Hlavní obsah

Plovoucí město, co odolá změně klimatu. První se začne stavět už za rok

Prohlédněte si návrh prvního prototypu plovoucího města odolného proti rostoucím oceánům.Video: Jan Marek

 

Reklama

Za pár desítek let začnou stovkám milionů lidí žijících u břehů oceánů mizet domovy pod hladinou. Změna klimatu bude přístavy a přímořská města stát biliony dolarů. Spásou mohou být města plovoucí. První se začne stavět brzy.

Článek

V Jižní Koreji představili design prvního prototypu udržitelného plovoucího města na světě. Navržené je tak, aby odolalo rostoucí hladině oceánů. Podle OSN totiž budou do roku 2050 ohrožovat 90 procent metropolí na planetě.

A černé scénáře do dalších 50 let počítají v pobřežních aglomeracích dokonce až se škodami nad 14 bilionů dolarů, tedy šestinu světového HDP. Do 100 kilometrů u pobřeží žije až 40 procent světové populace. Pobřeží tak mohou být zdrojem významné klimatické migrace.

+10

Od prvního návrhu k prototypu za dva roky. Stát má za další tři

A právě to jsou podle architektů z Jižní Koreje, USA a Dánska důvody ke stavbě udržitelných plovoucích měst. První návrh představil newyorský startup Oceanix už před dvěma lety. Ve spolupráci s kodaňskými architekty z Bjarke Ingels Group (BIG) a podporou Programu OSN pro lidská sídla (UN Habitat).

Do projektu se ale následně zapojila i jihokorejská stavitelská firma Samoo a tamní metropolitní přístavní město Pusan. A spolu teď všichni představili i první konkrétní prototyp. Vyrůst má právě u Pusanu už do tří let.

Původní struktura plovoucí aglomerace se od roku 2020 mírně změnila. Základním stavebním prvkem nově nebude šestiúhelníková plošina o rozloze 4,5 akru pro 300 lidí. Ale malá platforma o 2,1 hektaru. A vejít by se na ni mělo rovnou 6000 obyvatel.

Odolá i hurikánu. Vytvoří pracovní místa a samo se uživí

Takzvaný Oceanix Pusan se přitom bude skládat ze tří plošin (tzv. platforem). K bydlení pro stálé rezidenty a nocování pro návštěvníky ale mají sloužit dvě. Třetí je určena k výzkumu. Celková obytná kapacita trojice umělých ostrovů spojených mosty proto bude 12 000 lidí. Do výšky mají mít maximálně 25 metrů nebo pět pater – oproti dřív plánovaným sedmi. A to kvůli nižším těžištím umožňujícím odolávat hurikánům až páté kategorie.

Obytné platformy kromě dostatku relaxačních míst, teras a jídelních barů nabídnou 30 až 40 tisíc metrů čtverečních plochy bytů. A platforma pro výzkum pak na zhruba stejném prostoru bude mít regenerační středisko, dílny, studentské koleje a centrum pro námořní studium. Pro obyvatele má kromě jiného zajistit řadu pracovních míst v nové zelené ekonomice.

Plovoucí město má být rovněž 100% soběstačné díky šesti integrovaným systémům: nulovému plýtvání odpadem, uzavřenému oběhu vody i jídla, obnově pobřežních biotopů, inovativní dopravě a čisté nulové spotřebě energie (tj. že spotřebuje přesně tolik energie, kolik vytvoří čistými zdroji).

Domov pro 12 tisíc lidí za 4,5 miliardy korun

Jídlo mají třeba nabízet skleníky, vodu čistit systém zeleně pod plošinami a energii získávat střešní a plovoucí solární panely. Náklady na výstavbu Oceanix City se dříve odhadovaly na 200 milionů dolarů. V Pusanu by město mělo začít růst už příští rok. A potenciálně by se ze tří mohlo prý rozšířit i na více než 20 platforem.

Jihokorejské přístavní město má 3,5 milionu obyvatel a patří k nejdůležitějším uzlům námořní dopravy a obchodu v zemi. Jako jiné přístavy se neustále rozrůstá, do toho se ale potýká nejen s prostorovým, ale i sociálním, ekonomickým nebo ekologickým omezením. A právě proto se tamní úřady rozhodly plovoucí aglomeraci dostupnou cenově údajně i běžným lidem vyzkoušet.

Reklama

Související témata:
Plovoucí města
Oceanix
Oceanix City
Oceanix Busan

Doporučované