. V tomto článku shrnujeme současné poznatky a predikce ohledně toho, jak AI změní pracovní trh a kterých profesí se dotkne nejvíce:

Příkladem takových podvodů je třeba na míru napsaný e-mail, který z uživatelů láká osobní data či peníze. Útočníci také mohou naklonovat cizí hlas a po telefonu tak třeba žádat rodiče o výkupné za děti, které ve skutečnosti nebyly uneseny.

Regulace ano, ale…

Jenže jak takovým škodám zabránit? „Jakmile uvidíme tyto reálné škody (napáchané zneužitím umělé inteligence, pozn. red.), musíme si položit jednoduchou otázku: Lze zavést takovou regulaci, aby její negativní dopady nepřevážily nad plusy, které by AI mohla přinést?“ položil Schwarz otázku. „Zásady by měly být takové, že přínosy regulace pro společnost by měly být větší než náklady, které za to společnost vydá.“

Naopak některé regulace by mohly velkým firmám, jako jsou Microsoft, Meta, Google nebo Amazon, pomoci. V současné „divoké fázi“, když je regulací kreativní umělé inteligence minimum, zažívá odvětví rapidní růst. Prakticky kdokoli může začít podnikat pomocí volně dostupných jazykových modelů nebo generátorů obrázků využívajících open-source knihovny. Přísné regulace by však mohly znamenat významné náklady, což by nástup malých firem zpomalilo.

Konkrétně se třeba Schwarz podle agentury Bloomberg vymezil proti tomu, aby vlády regulovaly, na jakých datech se mohou modely učit: „To by bylo dost katastrofální. Pokud by třeba americký Kongres rozhodoval o trénovacích datech, tak tedy hodně štěstí nám všem.“

„Rád říkám, že v krátkodobém časovém horizontu umělá inteligence nezmění nic,“ přidal svou oblíbenou glosu Schwarz. „V dlouhodobém horizontu ale změní úplně všechno. Což se ostatně dá říci o všech technologiích, které přišly předtím.“

Reklama

Související témata:

Doporučované