Hlavní obsah

Thajská policejní akademie zakáže přihlášky ženám, může to mít důsledky pro oběti znásilnění

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přední policejní akademie v Thajsku oznámila, že ženám zakáže zápis do akademie. Nejenom, že se sníží počet důstojnic v zemi, ale rozhodnutí může ovlivnit i bezpečnost žen v zemi.

Článek

Od roku 2019 bude přední Královská policejní akademie v Thajsku přijímat pouze muže, ročně přijímá přibližně 300 žadatelů. Kapitán akademie neuvedl žádný důvod zavedení nového pravidla: „Je to politika. Nesmíme poskytovat žádné další informace.”

Rozhodnutí může v důsledku vážně ovlivnit bezpečí žen. Ty musí být podle thajských zákonů v případě znásilnění vyslýchané ženskými důstojníky.

„Jedná se o velmi omezený krok v oblasti práv žen a bezpečnosti žen v Thajsku,” uvedla ředitelka skupiny pro lidská práva Ženy a Muži Progresivní Hnutí Jadet Cheowilaiová. „Ženy se mohou před mužskými důstojníky stydět nebo nemusí být ochotné s nimi mluvit,” dodala.

V současné době nahlásí znásilnění podle Organizace spojených národů jen jedna z deseti napadených žen.

Ženy mohou fungovat jako důstojníci od roku 2009. Předtím zastávaly jen kancelářské a podpůrné funkce. Od té doby funguje na pozici důstojnic asi sedm stovek žen. Nyní budou muset ženy v případě zájmu o připojení k policii vyhledat jinou akademii.

Své plánované pravidlo oznámil Královský thajský policejní úřad již dříve tento rok a zdůvodnil jej tím, že ženy často opouštějí zaměstnání kvůli rodinným povinnostem. Skupiny pro lidská práva úřad obvinily z porušování thajského zákona o rovnosti žen a mužů.

Reklama

Související témata:

Doporučované