Hlavní obsah

Snaží se vás obelhat? Odhalte falešné fotografie pomocí rychlého triku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Nemusíte být detektiv, stačí vědět, kam kliknout. Obrázky můžete prověřit pomocí jednoduchého triku.

Reklama

Můžete věřit všemu, co na internetu vidíte? Všichni víme, že ne. Web je plný falešných, zkopírovaných a zneužitých fotografií. Ne každý ví, jak obrázky prověřit. Když ale víte, kam kliknout, je vyhledání zdroje překvapivě rychlé.

Článek

Opravdu je tohle důkaz, že za socialismu se v ČSSR žilo blaze? Opravdu se o vás zajímá šarmantní americký voják? A vážně Praha postavila památník Banderovi?

Pro netrpělivé: odpověď je ne, ne a ne. V tomto článku se ale naučíte, jak si to sami ověřit.

Říká se, že fotografie vydá za tisíc slov. Přesnější by bylo říci, že fotografie k nám promlouvá jiným způsobem než slova. Často fotka slouží jako potvrzení skutečnosti a dává sdělení důvěryhodnost. Proto jsou fotografií plné noviny i sociální sítě.

Této „potvrzující“ síly fotografií ale zneužívají lidé, kteří vám chtějí lhát. Manipulátoři, vtipálci, podvodníci… nebo profesionální propaganda. Dnes si ukážeme jednoduchý a rychlý způsob, jak přímo ve webovém prohlížeči ověřit, zda není fotografie falešná.

Snadno odhalíte sňatkového podvodníka

Začneme něčím jednoduchým. Řekněme, že jste žena a na sociální síti vás z ničeho nic osloví muž nabízející přátelství a „možnost se lépe poznat“. Zvědavě kliknete na jeho profil a uvidíte tuhle fotku.

Foto: Facebook

Profil pod jménem „Alex Wilson“ na sociální síti Facebook.

Když se na internetu setkáte s jakoukoli fotografií, je dobré mít se na pozoru. Naštěstí si můžete přímo v prohlížeči rychle ověřit, zda náhodou na fotce není zobrazené něco úplně jiného. Slouží k tomu tzv. reverzní vyhledávání. V prohlížeči Chrome je dostupné rovnou z kontextového menu.

Podívejte se, jak rychle můžete fotku ověřit přímo v prohlížeči:

Ověření snímku v prohlížeči Google ChromeVideo: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Prohlížeč Chrome: Klikněte pravým tlačítkem na profilový obrázek a zvolte „Vyhledat obrázek pomocí: Google Lens“. V pravém pruhu se objeví panel s vizuálním vyhledáváním obrázku. Úplně nahoře klikněte na „Najít zdroj obrázku“.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vyhledat zdroj obrázku přes reverzní vyhledávání Google Images

Ostatní prohlížeče: Pravým tlačítkem si zkopírujte adresu obrázku. Pokud to z nějakého důvodu není možné, udělejte si screenshot obrázku a ten uložte na disk. Následně jděte na Google Images a nahrajte obrázek do vyhledávače. Dále je postup stejný.

Na mobilu: V mobilní verzi prohlížeče Chrome můžete rovněž využít místní nabídky. Na obrázek dlouze klikněte (podržte prst na displeji), objeví se nabídka a vy vyberete možnost „Vyhledat tento obrázek na Google“. Dále je postup stejný.

V ostatních mobilních prohlížečích je ověření trochu těžší, ale stále proveditelné. Zkopírujte si adresu obrázku, nebo si udělejte jeho screenshot. Poté obrázek nahrajte na images.google.com pomocí ikonky vpravo. Případně použijte přímo aplikaci Google nebo Google Lens.

Každopádně se propracujete ke Google Images, kde přes reverzní vyhledávání obrázkem najdete další stránky se stejnou fotkou. Někdy jsou to třeba fotobanky, ze kterých tito novodobí sňatkoví podvodníci často čerpají (tzv. romance fraud, viz přehled podvodů on-line). V našem případě se jedná o fotografii ukradenou z Instagramu vojáka Alessandra Cinquiniho.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Fotka se nachází na stránkách, které přímo před tímto podvodem varují.

Cinquini mimochodem ví o tom, že podvodníci jeho fotek zneužívají, a dokonce o tom několikrát mluvil na svém kanále i v televizi.

Jak fungují romantické podvody?

Útočník si vyhlédne oběť – ženu či muže – a přizpůsobí jim komunikaci na míru. Vyláká je do soukromé konverzace a postupně se snaží získat jejich důvěru a náklonnost.

Často se vydává za cizince, vojáka, učitele nebo doktora. Cílem podvodu je vylákat pod různými záminkami z oběti peníze, které si útočník nechává posílat do zahraničí. Může komunikovat pod více identitami a působit velmi předsvědčivě.

Před tzv. „romance scam“ varuje Policie ČRamerická FBI: „Záměrem podvodníka je co nejrychleji navázat vztah, získat si oběť a důvěru. Podvodníci mohou oběti navrhnout sňatek a naplánovat osobní setkání, k němuž však nikdy nedojde. Nakonec budou chtít peníze.“

Vyvrátíte fámy a dezinformace

Pokračovat můžeme fotografií, která se občas začne šířit v „nostalgických“ skupinách. Má prý zobrazovat československý obchod s potravinami z dob socialismu.

Foto: Facebook

„Zde je snímek maloobchodní prodejny smíšeného zboží z období 70-80.let minulého století ,který byl pořízen na území ČSSR,“ tvrdí popisek na facebooku. Jak si ukážeme, není to popisek pravdivý.

Kdybyste se s takovou fotkou setkali na internetu, můžete si velmi rychle ověřit, zda náhodou na fotce není zobrazené něco úplně jiného. Stačí aktivovat již zmíněné reverzní vyhledávání. Opět nezapomeňte hledat pomocí Google Images zdroj obrázku. Google Lens totiž hledá vizuální podobnost, což pro důkaz původu samozřejmě obvykle nestačí.

Foto: Google Images

Vyhledání webů, na kterých se nachází stejný nebo podobný obrázek, vrátil desítky výsledků.

Vidíme, že obrázek sdílelo opravdu hodně různých facebookových skupin. Ale na prvním místě najdeme i stránky, které nás odkážou správným směrem. Najdeme tak postupně fotobanku, která fotku nabízí s tím, že jde o dílo v public domain. A další hledání odhalí, že jde o fotku z nizozemského národního archivu, odkud ji převzala i Wikipedia. Jde o snímek z města Boskoop na jihu Nizozemska.

Foto: Nationaal Archief

Nizozemský národní archiv fotku datuje do roku 1961.

Jak upozorňuje web Manipulatori, realita byla jiná. Je ironické, že právě snímek z „kapitalistického Západu“ je po webu šířen jako doklad toho, že za socialismu se v Československu žilo skvěle.

Takovéto vtipné nálezy jsou mimochodem při hledání zdroje překvapivě časté. Šiřitelé dezinformací totiž spoléhají na to, že většina lidí si obrázek ověřit neumí nebo nic ověřovat nechce. A těch pár lidí, co na manipulaci upozorní, obvykle nemají šanci šíření takové lži zabránit.

Dohledáte původní zdroj

Reverzní vyhledávání můžete použít pro odhalení falešných webů nebo třeba k dohledání původního zdroje. Třeba když jsem narazil na graf územních zisků ukrajinských obránců a ruských okupantů:

Foto: Facebook

Graf se na Facebooku šířil bez uvedení zdroje.

Napřed jsem vyzkoušel vyhledat textové popisky v grafu, ale neúspěšně. Zřejmě se tedy graf šířil už od začátku jako obrázek. Využil jsem tedy reverzní vyhledávání a našel různé weby, které graf šířily.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Reverzní vyhledávání pomocí Google Images

Protože u každého výsledku je vidět nejen jeho adresa, ale i stáří, mohl jsem najít nejstarší známý výskyt obrázku. Ten mne dovedl na twitter a nakonec i k původnímu autorovi, který na účtu War Mapper monitoruje konflikt na Ukrajině a je podle všech indicií původním autorem grafu, má totiž na svém účtu i další grafy postavené na stejných datech.

Pokročilejší ověřovací nástroje

Pro základní vizuální ověření obrázků a fotek vám bude stačit Google Lens a Google Images. Pokud se ale do vizuálního ověřování chcete ponořit hlouběji, budou se vám hodit i další nástroje.

Reverzní vyhledávání nabízí také Bing, TinEye, YandexBaidu. Pomocí plug-inu WeVerify můžete obrázek vyhledat ve všech naráz.

Nástroj Forensically běží přímo ve webovém prohlížeči a zkušenějším uživatelům dává řadu nástrojů pro podrobnou analýzu obrazu, včetně analýzy šumu, detekce klonování, nesrovnalostí vzniklých při vkládání z různých zdrojů nebo možnosti projet nesrovnalosti pod užitečnou lupou. Podobné nástroje nabízí i FotoForensics.

Odhalit montáž vyžaduje pečlivost

Reverzní vyhledávání je snadné a rychlé, ale není všemocné. Dostanete díky němu základní indicie. Někdy bude z výsledků okamžitě jasné, která bije. Jindy se na první pohled nic nedozvíte a budete muset pátrat dále.

Tak je tomu třeba u dezinformace, kterou zmiňujeme v úvodu článku:

Foto: Facebook

Fotomontáž se šířila po facebooku i řetězovými e-maily.

Dnes už pomocí reverzního vyhledávání najdete články, které rozebírají, že jde o dezinformaci a jak se šíří.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Reverzní vyhledávání pomocí Google Images.

Pokud byste ale na montáž narazili ještě v době, kdy byla relativně nová, tyto vysvětlující články by na webu ještě být nemusely. Můžete ale využít možnosti Google Lens vyhledávat vizuální podobnost jen s částí obrázku. Jděte tedy zpět do vizuálního vyhledávání pomocí Google Lens .

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vlevo vyhledávaný obrázek (montáž), vpravo vizuální podoba.

Kolem vámi nahraného obrázku jsou čtyři rohy. Ty můžete posunout a označit tak konkrétní část obrázku. Zkusíme takto označit jen onen předmětný pomník v pozadí:

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Když vyhledáváme jen sochu, najdeme vizuální podobnost s řadou fotek dalších soch. Pak je nutné všímat si detailů.

Ne vždy je toto cesta k cíli. Tentokrát ale máme štěstí. Stačí chvilka pozorného sledování a vidíme, že u jedné sochy je zcela identický i věnec u ní položený.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Vlevo vidíme montáž, která se šířila po sociálních sítích v květnu 2022. Vpravo vidíme fotografii z ukrajinského Lvova na Wikipedii.

A tím je důkaz vlastně hotov. Snímek je zjevně montáž, která byla vytvořena pomocí fotky nalezené na Wikipedii nahrané už v roce 2010. Pokud by tedy někdo chtěl i nadále tvrdit, že starosta v Praze nechal postavit věrnou kopii tohoto pomníku, říkal by vlastně, že někdo si dal tu práci a okopíroval pomník včetně věnce, který u něj byl položený v červenci roku 2010.

Dále lze samozřejmě dohledat původní fotografii, kterou manipulátoři k tvorbě montáže použili. A také si můžete dát tu práci a montáž potvrdit i prohledáním obrázku na úrovni jednotlivých pixelů.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Prozkoumání ve čtyřnásobném zvětšení pomocí speciální „histogramové lupy“ nástroje Forensically. Zdá se, že autor montáže použil nástroj pro „vyčištění“ hran výběru, což se projeví na úrovni pixelů.

Nebo se také projít do pražských Dejvic a přesvědčit se na vlastní oči. Ale pro většinu lidí bude zřejmě trik s reverzním vyhledáváním o něco rychlejší.

Ověřit si fotku na internetu je skutečně rychlé, když víte, kam sáhnout. Tak teď už jen nezapomenout ověřovat nejen to, co nám přijde podezřelé. Ale i to – nebo právě to – co přesně zapadá do našeho vidění světa. Protože právě v tu chvíli, kdy něčemu chceme věřit, se stáváme nejsnazším cílem manipulátorů.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Doporučované