Hlavní obsah

TechMIX: Kvantové počítače zatím internet nezničily

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Kvantový počítač IBM (ilustrační foto)

Reklama

Počátkem roku 2023 proběhla titulky médií trochu zašifrovaná zpráva o tom, že „kvantové počítače mohou prolomit vaše soukromí“. Vše odstartoval (zatím nerecenzovaný) článek čínských výzkumníků vydaný těsně před Vánoci.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

„Shorův algoritmus vážně zpochybnil bezpečnost informací založenou na kryptosystémech s veřejným klíčem. K prolomení široce používané šifry RSA-2048 by však bylo zapotřebí milionů fyzických qubitů,“ píší čínští vědci v souhrnu.

Oni ale našli algoritmus pro faktorizaci celých čísel kombinací klasické mřížkové redukce s kvantovým aproximativním optimalizačním algoritmem: „Odhadujeme, že k napadení RSA-2048 pomocí našeho algoritmu je zapotřebí kvantový obvod s 372 fyzickými qubity.“

Pokud závody o kvantové (de)šifrování vůbec nesledujete, tento odstavec vás jistě nechal zcela chladnými. A pokud jste naopak odbornicí nebo odborníkem na kvantové počítače, víte, že tento nový objev zdaleka neznamená konec šifrování, jak jej známe.

Mezi těmito extrémy leží na spektru i nemalá oblast lidí, kteří „něco vědí“ jak o šifrování, tak o qubitech a kvantových počítačích. Opravdu jen „něco“, ale stačí to k tomu, aby měli pocit, že mohou posoudit důležitost zpráv. Ano, říká se jim technologičtí novináři… Právě mí kolegové po celém světě při přečtení „372 qubitů“ zpozorněli, vždyť IBM už má kvantový počítač se 433 qubity… A jali se bít na poplach.

Rád bych napsal, že já jsem samozřejmě hned poznal rozdíl mezi Shorovým a Schnorrovým algoritmem a nadto si všiml nesrovnalostí v čínské studii.

Ve skutečnosti jsem měl dovolenou a celý humbuk se ke mně dostal už opoznámkovaný a ověřený: „I když technika založená na Schnorrovi neprolomí internetové šifrování, kvantové počítače by to nakonec mohly udělat, a sice spuštěním Shorova algoritmu,“ vysvětluje Davide Castelvecchi v časopise Nature.

„Bezpečnostní výzkumníci se zabývají vývojem řady alternativních kryptografických systémů, tzv. postkvantových nebo kvantově bezpečných.“

Kdo chce, může ale tuto epizodu využít k prozkoumání nebo osvěžení toho, co kvantový počítač vlastně je. Já se na vysvětlovací článek chystám už několik let a nikdy nevím, kudy na to. Jakékoli rozumně znějící a srozumitelné vysvětlení je špatně nebo zavádějící.

Odkážu vás tedy aspoň na asi nejlepší vysvětlení, která jsem zatím našel: video Kurzgesagt, video Scientific Americančlánek Technology Review. A samozřejmě tento úžasný komiks SMBC: „Pokud svým dětem neřeknete o kvantových počítačích, udělá to někdo jiný!“

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Doporučované