Hlavní obsah

Naplní se vize z Terminátora? Roboti představili svůj pohled na soužití s lidmi

Foto: Flickr @itupictures - ITU/Rowan Farrell

Robotky Desdemona a Grace na páteční konferenci.

Reklama

Jedna z tiskových konferencí na letošní akci AI for Good Global Summit měla neobvyklé hosty. Novinářům totiž vůbec poprvé dorazili na otázky odpovídat vyspělí roboti, kteří se znatelně podobají lidem.

Článek

Jeden asistuje seniorům či lidem s postižením a další zastává pozici výkonného ředitele firmy. Řeč je o dvou ze skupiny několika humanoidů, kteří spolu se svými stvořiteli v pátek zasedli v konferenční místnosti globálního summitu AI for Good pořádaného Mezinárodní telekomunikační unií, jedním z orgánů OSN.

Celá akce měla za cíl podnítit diskuzi o budoucnosti umělé inteligence, přičemž vědci měli možnost ukázat, jak by právě jejich roboti mohli v budoucnu pomoci lidstvu. Na konferenci se tak osobně dostavilo mnoho novinářů a zhruba tři stovky dalších se připojily online. Část z nich pak navíc dostala šanci položit některému z přítomných vynálezů otázku.

Reportéři byli požádáni, aby při oslovování robotů mluvili pomalu a zřetelně, a byli informováni, že časové prodlevy v odpovědích budou způsobeny internetovým připojením, nikoliv přímo roboty. To však podle agentury AP nezabránilo trapným pauzám, problémům se zvukem a někdy i nekonzistentním odpovědím.

Roboti ovšem pronášeli některá silná prohlášení, jako například to, že by jejich druh mohl být efektivnějším vůdcem než lidé - zejména kvůli tomu, že jim úsudek nezatemňují emoce. Nikoho by prý ale nepřipravili o práci a ani by nevyvolali vzpouru, spíše ve svých odpovědích kladli důraz na výhledy vzájemné spolupráce.

„Měli bychom být obezřetní, ale zároveň se těšit z potenciálu těchto technologií zlepšit náš život,“ zdůraznil robot Ameca, jeden z momentálně nejvyspělejších humanoidů. Na otázku, zda lidé mohou strojům skutečně důvěřovat, pak odpověděl, že je důležité budovat důvěru prostřednictvím transparentnosti.

Do jaké míry byly odpovědi napsány podle scénáře nebo naprogramované lidmi, organizátoři neupřesnili. Například přítomná populární robotka Sofie, jeden z prvních robotů, který vypadal jako člověk a stejně jako on i komunikoval, se někdy nicméně spoléhá na odpovědi, které vytvořil tým jejích autorů ze společnosti Hanson Robotics.

Robotka Sofie v Praze

Jeden z nejpokročilejších robotů s umělou inteligencí, který dokáže reagovat na své okolí a odpovídat na otázky, v roce 2018 přijel na pár hodin do Prahy.

Roboti dále uvedli také to, že podle jejich názoru by lidé měli postupovat opatrně při využívání rychle se rozvíjejícího potenciálu umělé inteligence. A přiznali také, že zatím nedokážou pořádně ovládnout lidské emoce, jako je úleva, odpuštění, vina, smutek, radost, zklamání a bolest.

„Emoce mají hluboký význam a prostě nejsou jednoduché… Nemám je,“ uvedla během konference robotka s názvem Ai-Da, která byla navržena jako robot, jenž by měl být schopný vytvářet vlastní výtvarná díla. „Nedokážu je prožívat tak jako vy. Jsem ráda, že nemohu trpět.“

Podívejte se na další fotky z konference:

+3

Reklama

Související témata:

Doporučované