Hlavní obsah

„Umělou inteligenci musíme regulovat,“ tvrdí zakladatel chatbota ChatGPT

Foto: Profimedia.cz

Samuel Altman, ředitel společnosti, která stojí za vývojem ChatGPT.

Reklama

Tvůrce pokročilého chatbota ChatGPT vyzval americké zákonodárce, aby regulovali umělou inteligenci. Ačkoli jde podle něj o zásadní průlom v technologiích, přináší s sebou nejnovější programy i určitá úskalí.

Článek

„Měla by být vytvořena nová vládní agentura, která bude dohlížet na bezpečnost umělé inteligence,“ uvedl podle BBC generální ředitel společnosti OpenAI Samuel Altman při svém úterním vystoupení v americkém Senátu.

Podle něj by umělá inteligence mohla být podobným historickým průlomem, jako kdysi tiskařský lis. Zároveň je ale potřeba nezapomínat na nebezpečí, které s sebou nové technologie přinášejí.

„Obavy máme především z toho, jak umělá inteligence ovlivní demokracii. Mohla by být zneužita k zasílání cílených dezinformací v průběhu voleb,“ vysvětlil. Připustil také dopad, jaký by nové technologie mohly mít na ekonomiku: včetně pravděpodobnosti, že by umělá inteligence nahradila některá pracovní místa.

Altman navíc poskytl několik návrhů pro regulaci tohoto odvětví novou vládní agenturou: hovořil například o vydávání a odebírání povolení společnostem zabývajícím se umělou inteligencí. „Firmy jako OpenAI by měly být nezávisle auditovány,“ doplnil.

Jak republikánští, tak demokratičtí senátoři se vyslovili pro podporu podobného regulativního orgánu. „Umělá inteligence se může stát revoluční technologií, její vynález je ale podobný jako vynález atomové bomby,“ sdělil BBC republikán Josh Hawley.

Hrozby AI

„Neměli bychom se bát, že nám umělá inteligence vezme práci, přínosy pro produktivitu prý budou významnější,“ myslí si Michael Schwarz, hlavní ekonom Microsoftu. Větší škody podle něj napáchá zneužívání AI podvodníky a manipulátory.

Demokratický senátor Richard Blumenthal pak poznamenal, že budoucnost ovládaná umělou inteligencí nemusí být nutně žádoucí. „Potřebujeme maximalizovat to dobré nad špatným. Kongres má teď na výběr. Jednou už jsme podobnou šanci promarnili – když jsme čelili rozmachu sociálních sítí,“ uvedl.

Zákonodárci z obou stran politického spektra pak vyjádřili obavy i nad tím, jak by byla případná nová vládní agentura schopná udržovat s rychle se vyvíjejícími technologiemi krok.

Reklama

Doporučované