Hlavní obsah

Tři byty exministra Kremlíka: Kromě vlastních půjček platí hypotéku manželce

Foto: Mapy.cz

Luxusní dvoupatrový byt za více než 14 milionů korun si díky hypotéce a půjčce od rodičů pořídil loni exministr Vladimír Kremlík.

Reklama

Součástí listin, které na katastru nemovitostí líčí Kremlíkovy majetkové poměry, je i smlouva ze srpna 2017, která rozděluje společné jmění manželů.

Článek

Exministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) krkolomně vysvětluje, jak přišel ke svému novému bytu poblíž strahovského stadionu, za který dal loni v listopadu 14,4 milionu korun.

Ve svém majetkovém přiznání uvedl, že část kupní ceny – 7,1 milionu korun – platil z hypotéky. Na zbytek mu dle jeho vyjádření půjčili rodiče Věra a Vladimír Kremlíkovi. V majetkovém přiznání uvedl, že mu poskytli dokonce 8,6 milionu korun, tedy o 1,8 milionu více, než potřeboval na úhradu zbytku ceny bytu.

Kde důchodci, kteří bydlí v obyčejném domku v obci Vrdy u Kutné Hory a dříve pracovali jako knihovnice a zaměstnanec v továrně, vzali peníze, Kremlík odmítá říci – jsou prý soukromé osoby a on také.

Jak sám ale uvedl na sociálních sítích, jeho strahovský byt není jedinou nemovitostí, kterou si v minulosti pořídil. „Celkově jsem v průběhu života pořizoval tři byty, všechny v Praze. Údaje o podmínkách pořízení a jejich financování jsou zapsány v katastru nemovitostí,“ uvedl na svém Facebooku.

Seznam Zprávy proto prozkoumaly smlouvy k ostatním nemovitostem, jež si v hlavním městě pořizoval.

První bydlení si pořídil se svou ženou Kateřinou dva roky po svatbě, tedy v roce 2008. Šlo o 3+kk v šestém patře o rozměrech 81,74 metru čtverečního s garáží a sklepem v domě ve Stodůlkách. Manželé Kremlíkovi za něj dali 5,6 milionu korun.

Projděte si nemovitosti exministra Kremlíka v galerii.

+1

Dle smlouvy, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, manželé nejprve složili 100 tisíc na účet zprostředkovatele koupě, 2,3 milionu poslali přímo na účet prodávajícího a na zbylé 3,2 milionu korun si vzali hypotéku.

Ve svém posledním majetkovém přiznání Kremlík uvádí, že v tomto případě ještě dluží 1,97 milionu korun.

Smlouvu – tentokrát na novostavbu v Jinonicích – podepsala přímo s developerem v září 2017 jen Kremlíkova žena Kateřina. Jedná se o 2+kk ve třetím patře o výměře 57,8 metru čtverečního s garážovým stáním a sklepem. Dle kupní smlouvy za něj zaplatili 3,93 milionu korun.

I tato nemovitost je zatížena hypotékou, kterou v listopadu 2016 (tedy skoro rok před samotnou koupí) podepsali oba manželé Kremlíkovi. Od banky si půjčili 2,59 milionu korun. Zbytek – tedy 1,34 milionu korun uhradila podle dokumentu „z vlastních zdrojů“ kupující.

I tuto hypotéku Kremlík stále uvádí ve svém majetkovém přiznání. V současnosti mu podle ní zbývá splatit 2,4 milionu korun.

Proč stále hypotéky platí a z čeho s bývalou ženou zaplatili byty kromě uvedených hypoték, Kremlík odmítá říci. „Týká se to soukromých záležitostí a nebudu je dále komentovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Kremlík.

Seznam Zprávy se pokusily několikrát kontaktovat Kateřinu Kremlíkovou, a to mimo jiné i přes jejího současného zaměstnavatele. Ten přislíbil jí vzkaz předat s tím, že ovšem pochybuje, že by chtěla mluvit s médii.

Součástí listin, které na katastru nemovitostí líčí Kremlíkovy majetkové poměry, je i smlouva ze srpna 2017, která rozděluje společné jmění manželů Kremlíkových. Podle ní Kremlíkova žena Kateřina (vedle práv ke dvěma účtům a čtyřem stavebním spořením, pianinu a osobnímu vozu) získává společný byt ve Stodůlkách i s jeho vybavením.

Vladimíru Kremlíkovi ze společného jmění manželů pak připadl druhý osobní vůz a práva ke čtyřem dalším účtům.

Manželé Kremlíkovi se také dohodli, že hypotéky, které spolu podepsali, uhradí rovným dílem. A pokud Kateřina koupí byt v Jinonicích, bude výlučně její.

Třetí byt si již Kremlík pořizoval mimo společné jmění manželů. Smlouvu podepsal v listopadu 2019. Od Hypoteční banky si na něj půjčil dle kupní smlouvy 7,1 milionu korun, dalších 6,8 milionu se zavázal složit do úschovy na účet advokáta do doby, než dojde k zapsání změny v katastru nemovitostí.

(pozn. red. manželé Kremlíkovi nejsou formálně rozvedeni, nicméně nežijí spolu)

Reklama

Související témata:

Doporučované