Hlavní obsah

Na stole vyzařovaly víc, u těla držely iPhony normu. Francouzům to nestačilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Apple.com, koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Když údajně telefon iPhone vyhodnotil, že není v blízkosti lidského těla, zvýšil mírně maximální výkon svého vysílače.

Reklama

Je to už měsíc od překvapivého oznámení francouzské Národní agentury pro radiové frekvence (ANFR) o „nadměrném vyzařování telefonu Apple iPhone 12“. V kauze se postupně objevily sporné body a protiargumenty firmy Apple.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

S oznámením tehdy Francouzi přišli v den, kdy všichni řešili uvedení nového modelu iPhone 15, což samozřejmě ještě zvýšilo dosah a atraktivitu tohoto sdělení.

Francouzský úřad konkrétně měřil specifickou míru absorpce: „Měření ANFR ukázala, že hodnota specifické absorpce radiace (elektromagnetického záření, pozn. red.) pro končetiny překračuje limit 4 W/kg a činí 5,74 W/kg,“ píše ANFR. „U již prodaných telefonů musí společnost Apple co nejdříve přijmout nápravná opatření, aby dotčené telefony uvedla do souladu s předpisy. Pokud se tak nestane, bude společnost Apple odpovědná za jejich stažení.“

Na toto následně reagovala i prohlášení dalších evropských států. Když jsme ale zjišťovali českou reakci, dozvěděli jsme se, že vlastně zatím není na co reagovat. „Ani evropský informační systém rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích, Safety Gate, neobsahuje informace, na základě kterých by měla ČOI v tuto chvíli konat,“ vysvětlil nám tehdy František Kotrba, mluvčí České obchodní inspekce.

Každopádně naměřené překročení bylo od začátku zjevně malé a na zdraví lidí prakticky nemohlo mít vliv. Šlo tak především o dodržení zákona a zákonných norem, které jsou schválně nastavené nízko. „Je prakticky vyloučené, že by mírné překročení limitu mohlo mít pozorovatelný vliv na zdraví člověka. Expoziční limity ale musejí být dodržovány tak, jak jsou v zákoně uvedeny,“ vysvětlila Štěpánka Čechová, mluvčí Státního zdravotního ústavu.

Šlo prý o nepochopení v měření

Společnost Apple od začátku zdůrazňovala, že iPhone 12 dodržuje veškeré platné normy a dodržoval je už ve chvíli, kdy na trh vstoupil (podzim 2020). Proč tedy Francouzi naměřili výsledky, které normu překročily?

Nyní (10. října 2023) se Apple pokusil podrobněji vysvětlit, jak k tomu podle nich došlo. Malá odbočka: Pamatujete, jak v roce 2015 praskl skandál (přezdívaný Dieselgate) ohledně toho, jak firma Volkswagen do firmware svých aut nainstalovala speciální omezovače emisí, které se spustily pouze při specifických a předem známých podmínkách oficiálního měření emisí? Tak vysvětlení Apple je vlastně to samé, ale naruby.

„Už více jak 10 let mají telefony Apple iPhone detekci toho, zda jsou blízko lidského těla nebo odložené (off-body detection),“ uvádí zpráva Apple. Pokud telefon zjistí, že určitě není blízko těla, tedy je například položen na stole, může mírně zvýšit limit pro maximální míru vyzařování. „Tato metoda byla důkladně otestována a mezinárodně schválena jako účinný mechanismus pro splnění požadavků specifické míry absorpce (SAR). Mírně vyšší výkon se na dodržování SAR nevztahuje, protože telefon leží na stole, nikoli na vašem těle.“

Zdá se ale, že metoda měření, kterou francouzské úřady používají, s touto funkcí nepočítala. Došlo tedy k situaci, kdy telefon (zřejmě správně) vyhodnotil, že není v blízkosti lidského těla, a může si tedy dovolit o trochu vyšší výkon vysílače. Ale kontroloři si to vyložili jako nerespektování normy.

Apple proto vydal záplatu, která – pouze pro uživatele ve Francii – omezí výkon i v případě, kdy telefon není blízko lidského těla: „iPhone 12 již nebude zvyšovat výkon, pokud je detekován stav mimo tělo, například když leží na stole. V oblastech s nízkým pokrytím mobilním signálem tak může tato změna vysílacího výkonu antény v některých případech vést k mírně horšímu výkonu. U naprosté většiny uživatelů se neočekává, že by zaznamenali nějaký dopad.“

Na celé věci je možná nejzajímavější, jak snadno by šlo celé bouři ve sklenici vody předejít. Stačilo by, kdyby se ANFR zeptal firmy Apple, čím to může být, že jejich telefon neprošel normou. Místo toho se zpráva o „vyzařujících dvanáctkách“ rozšířila po celém světě. A protože hodně lidí vůbec nerozumí tomu, jak vyzařování funguje, mohli se docela vyděsit. Tak třeba si z toho vezmeme alespoň nějaké ponaučení do budoucna.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Proč a jak se měří absorbované záření?

Každý den jsme obklopení elektromagnetickým zářením: ze Slunce, ze vzdálených vysílačů, z mikrovlnné trouby apod. Lidskému zdraví tedy neškodí záření jako takové, škodlivé by ale mohlo být příliš silné záření z malé vzdálenosti.

Pokud by byla lidská tkáň dlouho vystavena silnému elektromagnetickému záření, může dojít k jejímu zahřátí (podobně jako se zahřívá jídlo v mikrovlnné troubě). Mezinárodní komise pro ochranu před neionizujícím zářením (ICNIRP) proto stanovila limity týkající se maximálního množství absorbované energie.

Foto: Verkotan

Měrný absorbovaný výkon (též specifická míra absorpce, SAR) se testuje v laboratořích pomocí speciálních napodobenin lidského těla. Testuje se absorbovaná energie po dobu šesti minut a přepočítává se na lokální i celotělové hodnoty.

Měří se konkrétně ohřev v oblasti hlavy, trupu a končetin. „Expoziční limit 2 W/kg (oblast hlavy a trupu) či 4 W/kg (končetiny) odpovídá ohřevu tkáně v řádech desetin stupně Celsia, což je méně než přirozené kolísání tělesné teploty během dne,“ uvádějí odborníci Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Související témata:
Elektromagnetické záření

Doporučované