Hlavní obsah

Písničku vyplivne za deset sekund. Překvapí vás, jak „procítěně“ robot zpívá

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Generativní umělá inteligence se po textu, obrazu a videu pustila do hudby. A výsledky jsou znepokojivě použitelné.

Libovolný hudební styl, téměř libovolná slova. Generátory hudby umí vytvořit písničky přesně podle vašeho zadání. Vyzkoušejte si, jak by zněly klasické české lidovky nazpívané v moderních stylech. Nebo natočte vlastní videoklip.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Umělá inteligence teď umí generovat písničky na základě zadání. Ale jsou ty skladby aspoň trochu dobré?“ ptá se hudební producent Mike McClellan. A po vyzkoušení služeb Suno a Udio došel k trochu znepokojivému závěru: „Zkusil jsem vytvořit nějakou písničku, která by ve mně mohla vyvolat nějakou emocionální reakci, nějaké spojení, to, co od hudby čekáme.“

Stejné zadání jsme vyzkoušeli i my. A může to zkusit kdokoliv. Služba Suno.ai nabízí možnost čtyř bezplatných generování, poté už je potřeba placená verze. Na stejné textové zadání samozřejmě nástroj pokaždé vygeneruje trochu jinou skladbu. Takto dopadl náš pokus, ten McClellanův si můžete poslechnout zde.

Procítěná nostalgická písnička o americkém severozápadě :

Využili jsme instrukci: Indie písnička o severozápadní Americe a o tom, jak vám déšť připomíná domov.Video: hudba: Suno AI, video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

„Ta kytara zní skutečně, hlas zní skoro skutečně. Trochu to má náznak robotického hlasu, nebo málo kvalitní nahrávky. Ale ten hlas má odstíny, je v něm určitá krása. Zní to procítěně, vlastně se mi to celkem líbí,“ povzdechl si McClellan, kterého nahrávání a produkování hudby živí. „Až tu kvalitu ještě trochu vylepší, myslím, že to nedokážu poznat od skutečné skladby.“

Jak to využít?

Počítačem generovaná hudba samozřejmě není žádná novinka. Už před více než padesáti lety programátor a futurista Ray Kurzweil ukázal počítačový program, který tvořil originální hudební výstupy.

Ale ještě před pár měsíci nebyly počítačové programy schopné spolehlivě propojit hudbu, text, hlas, melodii… To se loni – málem ze dne na den – změnilo. A s novou verzí Suno v3 je opět vidět výrazný posun směrem k vyšší kvalitě výstupů.

Ne všichni z toho mají radost. Podobně, jako je tomu u textových nebo obrazových generátorů, také umělá inteligence tvořící hudbu se napřed musela na ohromném množství dat naučit, jak zní rock'n'roll a jak operní árie. Trénovala se tedy na skladbách, které vytvořili lidé. Často to jsou ti lidé, jejichž živobytí může být těmito „umělými výtvory“ ohroženo.

Odvrácená strana AI hudby

Je to „útok na lidskou tvořivost“ a „predátorský pokus ukrást lidským umělcům jejich hlasy“. Tak popsali někteří umělci současné snahy velkých firem o tvorbu hudebních skladeb pomocí umělé inteligence.

„Když bude umělá inteligence využívána nezodpovědně, může to ohrozit naše soukromí, naši identitu, naši hudbu a naši obživu. Některé z největších společností bez povolení používají naši práci k trénování modelů AI,“ upozorňují umělci. „Tyto snahy jsou přímo zaměřeny na nahrazení práce lidských umělců a zaplavení trhu ohromným množstvím zvuků a obrazů vytvořených AI. To by vedlo k podstatnému snížení autorských honorářů, které jsou vypláceny umělcům.“

Umělci proto apelují na velké firmy, platformy a streamovací služby, aby nezapojovaly umělou inteligenci do tvorby obsahu způsobem, který nahrazuje nebo ohrožuje lidské tvůrce.

Na druhou stranu existují způsoby, jak si s novými nástroji experimentovat bez ohrožení muzikantského řemesla. Třeba tak, že si budete generovat písničky sami pro sebe, pro zábavu. Nebo pro projekty, jejichž (nulový) rozpočet dosud nenabízel možnost najmout si umělce. A tak ani žádní umělci nepřijdou zkrátka, když do tvorby zapřáhnete AI.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Takto vypadá základní rozhraní nástroje Suno AI. Vlevo je tvůrčí panel, ve kterém dáváte instrukce, uprostřed je přehled vámi vygenerovaných skladeb, dole přehrávač a vpravo aktuálně přehrávaná skladby, včetně slov.

Tady máte tři tipy, jak prozkoumat, co aktuální generátory písniček umí. A připravit se na tuto podivnou budoucnost, ve které máte jakoukoli písničku na jakékoli téma kdykoli na dosah.

Lidovky stokrát jinak

Co takhle vyzkoušet, jak by zněly slavné české písničky v různých stylech? Projekt, který bude bavit nejen děti, nabízí několik výhod. Jednak se společně zasmějete tomu, že služba Suno si občas moc neví rady s češtinou. Třeba takové „ř“ pořád zní jako od někoho, kdo se česky učí teprve pár týdnů.

Ale především je to příležitost prozkoumat různé hudební styly a rozšířit si tak horizonty. Kromě klasických pop rock nebo jazz se totiž nabízejí doslova tisíce možností.

Foto: Suno AI

Suno AI nabízí „rádio“, ve kterém si můžete pouštět skladby vygenerované ostatními uživateli. Přepínat můžete výběrem jednoho z přehršle různých stylů, včetně „popcore“, „cabaret americana“, „prog afro-funk“, „koto g-funk“, „hindi jungle“, „portuguese breakbeat“ nebo "electro-chanson"…

A sami si můžete vymyslet jejich libovolné kombinace. Tady je inspirace, kdybyste nevěděli, kde začít:

Lidová píseňNový styl
Skákal pesPunk rock s houslemi a tubou
Pec nám spadlaElektronická taneční hudba s beatboxem
Kočka leze dírouJazzová balada s kontrabasem
Jede, jede poštovský panáčekReggae s akustickou kytarou
Prší, pršíTrip hop s elektronickými smyčkami
Běží liška k TáboruFlamenco s kytarou a kastanětami
Já do lesa nepojeduSwing s dechovou sekcí
Utíkej, KáčoHeavy metal s elektrickou kytarou
Holka modrookáSka s trumpetou a pozounem
Okolo TřeboněKlasický šedesátkový rock'n'roll

Tady se podívejte, jak to dopadlo:

Poslechněte si osm ukázek klasických českých lidových písniček v nových cover verzích z dílny Suno AI.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Anketa

Která písnička vás nejvíc zaujala?
Skákal pes - punk
24,3 %
Pec nám spadla - elektro
8,7 %
Poštovský panáček - reggae
5,9 %
Běží liška - flamenco
8,9 %
Já do lesa nepojedu - swing
18,9 %
Utíkej, Káčo - heavy metal
18,4 %
Holka modrooká - ska
5,2 %
Okolo Třeboně - rock
9,7 %
Celkem hlasovalo 795 čtenářů.

Zkuste si to sami. Za kvalitní výsledky neručíme. Jako mnoho AI generátorů, také tento je tzv. nedeterministický. Takže na stejné zadání dostanou různí uživatelé zcela odlišné výsledky. Ale že se pobavíte, to vám můžeme téměř garantovat.

Co dalšího jde pomocí generativní AI tvořit?

Nejznámější a nejuniverzálnější jsou samozřejmě nástroje na generování textu. Především ChatGPT a podobné chatboty nacházejí různá využití v řadě oblastí, od medicíny přes marketing až třeba po programování.

Současnou vlnu zájmu o generativní umělou inteligenci odstartovaly generátory obrázků v roce 2022. Letos už jsou vygenerované snímky k nerozeznání od skutečných fotek.

Podkladová hudba k videu na míru

Pokud rádi natáčíte rodinná videa a následně je stříháte a kombinujete, nejspíš jste také narazili na problém jménem podkresová hudba. Kde vzít hudbu, kterou budete moci ve svém projektu použít, aby styl seděl právě na to, co se odehrává na plátně?

Generátory jako Suno.ai nebo Udio.com mohou pro některé tvůrce nabídnout dobrou alternativu. Samozřejmě, že pokud máte rozpočet na hudbu, bylo by asi lepší podpořit skutečné lidské tvůrce tím, že si od nich koupíte licenci ke konkrétní skladbě. Pokud ale žádný takový rozpočet nemáte, může generovaná hudba přijít vhod.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Pro lepší výsledky je často vhodné zaškrtnout „instrumentální“ variantu, tedy beze slov a beze zpěvu.

Výhodou je možnost přímo naplánovat náladu i styl hudby tak, aby odpovídala tomu, co se v daném čase děje na videu.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Pomocí funkce „Extend“ můžete navázat na již vygenerovanou skladbu. Tím, že zvolíte přesný čas, můžete velmi precizně ovlivnit náladu nebo gradování v konkrétních částech skladby tak, aby to vyhovovalo vašim potřebám, příběhům nebo videoklipům.

Nakonec můžete skladbu vygenerovat celou pomocí funkce „Get whole song“ a stáhnout si výsledek buď jako MP3 audio, nebo jako video (vhodné třeba pro karaoke).

Vlastní hudební videoklip

Možná nejzajímavější – i když také na čas nejnáročnější – je vytvoření celého videoklipu od začátku do konce. To by obvykle byl víkendový projekt zcela mimo možnosti většiny rodin. Ale s využitím kombinace AI nástrojů je to nyní jednodušší než kdy dřív.

Vymyslete si, čeho se bude vaše písnička týkat. S pomocí ChatGPT nebo Gemini sestavte slova, kterými pak nakrmíte Suno AI.

S vygenerovanou písničkou pak můžete začít čarovat. Nahrajte si videa, která sestříháte tak, aby seděla na zvuk. Můžete nahrát i svůj zpěv, pokud si troufáte (z původní písničky lze ostatně vokály zkusit odstranit).

Bude z vašeho klipu jednička světových hitparád? Určitě ne. Ale na vlastní kůži si vyzkoušíte kreativitu, která byla pro většinu lidí ještě před rokem nedosažitelná. Taková lekce je – v pozitivním i negativním smyslu toho slova – k nezaplacení.

Jak dětem vysvětlit umělou inteligenci?

Co je to umělá inteligence? Zní to složitě, ale uvidíte, že to může být užitečné, a dokonce je to i zábava. Umělá inteligence funguje na počítači, ale chová se jinak, než jsme u počítačů zvyklí…

Co je to umělá inteligence? Vysvětlení pro děti.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Související témata:
Lidové písně

Doporučované