Hlavní obsah

Investoři věří nové firmě víc než SpaceX. Má už raketoplán i stanici pro NASA

Co za firmu poráží SpaceX na investice a má raketoplán pro NASA i stanici pro Bezose?Video: Jan Marek

 

Reklama

Společnost Sierra Space vyvíjí raketoplán a soukromou vesmírnou stanici nahrazující ISS, které si bude pronajímat NASA, a jen za první kolo externího financování získala skoro tolik peněz, co SpaceX ve třech kolech za celý rok.

Článek

Nevadská firma Sierra Space se stejně jako další známé vesmírné společnosti soustředí hlavně na cesty na oběžnou dráhu. Od NASA už na vývoj raketoplánu Dream Chaser získala 362,1 milionů dolarů, což je v přepočtu bezmála 8 miliard korun. Tedy sice asi jen desetinu toho, co americký kosmický úřad vložil do Boeingu a SpaceX, u těch se ale kromě lodí Starliner a Crew Dragon počítá i s pronajímáním raket Atlas a Falcon, které budou na orbitu vynášet koneckonců i Dream Chaser.

Sierra Space ale bude rovněž spolupracovat na vývoji komerční vesmírné stanice se společností Blue Origin, na což vedle ještě dvou dalších firem také obdržela grant NASA v objemu 160 milionů dolarů, tedy 3,5 miliardy korun.

Rekord pořád drží Musk, ale loni vyhrála Sierra

Větší pozornost soukromých investorů než i SpaceX si nevadská firma získala říjnovým představením takzvané Orbital Reef od společnosti Jeffa Bezose, na které spolupracovala. Ve svém úvodním kole externího financování od nich v listopadu vybrala dalších 1,4 miliardy dolarů, jinak také skoro 31 miliard korun.

To je čtyřikrát víc, než kolik v prosinci získala firma Elona Muska, která dostala 337 milionů dolarů. A jen o zlomek méně, než kolik Musk vybral ve všech třech kolech investic za celý loňský rok, kdy SpaceX obdržel celkem 1,497 miliardy dolarů.

Sierra Space považuje své první kolo externího financování za druhé nejobjemnější v historii soukromých investic do vesmírných firem. Předchozí rekord stanovila právě SpaceX, a to jen o rok dřív, kdy vybrala 1,9 miliardy dolarů mimo jiné i díky tomu, že v její lodi pro komerční účely vůbec poprvé cestovali astronauti.

+18

Kam peníze poputují? Většina do přepravy astronautů

Dvě třetiny vybraných peněz chce dát nevadská společnost právě do dalšího vývoje Dream Chaseru. Ten má už letos po sérii testů podniknout první ze šesti nákladních letů na ISS smluvených s NASA.

Americký kosmický úřad ale dříve financoval raketoplán i kvůli dopravování astronautů, a právě i proto zřejmě půjde většina ze 20,5 miliardy korun na vývoj verze pro lidskou posádku. S tou by chtěla Sierra Space létat už od roku 2025, a měla by mít sedm míst, stejně jako Crew Dragon i Starliner.

„Představuji si den, kdy lidé cestují na palubě Dream Chaseru, přistávají buď v hotelu či ubytovacím zařízení pod správou několika států, stráví tam tři nebo pět dní se svojí rodinou, a pak se vrací zpět, a to na letiště dle svého uvážení,“ vysvětlil svou vizi pro CNBC výkonný ředitel firmy Tom Vice.

Za jakou cenu bude firma pronajímat místa na svém Dream Chaseru schopném přistát na kterémkoli mezinárodním letišti, společnost zatím neuvedla. Třeba SpaceX ale díky svým znovupoužitelným raketám srazil cenu až na 55 milionů dolarů, zatímco Rusové za cestu jednoho astronauta v jejich Sojuzu dosud Američanům účtovali 90 milionů.

Společnost také zkoumá možnost vývoje typu raketoplánu, který by mohl sloužit pro „účely národní bezpečnosti“. To, jak by se tato verze lišila od té pro přepravu nákladu a posádku, odmítla firma podle serveru Space News komentovat. Zřejmě by prý ale „byly odlišné než ty pro civilní a komerční účely.“

Raketoplán Dream Chaser od Sierra Space

délka: 9 metrů (Space Shuttle: 37,2 metru, Crew Dragon 2: 8,1 metru)

kapacita pro náklad: 5 500 kilo (Space Shuttle: 29 500 kilo, Crew Dragon 2: 6 000 kilo)

kapacita při návratu: 1 750 kilo (Space Shuttle: 14 500 kilo, Crew Dragon 2: 3 000 kilo)

posádka: až 7 osob (Space Shuttle: až 10 osob, Crew Dragon 2: až 7 osob)

výhoda přistávání: kterékoli mezinárodní letiště

Peníze se točí i okolo habitatu a hlavně vesmírné stanice

Zbylou třetinu, tedy 10 a čtvrt miliardy korun, dá Sierra Space na vývoj nafukovacího orbitálního modulu LIFE o třech patrech a obytném prostoru 300 metrů krychlových, což je asi třetina toho, co nabízí ISS. Peníze půjdou na dokončení designu, pořízení zbývajících materiálů a certifikaci. Využití habitatu si dovede představit i u Měsíce a Marsu, hlavně ale pak na oběžné dráze Země.

Jak raketoplán Dream Chaser, tak modul LIFE totiž budou součástí vesmírné stanice Orbital Reef, na které bude pro Blue Origin pracovat i zmíněný Boeing. Firmy ji chtějí mít připravenou k provozu a pronájmu od roku 2027. Třeba NASA na ni chce přesunout své bádání z dosluhující ISS do roku 2030, a zatímco soukromá stanice sice bude o něco menší, měla by nabídnout podporu života pro posádku početnější až o tři astronauty.

„Právě teď se hodně soustředíme na vývoj spojený s Orbital Reef a dostání stanice na orbitu, zprovoznění pro byznys a generování tržeb v roce 2027,“ svěřil se s plány firmy Tom Vice.

Soukromá vesmírná stanice Orbital Reef

kdo se na projektu podílí: Blue Origin, Sierra Space

další partneři: Boeing, Redwire Space

cílený termín dokončení a zprovoznění: 2027

obytný prostor: 830 metrů krychlových (ISS: 915,6 metrů krychlových)

základní kapacita pro posádku: 10 lidí (ISS: 7 lidí)

součást projektu: modul LIFE, raketoplán Dream Chaser

kdo má o stanici zájem: NASA (udělený grant: 160 milionů dolarů)

Sierra Space také očekává až zdvojnásobení počtu svých pracovních sil ze současných asi 1100 zaměstnanců. To zahrnuje hlavně expanzi v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě, kde chce „parkovat“ právě raketoplány Dream Chaser, kterých plánuje postavit celou flotilu.

Dceřiná firma americké zbrojovky vlastněné Turky

Firma, která loni získala za jediné kolo financování nejvíc investic, přitom vznikla teprve v dubnu, a to jako dceřiný podnik společnosti Sierra Nevada Corporation (SNC), která se až dosud kromě vesmírného průmyslu soustředila i na vývoj a produkci technologií pro americkou obranu. Specializovala se na kyberbezpečnost, komunikaci či navigaci na bitevním poli, ale také vyráběla vlastní drony, vrtulníky a další stroje.

Přestože tak SNC měla v roce 2020 celkový obrat 2,4 miliardy dolarů, tedy přesně jednou tak vyšší než SpaceX, divize pro vesmírný průmysl z toho tvořila jen šestinu. Proto také mateřská firma vyčlenila Sierra Space, aby ji jako novou firmu zaměřenou jen na vesmír mohly v růstu co nejvíce podpořit i externí investice.

Blíže nespecifikovanou sumu do modulu LIFE a více než miliardu dolarů, tedy asi 22 miliard korun do Dream Chaseru totiž zatím investovali současní majitelé SNC, manželé Fatih a Eren Ozmenovi. Původem turečtí přistěhovalci přijeli do USA za studiem. Sierra Nevada Corporation spolu odkoupili v roce 1994, asi 10 let poté, co do firmy po dokončení univerzity nastoupili.

Reklama

Doporučované