Hlavní obsah

Továrna na severu Čech chrlí bezmasé burgery a řízky pro půl Evropy

Rozhovor s Vratislavem Jandou z Nestlé ČRVideo: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nestlé zkouší v zemi masožroutů prorazit s rostlinnými burgery či řízky. Už třetím rokem sjíždí z linek továrny v severočeské Krupce vegetariánská chlazená jídla – teď je jich třikrát tolik, než když tu Nestlé s výrobou začínalo.

Článek

Drtivá většina výrobků však míří přes hranice, v Česku tenhle segment roste pomalu. „Pouze čtyři procenta z té produkce zůstávají v Česku a na Slovensku. Zbytek jde na export,“ říká Vratislav Janda, ředitel pro korporátní záležitosti českého Nestlé. Vozí se nejen do zemí Evropské unie, ale i do Izraele.

Nestlé Tivall v Krupce se daří natolik, že tři výrobní linky už nestačí. „Loni jsme tam investovali miliardu a budeme v tom pokračovat. Ono když za tři roky ztrojnásobíte produkci, tak vám to tam začne být těsné. Bude se rozšiřovat portfolio výrobků, budou se rozšiřovat skladovací prostory, množství linek,“ popisuje Janda.

Výrobna veggie produktů zaměstnává přes 500 lidí a za prací do krupeckého závodu podle Jandy jezdí už i Němci: „Samozřejmě s tím poroste také nabídka pracovních míst. My v Krupce dnes už zaměstnáváme lidi z Německa. Protože v Teplicích a v okolí už nejsou pracovní síly.“

Vegetariánské a veganské chlazené výrobky dodává firma do největších řetězců v EU, jako jsou například Tesco, Sainsbury, Albert Heijn či Delhaize anebo do McDonald's.

Bude Nestlé balit kávu na dóz na víc použití? A jak chutnají nové, v Německu vyrobené lentilky? Pusťte si rozhovor s Vratislavem Jandou z Nestlé ČR.

Co se změnilo na typickém košíku z vašeho zboží během pandemie? Co přibylo a co z něj vypadlo?

Ty trendy nejsou záhadné. Lidé více kupovali balené potraviny, více kupovali žrádlo pro psy a kočky, víc se kupovalo on-line. Trendy odpovídají situaci ve společnosti.

Jeden z trendů, který během pandemie vystoupil do popředí, je důraz na zdraví. Potvrdilo se to i u vás?

Jakmile jde o vzdělanější a bohatší oblast, tak ano. Velmi to záleží na společenské vrstvě, na místě bydliště konzumentů.

Na kterých produktech se zájem o zdraví potvrdil?

Je zvýšený zájem o vegetariánské produkty. To je neustále rostoucí trend. Je to samozřejmě stále malá část toho segmentu, ale má obrovský potenciál. Projevilo se to i na zájmu o mléčné výrobky.

Který váš výrobek byste označil za skokana pandemického roku?

Typický skokan je, možná vás to překvapí, žrádlo pro pejsky a pro kočičky.

O kolik se loni prodej žrádla pro zvířata zvýšil?

Číslo v této chvíli nemám. Ale naše značka Purina v loňském roce opět potvrdila první místo na pet-food trhu. Je to dynamicky rostoucí značka a má velký podíl na tom, že Nestlé výsledky vypadají tak, jak vypadají.

Co je tedy tím stěžejním produktem nebo segmentem ve vašich prodejích? Jsou to pořád nápoje, nebo sladkosti, mléčné výrobky? Jaké tam je to rozložení?

Nestlé je největší potravinářská firma na světě. A není největší potravinářskou firmou proto, že by byla ve všem jednička, ale protože to vyrábíme od Šumavy k Tatrám. My děláme vše od balené vody až po to psí žrádlo. Takový rozsah portfolia nemá žádná jiná potravinářská firma. Tahouny jsou káva. Tahouny jsou cukrovinky, tahounem je zmiňovaná Purina. Ale i balená voda. Ale liší se to trh od trhu. Nesmírně dynamickou kategorií je Nestlé Health Science, která vyrábí stravu pro lidi, kteří nemůžou jíst pevnou stravu, která se podává intravenózně.

Tu dodáváte do nemocnic, předpokládám?

Samozřejmě. A to je nesmírně dynamicky rostoucí segment.

Na severu Čech už zaměstnávají i Němce

Skupina Nestlé také koupila od výrobce potravinových doplňků Bountiful Company jeho hlavní značku vitamínů a doplňků za 5,75 miliardy dolarů. Dává vám to v portfoliu smysl?

My jsme na hranici mezi farmabyznysem a zdravými doplňky stravy, kde vidíme potenciál. Je to už několikátý nákup takovéto firmy v poslední době. A očekával bych, že v budoucnu bude expanze tímto směrem pokračovat.

Říkal jste, že vám stabilně roste produkce vegetariánských produktů. Jaký je ten nárůst?

Nestlé má v Krupce závod (Tivall, pozn. red.), který provozuje od roku 2018. Od té doby jsme ztrojnásobili produkci. Pouze čtyři procenta z té produkce zůstávají v Česku a na Slovensku. Zbytek jde na export. Myslím, že není jiná potravinářská firma v této zemi, která by exportovala 96 procent své produkce na západní trhy do EU, ale třeba i do Izraele. Loni jsme tam investovali miliardu a budeme v tom pokračovat.

V Krupce se vyrábí vegetariánské burgery, falafely, obalené sýry v těstíčku, vegetariánské řízky. Do čeho jste v Krupce investovali?

Do rozšiřování produkce. Ono když za tři roky trojnásobíte produkci, tak vám to tam začne být těsné.

A do čeho konkrétně hodláte v továrně v Krupce investovat dál?

Bude se rozšiřovat portfolio výrobků, budou se rozšiřovat skladovací prostory, množství linek, atd. Samozřejmě s tím poroste také nabídka pracovních míst. Taková zajímavá věc, my v Krupce dnes už zaměstnáváme lidi z Německa. Protože v Teplicích a v okolí už nejsou pracovní síly.

Drtivá většina bezmasých výrobků jde na export. Češi mají pořád raději kus pořádného masa nebo salámu? Proč se tu vegetariánské produkci tolik nedaří?

Tento typ výrobků je na trhu pár let. Dva tři roky. Před deseti lety byste nenašla jediný vegetariánský burger ani v západní Evropě, ani na českém pultu. Dal bych tomu čas. My vidíme, že to roste o desítky procent ročně. Ale samozřejmě, ta základní báze je malá. Stejně rostou bio potraviny. Zase to záleží na tom, jak je ten region bohatý, jaké vzdělání konzumenti mají.

V pandemii si Češi domů kupovali rozpustnou kávu

Kavárny a kanceláře byly velkou část loňského roku zavřené. Jak se to odrazilo na vašich prodejích kávy?

Mělo to na ně velký dopad. Kávu bych rozdělil do třech divizí. Samostatná divize je Nespresso, další je Nescafé a kapslový systém Dolce gusto. A pak je divize, která se jmenuje Nestlé Professional, která se specializuje na prodej do škol, jídelen, do závodních kantýn, do kanceláří. Ta byla poškozená zásadním způsobem. Tam došlo k poklesům o desítky procent objemů.

Co se týče Nescafé, té rozpustné kávy, tam to docela šlo. A co se týče Nespressa, to má dvě divize. Jedna je zákazník, jako jste vy a já. A pak je to business do hotelů, restaurací. A tam byl opět velký zásah. Na druhou stranu v online světě Nespresso rostlo neuvěřitelným způsobem. A dokázalo kompenzovat ten propad.

Jaký typ kávy si lidé kupovali víc domů?

Nespresso. Ale samozřejmě i rozpustnou kávu, i Dolce Gusto. Káva je segment, kterému situace v domácnostech svědčila. Na rozdíl od kanceláří.

A káva zrnková? Tam prodeje taky vyskočily?

Kávu zrnkovou taky prodáváme. Před rokem a půl jsme koupili část distribuce společnosti Starbucks, kterou prodáváme jako zrnka i v kapslových systémech. Pro zpracovatele i pro Dolce Gusto. Ale zrnková káva je v tuto chvíli hrozně malý segment.

Do kaváren se lidé vrátí. Ale ne hned

Pomalu se rozvolňují některé služby. Brzy se snad dočkáme i otevření kaváren. Myslíte si, že se do nich lidé hned nahrnou? Nebo jim zůstane zvyk připravovat si kávu doma?

Řekl bych, že se vrátí. Budeme mít tendenci se vrátit s přáteli do kavárny nebo někam na zahrádku. Ale ten návrat nebude až tak rychlý. Že tam bude nějaká první vlna a pak nebude ten návrat až tak rychlý. Na druhou stranu jsem přesvědčený, že ty obchodní návyky, které si lidé vypěstovali za rok a půl koronavirové krize, mezi námi zůstanou. Růst online prodejů, delivery věcí atd., to určitě zůstane. Protože to je komfortní, pohodlné a vlastně levné.

A bude káva dražší, když je dovoz přes hranice obtížnější?

To na cenu kávy nemělo vliv. Káva se prodává na komunitních burzách a je to komodita jako každá jiná. O ceně rozhoduje nabídka-poptávka. Zvýšená poptávka vliv na cenu kávy mít může.

Společnost Nestlé, teď nemyslím ta česká divize, ale celkově, zvýšila v prvním čtvrtletí tzv. organické tržby o 7,7 procenta. To je nejvíc za deset let. Jak si vede, co se tržeb týká, české Nestlé?

Myslím, že jsme trochu ve stínu těch výsledků. Jsme součástí západoevropské zóny a k celkovému číslu mimořádně přispěly naše prodeje ve Spojených státech. Zejména divize Purina a Nestlé Sinlac (příkrmy, kaše, pozn. red.) a káva. Takže primární objem toho růstu, o kterém jste mluvila, byl vytvořený v té americké zóně.

Naše lentilky už se vyrábí v Hamburku

Loni na podzim společnost Nestlé oznámila, že přesune výrobu ikonických lentilek z Česka do Německa. Přitom v Holešově na Kroměřížsku se lentilky vyráběly už od roku 1907. Výroba v Hamburku už běží?

Nemám nahlášeno, že by neběžela. Protože jsme oznámili, že výrobu lentilek zastavujeme v březnu nebo v dubnu, a neslyšel jsem nic o tom, že by k tomu nedošlo, tak vám to můžu potvrdit. Ano.

Budou teď lentilky jiné, než je známe?

Nám vyšlo ve srovnávacích studiích a ve dva roky trvající kampani volající po sjednocení receptur mezi smarties a lentilkami, že si to ten konzument asi přeje. Takže my budeme receptury sjednocovat. Jádro bude víc čokoládové, krusta bude trošičku jinak koncipovaná. Ale pořád to budou lentilky.

Bude tam méně cukru?

Ano, určitě.

Nepřekvapilo vás to, že si Češi přejí jinou chuť? Vždyť jste celou dobu říkali, že český klient si přeje sladkosti takové, jaké jsou, a že jiné nechce?

Reagujete na poptávku a měnící se trendy v potravinářské výrobě a trendy popularity určitého typu produktu na trhu. Pakliže nejste schopná reagovat, tak si lidé ten produkt přestanou kupovat.

Ale nebyla tedy celá vaše argumentace v boji za dvojí kvalitu potravin mylná? Když jste celou dobu říkali, že Češi chtějí své lentilky, a oni přitom chtěli víc čokolády, jako jí mají „na Západě“?

Ono to tak úplně není, to není víc čokolády. Čokoláda se skládá ze dvou věcí. Jedna je čokoládové máslo a druhá je čokoládový prášek.

Ale vy jste sám řekl, že lentilky budou čokoládovější.

Ano, bude tam více čokoládového prášku. Přitom to čokoládové máslo je dražší než čokoládový prášek. Čím víc přidáváte prášku, tím je čokoláda tmavší. Čím je ho míň, tím to jde víc do bílé čokolády. Takže ono tam bude více čokoládového prášku a lentilky vám budou chuťově připadat více čokoládové.

Budou i vaše čokolády víc čokoládové?

Nevím o tom, že by marketing připravoval něco takového. Chuť Orion je taková, jaká je. A proti hlavnímu konkurentu, což je čokoláda Milka, která čokoládová není, tak Orion má tu čokoládovou charakteristiku dominantní.

Přetáhneme výrobu cukrovinek z Německa

Co jste získali tím, že se výroba lentilek přesunula z Česka do Německa?

Určitě jsme získali výrobní kapacity. A teď čekáme, jakým způsobem s tím firma naloží. A jakým způsobem využijeme k optimalizaci celkového výrobního potenciálu v západní Evropě.

A co s těmi uvolněnými kapacitami budete dělat?

To zatím nemůžu říct. Protože to ještě není definitivně rozhodnuté. Myslím si, že to vím, ale já o tom nerozhoduju, jsem pouze pošťák. V této chvíli vám to nemůžu upřesnit.

A neuvažujete o tom, že by se do zahraničí přesunula i výroba některých dalších produktů?

Ne, naopak si myslím, že se výroba některých produktů ze zahraničí přesune k nám.

A to je také ve fázi jednání?

To je ve fázi vážných jednání. Bylo by to do některého z našich závodů, který máme v Česku a na Slovensku.

O který segment by se mohlo jednat? Jsou to tedy cukrovinky, nebo vegetariánská výroba?

Vegan výroba poroste v každém případě, to vám můžu potvrdit. Továrna v Krupce, to je naše největší továrna v celé Evropě. Takže tam se určitě budou objemy dál zvětšovat. A pak už tady máte továrnu na dehydrované výrobky, o tom se nebavíme. A pak máme dvě továrny, které vyrábí cukrovinky a druhá vyrábí čokoládu. Takže evidentně to musí být z těchto segmentů.

Nestlé je největší světový producent baleného jídla, což znamená, že se taky významně podílí na produkci odpadu. Kolik tun odpadu zhruba kvůli Nestlé vznikne za rok tady v Česku? Máte to v hlavě?

Nemám, ale určitě jsme největší znečišťovatel, protože jsme největší producent.

Dóza na kávu na víc použití? Testujeme to

Vy jste v minulém roce oznámili závazek, že do roku 2025 bude sto procent vašich obalů recyklovatelných nebo znovu použitelných. Jak si představit takový znovu použitelný obal třeba na čokoládu?

Čokolád se to asi týkat nebude. Ale za tímto závazkem stojí investice dvě miliardy švýcarských franků, což je relativně dost peněz. Nestlé spolupracuje s českou společností Miwa, to znamená Minimum Waste, je to český startup, který vymýšlí právě bezobalové technologie. Už to jedeme v pilotním projektu ve Francii s Carrefourem na různé sypké materiály. Umím si to představit třeba u kávy, u mouky, u čočky atd.

Takže sklenice od Nescafé by se mohla recyklovat?

Ne, vy si ji odnesete domů, strčíte si ji do zásobníku, který je chytrý a říká vám, kdy vám to kafe dojde a že ho máte jít koupit. A přijdete s tou prázdnou plechovkou, on je to takový boxík, vrátíte ho, vezmete nový, firma ho vyčistí a zase ho znovu použije.

Jak jste s tím daleko?

Tyto projekty jedeme na dvou místech. Pilotně to zkoušíme v Nestlé ve Švýcarsku u psího žrádla, právě značka Purina. U dalších kategorií to jedeme s Carrefourem ve Francii a pak jede pilotní projekt na zmrzlině Häagen-Dazs v New Yorku. Má to některá rizika, zejména hygienická. A pak se také zkoumá, kolikrát se to dá otočit, protože samozřejmě může docházet k mechanickému poškození toho obalu. Takže to je věc, která je v procesu a musíme ji dotáhnout do roku 2025. To je náš závazek. Ale ten závazek není jenom o té znovupoužitelnosti. On je také o recyklaci.

Kolik procent vašich obalů recyklujete teď?

Záleží strašně moc na kategoriích. Když vezmu kapsli Nespressa, která má unikátní vlastnost, že je stoprocentně recyklovatelná, protože hliník a čiré sklo se dají recyklovat donekonečna, tak tam ten podíl je obrovský.

Ona ale i ta recyklace je energeticky velmi náročná. Úplně nejlepší je, když odpad vůbec nevzniká.

To bych si já ani nemyslel. To se ta kapsle vysbírá…

To si myslí ekologové.

Ale všichni mají jen odhad, všichni si myslí, že to tak je, ale nikdo to přesně neví a nemá to spočítané.

Tak je logické, že je z ekologického hlediska lepší, když odpad vůbec nevznikne, ne?

To samozřejmě máte pravdu. Ale když rozsekáte tu kapsli na kousky, vyplavíte kafe, to se použije jako hnojivo a rozsekané kapsle zase stlačíte do balíku a ten strčíte do pece, uděláte z toho nové kapsle. To je takový hezký příklad toho uzavřeného cyklu. Má to jeden háček, musíte ty kapsle vysbírat. A lidé musí být ochotní vám ty kapsle vrátit.

A jsou v Česku ochotní je vracet?

Roste nám to obrovsky. My tento systém vedeme už řadu let a teď jsme udělali dohodu s pražským magistrátem, že my jako konzumenti budeme využívat ty šedivé kontejnery na kovy, kterých se v Praze rozmisťuje 1700. A na nich je nálepka: Můžete odhazovat hliníkové kapsle. Ale to není jen pro Nestlé. Sice to Nestlé vyjednalo, ale je to pro všechny kávové systémy, které používají jako základ kovovou kapsli.

Co vše patří pod Nestlé ČR a SR?

Závod Zora Olomouv

– Největší čokoládovna v Česku. Vyrábí 4000 produktů, především čokolády a tyčinky značky ORION.

Závod Sfinx Holešov

– Produkuje nečokoládové cukrovinky – dropsy, furé, želé, želatinové bonbóny pod značkami BON PARI, JOJO, HAŠLERKY a další.

Závod Carpathia Prievidza

– Centrum výroby polévek v sáčku, bujónů, hotových jídel. V 90. letech převzalo výrobu značky MAGGI s exportem do řady evropských zemí, např. Polska, Maďarska či Španělska.

Závod Tivall Krupka

– Vegetariánská a veganská produkce, jako jsou veggie burgery, rostlinné řízky či falafely.

– Dodává do největších obchodních řetězců i do McDonald’s.

– Zisk české pobočky Nestlé v roce 2019 dosáhl 604 milionů korun. Tržby činily 11,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované