Hlavní obsah

Technická rekultivace skládky ve Šlapanicích je již téměř hotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Technická rekultivace skládky nebezpečného odpadu ve Šlapanicích na Brněnsku je téměř hotová. Společnost Dekonta, která práce za zhruba devět milionů korun zajistila, lokalitu opustí zřejmě do konce listopadu.

Článek

Po technické rekultivaci bude následovat biologická, která obnáší zhotovení další vrstvy ze zeminy a následné zatravnění a navázání na okolní terén. ČTK to řekl místostarosta Michal Klaška, který je zároveň jednatelem městské firmy SATESO, jež skládku provozovala.

Skládku se město rozhodlo v roce 2018 uzavřít kvůli tomu, že se dlouhodobě nedařilo udržet požadovanou hladinu vody. Navíc obsahovala látky, které se nemají dostávat do kanalizace.

„Ve výsledku bude skládka vypadat jako mírně zaoblený terén s travinným povrchem. Předpokládané dokončení je v roce 2021. Poté bude následovat monitoring trvající 40 let,“ uvedl Klaška.

Většina rekultivačních prací už je hotová. Ještě v roce uzavření nechalo město na skládku navézt vyrovnávací vrstvu. Na ni byla navezena jílovitá zemina, jejímž úkolem je izolace odpadů. Hotová je také bentonitová rohož, geodrén, který odvádí vodu do okolí, nad ním vyztužující geotextilie a dvě vrstvy podorniční zeminy. Díky rekultivačním vrstvám už by neměla žádná další voda z dešťů do skládky prosakovat.

Skládka fungovala od roku 1992 nejprve pro ukládání inertních materiálů, od roku 1998 však sloužila i pro nebezpečné odpady. Firma Remet na místo navážela strusku. Problém byl v tom, že se nedařilo vodu odčerpávat na požadovanou hladinu, navíc při průsaku se do vody dostaly nebezpečné látky. Před sedmi lety zde také unikl čpavek. Čistírnu odpadních vod se nikdy nepodařilo zprovoznit. V minulosti město opakovaně pokutovala i Česká inspekce životního prostředí.

Reklama

Doporučované