Hlavní obsah

Topili méně, tak jim zpětně navýšili cenu. Bylo to nezákonné, rozhodl ERÚ

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Teplárny zvýšily zpětně ceny za teplo a vystavily lidem doplatky, protože málo topili. Kontrola z regulačního úřadu řekla, že to bylo protizákonné. Teplárny ale tvrdí, že se kontrola žádné chyby neodhalila.

Článek

Za zimní období roku 2019 museli obyvatelé Hradce Králové zaplatit za teplo víc, protože topili méně. Teplárna zpětně navýšila ceny, aby zalepila ztráty dané nikterak krutou zimou. Část obyvatel se ale nedala a podala letos v červenci stížnost k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ).

A uspěli.

Úřad rozhodl, že Městská firma Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýšila ceny proti běžným pravidlům cenotvorby, když požadovala po obyvatelích Hradce Králové doplatky zpětně kvůli malému odběru tepla.

„Provedenou kontrolou bylo zjištěno a doloženo, že dodavatel tepelné energie porušil cenové předpisy tím, že sjednal a požadoval cenu tepelné energie, jejíž výše nebo kalkulace nebyla v souladu s podmínkami věcného usměrňování podle zákona,“ napsal ředitel odboru kontroly teplárenství ERÚ Michal Souček v dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Jaký dopad bude rozhodnutí mít a zda teplárnám hrozí pokuta, regulační úřad nesdělil. „ERÚ má ze zákona povinnost mlčenlivosti o průběhu řízení až do pravomocného ukončení případu. Pokud by kontrola proběhla (nemohu technicky potvrdit ani to), byla by teprve následována správním řízením (např. řízením o spáchání přestupku). Teprve po vynesení verdiktu a nabytí jeho právní moci se můžeme k případu vyjádřit,“ odepsal mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Z vyrozumění o výsledku kontroly, které má redakce k dispozici, vyplývá, že aktuálně se spis nachází v sankčním řízení. „S ohledem na kontrolní zjištění a závěry obsažené v protokolu o kontrole byl kontrolní spis předán odboru sankčních řízení Energetického regulačního úřadu,“ píše se v dopisu. Souček ani ředitel odboru sankčních řízení Lukáš Kugler aktuální stav komentovat nechtěli.

„Ředitel se omluvil“

Už nyní jsou ale s výsledkem kontroly spokojení členové Společenství vlastníků Labské kotliny v Hradci Králové, kteří loni podnět na Energetický regulační úřad podávali. Jejich cílem bylo alespoň uznání chyby.

„Teplé zimy byly už několik let dozadu a naše vyúčtování byla stále stejná. Předpokládali jsme tedy, že je vše v naprostém pořádku,“ řekla Seznam Zprávám loni předsedkyně Společenství vlastníků jednotek Labská kotlina Silvie Surmová. Ukázala také faktury z uplynulých let. „Měli jsme menší zálohy a také se o něco více topilo, ale měli jsme u Tepelného hospodářství přeplatek. Letos nám poslali výzvu k uhrazení nedoplatku, který je skoro 10 tisíc korun,“ uvedla Surmová v březnu loňského roku.

„Chybu dnes uznal Energetický regulační úřad, který zatím sice bez větších podrobností konstatoval, že nalezl a doložil porušení cenových předpisů Tepelným hospodářstvím Hradec Králové,“ uvedl pro Seznam Zprávy jeden ze spoluautorů petice a stížnosti proti postupu královéhradecké teplárny Pavel Horáček.

A dodává, že tím je pro ně věc uzavřená. „Ředitel teplárny Jiří Seidler se také omluvil za chyby, ale také řekl, že ho neodvolají a že má židli jistou, tak s tím jako občané nic neuděláme. Možná se to změní po volbách,“ míní.

Tepelné hospodářství Hradec Králové je městskou firmou a Jiří Seidler v čele teplárny stojí už od roku 2006. Pro Seznam Zprávy se odmítl vyjádřit. „Já jsem žádný výsledek kontroly neobdržel a proces kontroly je tajný, nemám se k čemu vyjadřovat,“ řekl Seidler.

Avšak krátce po té, co se Seznam Zprávy začaly o výsledek kontroly regulačního úřadu zajímat, vydaly teplárny oficiální vyjádření. O nálezu regulačního úřadu se nijak nezmiňuje a naopak tvrdí, že kontrola nenašla žádné chyby.

„Energetickému regulačnímu úřadu jsme postupně předali více než 2000 stran dokumentů, čímž jsme bezezbytku naplnili svou povinnost. Závěrem kontrolorů je, že jsme se nedopustili žádného pochybení stran neoprávněného uplatňování nákladů do cen tepla. Kontrola byla velmi podrobná, ale korektní,“ napsal ředitel Jiří Seidler na stránkách.

„Je to pohled jedné ze stran sporu, na nich se mlčenlivost nevztahuje. Nicméně ERÚ nemá v kompetenci potvrzovat nebo vyvracet jakékoliv zprávy, dokud nebude ukončeno správní řízení,“ řekl v reakci na zveřejněné stanovisko mluvčí regulačního úřadu Michal Kebort. Dále uvedl, že správní řízení funguje v tomhle případě jako soud a závěry regulačního úřadu mohou strany sporu napadnout v odvolání.

Náměstek primátora Hradce Králové pro oblast správy majetku města a městských organizací, Pavel Marek (ANO), uvedl, že o stavu kontroly informace nemá a není tedy ani aktuální řešit jakékoli důsledky. „Nemáme k dispozici žádné závěry kontrol, ani vyjádření představenstva či dozorčí rady. Kdyby společnost Tepelné hospodářství vykazovala nějaké nezákonné praktiky, valná hromada o tom bude jednat na základě výsledků kontrol. Tam bychom vstoupili i my jako město a poslali bychom vlastní kontrolu do THHK. Do té doby odvolávání pana ředitele není na programu a bylo by špatné, pokud by město nedůvěřovalo ředitelům svých podniků,“ řekl pro Seznam Zprávy Marek.

Reklama

Doporučované