Hlavní obsah

Hokejista Šlégr zasedne v radě ČT. Spolu s ním i ekonom Kysilka a Roman Bradáč

Do televizní rady zasedne bývalý hokejista Jiří Šlégr.

Reklama

Volba šesti členů rady České televize skončí výměnou na postu šéfa sněmovního volebního výboru. Poslanec za ANO Stanislav Berkovec dá funkci k dispozici po kritice, že kádroval uchazeče do rady podle toho, jestli jsou příznivci hnutí ANO.

Článek

Poslanci zatím nepřeobsadili novými členy televizní a rozhlasovou radu. V prvním kole nadpolovičním požadavkem hlasů prošla do rady České televize trojice Roman Bradáč, Pavel Kysilka a Jiří Šlégr. Do rozhlasové rady byl v prvním kole zvolen Marek Pokorný.

Sněmovna bude do rady ČT volit ještě další tři kandidáty v druhém kole, do kterého postoupil Ivan Douda, Zdeněk Holý, Michal Klíma, Hana Lipovská, Pavel Matocha a Lubomír Veselý.

„Druhé kolo proběhne na další schůzi Sněmovny, která by měla být za tři nebo čtyři týdny,“ řekl Seznam Zprávám člen volebního výboru a poslanec za Piráty Tomáš Martínek.

Takhle poslanci grilovali Stanislava Berkovce. Video: Poslanecká sněmovna

Volbě předcházela vzrušená debata o e-mailu, který rozeslal svým kolegům šéf sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec z hnutí ANO. Jeho obsah zveřejnil server Info.cz. Berkovec v něm chválí některé kandidáty, jiné naopak k volbě nedoporučuje. Píše o nich například to, s kým se přátelí, jaký je jejich vztah k hnutí ANO nebo k řediteli ČT.

„Tento kandidát dlouhodobě a velice aktivně pracuje proti ANO. Není žádný důvod domnívat se, že v RČT tomu bude jinak. V RČT bude zastupovat výhradně zájmy Petra Dvořáka a Milionu chvilek,“ píše Berkovec například o bývalém šéfovi vydavatelství Economia a Vltava Labe Media Michalu Klímovi, který při volbě do užšího výběru získal nejvíce hlasů.

O dalším z kandidátů Berkovec napsal, že „s ohledem na minulost, politické vazby a okruh nejbližších známých se dá vyloučit, že by mohl zastupovat zájmy hnutí ANO.“

Zbyněk Stanjura z ODS vyzval Berkovce, aby na funkci předsedy volebního výboru okamžitě rezignoval. „Ty metody jsou nepřijatelné. Mně to přišlo jako zpráva předsedy uliční organizace KSČ, který hodnotil a udával své sousedy, kdo s kým chodí, s kým žije, co řekl jeho kamarád. Nevím, jak jste si něco takového mohl dovolit,“ řekl Zbyněk Stanjura. Marek Výborný (KDU-ČSL) to rovnou označil za soudružské praktiky StB.

Berkovec uvedl, že při nejbližší příležitosti dá svou funkci k dispozici. Na plénu řekl, že některé z citovaných vět nenapsal, ale nemůže to dokázat. „Musím se omluvit, že jsem svůj soukromý názor sdělil komukoli dalšímu,“ řekl Berkovec.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek to označil za chlapské gesto. „Standa udělal chybu a za chyby se platí,“ řekl Faltýnek.

Stanislava Berkovce se zastal stranický kolega Pavel Plzák, podle kterého to byl soukromý mail, který si on sám od Berkovce vyžádal. Údajně bylo cílem vědět, zda jsou kandidáti politicky nestranní. Hodnotit vztah kandidátů k současnému řediteli je podle Plzáka v pořádku, protože Dvořákovým zájmem je údajně „dostat odměny“.

Ředitel ČT Petr Dvořák označil obsah e-mailu za šokující. Michal Klíma na Facebooku napsal, že naposledy se s podobným přístupem setkal, když na něj za minulého režimu vedla svazek StB.

Kvůli Berkovcovu dopisu kontaktovali všechny poslance i zástupci Evropského centra pro svobodu tisku a médií a Evropské federace novinářů. Zákonodárce v něm upozorňují, že jejich rozhodnutí bude mít vliv na nezávislost veřejnoprávního média. „Složení Rady musí být vyvážené a nestranné. Lobbistické pokusy ve prospěch nebo proti konkrétním kandidátům nesmí toto důležité rozhodnutí ovlivnit,“ píše se v prohlášení.

Mezi kandidáty do rady České televize jsou i jména, která vyvolávají spory, například ekonomka Hana Lipovská, moderátor a kritik televize Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý nebo ekonom Vladimír Pikora.

Reklama

Doporučované