Hlavní obsah

Techmix: EU nezakáže šifrování, zakáže jí to EU

Foto: Pixabay

Nudné věci, jako je třeba návrh Komise na zákaz koncového šifrování, je třeba pečlivě sledovat.

Reklama

Zdánlivě nevýrazná zpráva vypovídá o vnitřním dění v byrokratické mašinérii jménem EU.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

V květnu jsem v tomto newsletteru zmiňoval návrh Evropské komise na zákaz koncového šifrování (end-to-end encryption) kvůli tomu, aby se zabránilo šíření dětské pornografie.

„Návrh Evropské komise přinutí firmy sledovat, co si lidé mezi sebou sdílejí prostřednictvím chatovacích aplikací, jako je WhatsApp,“ popisuje Rejo Zenger, nizozemský zastánce svobody slova na internetu. „Komise však vynechává (poměrně chytře – podle toho, jak se na to podíváte), jakým způsobem by tak měly činit. V podstatě její vzkaz pro firmy zní: ‚Udělejte nemožné, ale můžete se rozhodnout, jak to uděláte.‘“

Návrh byl kritizovaný ze všech stran především proto, že oslabení end-to-end šifrování nejde udělat moc selektivně. Buď zprávy zašifrované jsou, nebo nejsou. Jakmile existuje „tajný univerzální klíč“, nejde o bezpečné šifrování.

Naštěstí je stejného názoru i Evropská rada pro ochranu dat, která v nejnovějším vyjádření označila návrh za vážné nebezpečí: „Není pochyb o tom, že sexuální zneužívání dětí je velmi odporný trestný čin, který vyžaduje rychlá a účinná opatření, ale návrh v současné podobě obsahuje některé závažné nedostatky. V mnoha bodech postrádá právní jistotu a obsahuje nejasné pojmy, které mohou vést k rozdílnému provádění v rámci EU, zejména pokud jde o příkazy k odhalení. V současné podobě mohou tyto příkazy dokonce poškodit ty, které mají chránit. Mohly by způsobit podstatné zhoršení důvěrnosti komunikace, což by děti využívající tyto služby vystavilo sledování nebo odposlechu.“

To jsou rozumné připomínky a je dobře, že zaznívají nejen od nezávislých odborníků, ale i přímo zevnitř byrokratického aparátu. Neznamená to sice automatický konec tohoto návrhu, je to ale každopádně nadějná známka interní opozice přímo v rámci struktur EU. A zároveň připomínka toho, že tyto „nudné“ věci je potřeba bedlivě sledovat. Sice se dlouho táhnou (což je vlastně dobře), ale dopady pak mohou být opravdu ohromné.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Doporučované