Hlavní obsah

Na gramofonové desky se čeká i rok a možná už nebudou z vinylu

Takhle se vyrábí nové gramodesky. Rychleji a udržitelněji. Už ale nejsou vinylové.Video: Jan Marek

 

Reklama

Gramodesky zažívají renesanci. Rekordnímu zájmu ale nestačí výrobci. Nizozemci však vyvinuli lisy o nižší spotřebě a větší kapacitě i ekologičtější materiál. Jenom už to není „vinyl“.

Článek

360 milionů kusů. Na tolik se ještě loni odhadovala celosvětová poptávka vinylových desek. Výrobní kapacita přitom byla poloviční. A letos už zájem pokořil dokonce 700 milionů kusů. Údajně je nejvyšší za 30 let.

Informace spolu se záběry si můžete poslechnout i prohlédnout ve videoreportáži.

K rekordní statistice přispěla nejen znovuoživená popularita gramodesek, ale i potíže s dodávkami materiálů za pandemie koronaviru. Fanoušci a umělci v jejím důsledku stále mohou na dodání nových vinylových alb čekat i rok. A přitom by možná stačilo, kdyby většina výrobců pořád nepoužívala lisovací metody z 80. let 20. století.

S desetinou energie o dvě pětiny víc desek

Nizozemská firma Green Vinyl Records přišla s novou, výkonnější, ale zároveň i úspornější a ekologičtější výrobou gramofonových desek. Po sedmi letech vývoje představila velkokapacitní lis, který oproti běžným typům používá o 90 procent méně energie a přitom má skoro o 40 procent větší objem produkce. A výrobu lze prý rovněž sledovat a upravovat v reálném čase, nikoli zpětně. Což ale není všechno.

„Gramofonové desky se vyrábí z PVC – polyvinylchloridu. Chloridy jsou ale špatné a dost lidí s PVC nechce dál pracovat,“ popisoval už na přelomu roku pro nizozemskou televizi Harm Theunisse, majitel společnosti.

„A z čeho vyrábíte nosiče u vás?“ dotázala se ho tehdy reportérka. „Je to druh plastu PET,“ prozradil šéf podniku.

Co je nový materiál, když ne vinyl

Green Vinyl Records už nevyrábějí z polyvinylchloridu, který je i podle Greenpeace pro přírodu ze všech plastů nejškodlivější. Namísto PVC používají takzvaný PET neboli polyethylentereftalát. Má větší životnost, ale také se snadněji kompletně recykluje. A přestože tak jejich vinylové desky vlastně ztrácejí původ svého označení, firma věří, že je to „nový standard“ celého průmyslu.

„Děláme to pro naše děti. Planeta se ohřívá,“ uvedl pro server BBC Theunisse s tím, že chtěl budoucím generacím umožnit, aby nadále mohly poslouchat hudbu z „vinylu“ a nemusely se bát o dopad na životní prostředí.

Překážkou v nalezení ekologičtější alternativy PVC bylo dosud hlavně udržení kvality zvuku, právě za stejné odolnosti i životnosti daného plastu. Metoda Nizozemců je ale i podle odborníků „reálný krok správným směrem“, jak potvrzuje lektorka udržitelnosti Sharon George na Keele University v Anglii.

„Musíme přestat myslet na cenu, kterou platíme u pokladny, a přemýšlet spíše nad cenou, kterou to má pro naši planetu a naše zdraví,“ dodala.

Po ekodeskách je poptávka i u tradičních výrobců

Snad jedinou zdánlivou překážkou v širší a rychlé implementaci technologie je cena lisů. Tu zmiňuje i jeden z partnerů společnosti z Eindhovenu: tradiční výrobce vinylů Record Industry z Haarlemu u Amsterdamu.

Také on stále používá 33 stejných lisů ještě z dob svého vzniku v roce 1953. Pracují 17 hodin denně a zvládnou vyrobit až 50 tisíc desek za den. Zatavit své nahrávky na hliníkových discích do PVC si u něj nechává Sony i Universal nebo Warner Music.

Record Industry už ale měl prý i klienty, kteří chtěli desky vyrobit z plastů vylovených z oceánu. A přestože podnik sám recykluje a využívá solární energii, tyto požadavky až dosud odmítal – s odkazem na kvalitu zvuku zhoršenou nečistým materiálem. Teď už si ale „nemyslí, že by nebyl pro tuto novou techniku prostor, jenom pochybuje, že se pro ní firmy rozhodnou“.

Výrazně dražší stroje. Za rok a půl se ale investice vrátí

„A to kvůli neznámým aspektům a nákladům na vysoké počáteční investice – protože nové lisy jsou výrazně dražší než ty, které používáme,“ doplnil pro BBC šéf podniku Ton Vermeulen.

Některé společnosti, značky a umělci jsou ale ochotní riziko podstoupit. Sama Green Vinyl Records uznává, že počáteční investice je vysoká, návratnost ale odhaduje na 18 měsíců. Nově už prý i podepsala dohodu se studiem Warner Music, které publikuje zpěváka Eda Sheerana či Davida Guettu. A potvrzené je i to, že na desce z PET vyjde nové album Toma Odella.

„S firmou Green Vinyl jsme v kontaktu a jejich technologii i materiály vyhodnocujeme. Vzorky výrobků právě procházejí detailním testem kvality, teprve na základě jeho výsledků budeme schopni zaujmout stanovisko k vhodnosti této technologie,“ uvedla pro SZ Byznys Ivana Tomisová, ředitelka pro HR tuzemské společnosti GZ Media, která je v produkci vinylů jedničkou na světovém trhu.

Česko je světovou vinylovou jedničkou

Český výrobce gramodesek potvrzuje trend jejich rostoucí popularity. Sám za loňský rok vyrobil 56,5 milionu kusů – proto je také špičkou oboru – a utržil 4,9 miliardy korun, meziročně o 30 procent víc.

GZ Media po rekordním prodeji a hospodaření plánuje rozšiřovat své zahraniční závody a jeden nový postavit v americkém Nashvillu. Dceřiné firmy má jak v USA, tak Kanadě, Velké Británii nebo Francii. Hlavní podíl na tržbách má ale pořád závod v Loděnici u Berouna. Druhý má pak v Česku v jihočeské Soběslavi.

Člen představenstva loděnické firmy Zdeněk Pelc mladší pro redakci v únoru přiznal, že skvělých čísel dosáhli „i přes ohromné potíže spojené s nedostupností materiálu, dramatickým růstem cen surovin i energií, závažnými dysfunkcemi logistické sítě a exportně negativním posilováním kurzu koruny“. A do budoucna tak chce výrobu, nejen stavěním nových závodů, ještě zvyšovat. Letos cílí na 86 milionů a v příštím roce dokonce na 131 milionů vinylů.

Gramofonové desky od GZ Media používají například i takové hvězdy světové hudby jako Rolling Stones, U2, Lady Gaga či Ariana Grande.

Reklama

Související témata:
Green Vinyl Records
Record Industry
PVC
PET (polyethylentereftalát)

Doporučované